Dersin Adı | Gıda Ambalaj Tasarımı |
Kodu | Yarıyıl | Teori (saat/hafta) | Uygulama/Lab (saat/hafta) | Yerel Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
ID 340 | Güz/Bahar | 2 | 2 | 3 | 4 |
Ön-Koşul(lar) | Yok | |||||
Dersin Dili | İngilizce | |||||
Dersin Türü | Seçmeli | |||||
Dersin Düzeyi | Lisans | |||||
Dersin Veriliş Şekli | - | |||||
Dersin Öğretim Yöntem ve Teknikleri | ||||||
Dersin Koordinatörü | ||||||
Öğretim Eleman(lar)ı | ||||||
Yardımcı(ları) | - |
Dersin Amacı | Dersin tamamlanması sonucunda öğrenciler; gıda ambalajlama tasarımının bilimsel ve teknik yönleri konusunda bilgi sahibi olacaklardır. |
Öğrenme Çıktıları | Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
|
Ders Tanımı | Dersin içeriği, gıda ambalajlama tasarımı ile ilgili terminoloji, ambalaj malzemelerinin özellikleri ve fonksiyonları, etkileşimleri, tasarım, uygulamalar ve yasal düzenlemeleri kapsamaktadır. |
Dersin İlişkili Olduğu Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları | |
| Temel Ders | |
Uzmanlık/Alan Dersleri | X | |
Destek Dersleri | ||
İletişim ve Yönetim Becerileri Dersleri | ||
Aktarılabilir Beceri Dersleri |
Hafta | Konular | Ön Hazırlık |
1 | Gıda ambalaj tasarımı ve ambalajlamanın işlevleri | Yok |
2 | Gıdalardaki bozulmalar, gıda muhafaza ve işleme teknikleri | Ön okuma |
3 | Gıda, ambalaj, çevre ve tasarım etkileşimleri | Ön okuma |
4 | Ambalaj malzemeleri: yapısı, özellikleri, uygulamaları | Ön okuma |
5 | Ambalaj malzemeleri: yapısı, özellikleri, uygulamaları | Ön okuma |
6 | Gıda muhafazası açısından ambalajlama ve tasarımın avantajları ve dezavantajları | Ön okuma |
7 | Ara Sınav | Ön okuma |
8 | Çevresel faktörlere duyarlı gıdalar için ambalaj tasarımı | Ön okuma |
9 | Aktif ve Antimikrobiyal gıda ambalajlama ve tasarım | Ön okuma |
10 | Akıllı gıda ambalajlama ve tasarım | Ön okuma |
11 | Ambalaj atıkları, ambalajların geri dönüşümü ve geri kullanımı, biyobozunurluk | Ön okuma |
12 | Güvenlik ve yasal düzenlemeler | Ön okuma |
13 | Proje değerlendirmesi ve sunumlar | Yok |
14 | Dönemin gözden geçirilmesi | Yok |
15 | Dönemin gözden geçirilmesi | Yok |
16 | Dönemin gözden geçirilmesi | Yok |
Ders Kitabı | Food Packaging: Principles and Practice, Robertson, G.L., 2nd ed., CRC Press, Boca Raton, FL, 2006. |
Önerilen Okumalar/Materyaller | A Handbook of Food Packaging, Paine, H.Y., Paine F.A., Aspen Publishers, Inc., New York, 1995. Food Packaging Technology, Bureau, G., Multon, J.L., VCH Publishing. Berlin, 1996. Innovations in Food Packaging, Han, J. H., Food Science and Technology International Series, Elsevier Academic Press, California, 2005. |
Yarıyıl Aktiviteleri | Sayı | Katkı Payı % |
Katılım | 1 | 10 |
Laboratuvar / Uygulama | ||
Arazi Çalışması | ||
Küçük Sınav / Stüdyo Kritiği | 1 | 20 |
Portfolyo | ||
Ödev | 1 | 20 |
Sunum / Jüri Önünde Sunum | 1 | 10 |
Proje | 1 | 20 |
Seminer/Çalıştay | ||
Sözlü Sınav | ||
Ara Sınav | 1 | 20 |
Final Sınavı | ||
Toplam |
Yarıyıl İçi Aktivitelerin Başarı Notuna Katkısı | 6 | 100 |
Yarıyıl Sonu Aktivitelerin Başarı Notuna Katkısı | ||
Toplam |
Yarıyıl Aktiviteleri | Sayı | Süre (Saat) | İş Yükü |
---|---|---|---|
Teorik Ders Saati (Sınav haftası dahildir: 16 x teorik ders saati) | 16 | 2 | 32 |
Laboratuvar / Uygulama Ders Saati (Sınav haftası dahildir. 16 x uygulama/lab ders saati) | 16 | ||
Sınıf Dışı Ders Çalışması | 13 | 1 | 13 |
Arazi Çalışması | |||
Küçük Sınav / Stüdyo Kritiği | 1 | ||
Portfolyo | |||
Ödev | 1 | 5 | |
Sunum / Jüri Önünde Sunum | 1 | 2 | |
Proje | 1 | 10 | |
Seminer/Çalıştay | |||
Sözlü Sınav | |||
Ara Sınavlar | 1 | 20 | |
Final Sınavı | |||
Toplam | 82 |
# | Program Yeterlilikleri / Çıktıları | * Katkı Düzeyi | |||||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |||
1 |
| X | |||||
2 |
| X | |||||
3 |
| X | |||||
4 |
| X | |||||
5 |
| X | |||||
6 |
| X | |||||
7 |
| X | |||||
8 |
| X | |||||
9 |
| X | |||||
10 |
| X | |||||
11 |
| X | |||||
12 |
| X | |||||
13 |
| X |
*1 Lowest, 2 Low, 3 Average, 4 High, 5 Highest