Dersin Adı | Tasarım Projesi Yönetimi I |
Kodu | Yarıyıl | Teori (saat/hafta) | Uygulama/Lab (saat/hafta) | Yerel Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
DM 302 | Bahar | 2 | 4 | 4 | 6 |
Ön-Koşul(lar) | Yok | |||||
Dersin Dili | İngilizce | |||||
Dersin Türü | Zorunlu | |||||
Dersin Düzeyi | Lisans | |||||
Dersin Veriliş Şekli | - | |||||
Dersin Öğretim Yöntem ve Teknikleri | ||||||
Dersin Koordinatörü | ||||||
Öğretim Eleman(lar)ı | ||||||
Yardımcı(ları) | - |
Dersin Amacı | Bu ders öğrencilerin profesyonel ürün/servis tasarım ve geliştirme süreçlerinin farklı boyutlarını algılayarak bu süreçleri kullanıcı ihtiyaçları, üretim kriterleri ve pazarlama stratejilerini göz önüne alarak yürütebilmelerini sağlayacak altyapıyı oluşturmayı amaçlamaktadır. |
Öğrenme Çıktıları | Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
|
Ders Tanımı | Bu ders tasarım ve tasarım yönetimi araç ve tekniklerinin kullanılarak profesyonel servis/ürün tasarım sürecinin stratejik bağlamda yönetilmesine yönelik uygulamaları içerir. |
Dersin İlişkili Olduğu Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları | |
| Temel Ders | |
Uzmanlık/Alan Dersleri | X | |
Destek Dersleri | ||
İletişim ve Yönetim Becerileri Dersleri | ||
Aktarılabilir Beceri Dersleri |
Hafta | Konular | Ön Hazırlık |
1 | I - Açıklama: Dersin hedefleri ve yapısı. Proje I’in tanıtılması ve sunumu Gruplar. II - Sınıfiçi Çalışma | Syllabus. Araştırma Dosyaları. |
2 | I - II - Araştırma bulguları ön hazırlık ve tartışmalar | Duyurulan Proje I teslim malzemeleri. |
3 | I - Küçük Sınav Teslimi (grup). | Sınıfiçi çalışma ve brainstorming. |
4 | I - Proje II Bireysel Proje Briefler. II - Tasarım fikri geliştirme | Fikir Eskizler |
5 | I - II - Tasarım fikir geliştirme. | Fikir Eskizler |
6 | I - Sistem&Servis/Ürün tasarım fikir önerileri. II - Sistem&Servis/Ürün tasarım fikir geliştirme. | Duyurulan teslim malzemeleri. Sistem&Servis/Ürün tasarım fikir eskizleri. |
7 | JÜRİ I: Sistem&Servis/Ürün tasarım önerileri (bireysel). II - Sistem&Servis/Ürün tasarım konsept iyileştirme. | Duyurulan Jüri I teslim malzemeleri. |
8 | I - II - Sistem&Servis/Ürün tasarımı geliştirme. Eskiz çalışmaları. | Duyurulan teslim malzemeleri. |
9 | I - Sistem&Servis/Ürün tasarım iyileştirme II - 3 Boyutlu model geliştirme. | Duyurulan teslim malzemeleri. |
10 | I - Sistem&Servis/Ürün tasarım iyileştirme. II - Resim Tatil | Duyurulan teslim malzemeleri. |
11 | I - JÜRİ II: 3 Boyutlu ileri seviye model.. II - 3 Boyutlu ileri seviye model iyileştirme. | Duyurulan Jüri II teslim malzemeleri |
12 | I - II - 3 Boyutlu model geliştirme ve kimlik uygulamaları | Duyurulan teslim malzemeleri |
13 | I - 3 Boyutlu model geliştirme. II - 3 Boyutlu ileri seviye model. | Duyurulan teslim malzemeleri |
14 | I - 3 Boyutlu model geliştirme. II - PROJE TESLİMİ | Duyurulan Proje teslim malzemeleri |
15 | I - Dersin gözden geçirilmesi. II - Telafi Dersleri | Duyurulacak |
16 | Final sınavı/sergisi | Duyurulacak |
Ders Kitabı | Dönem içerisinde gerçekleştirilen proje ile ilişkili makale ve sunuşlar |
Önerilen Okumalar/Materyaller | KİTAPLAR: Boyle, G. (2003). Design Project Management. Hampshire, England: Ashgate Publishing Limited. Bruce, M. and Bessant, J. (2002). Design in Business: Strategic Innovation through Design., Essex: Pearson Education Limited. Er, Ö., Er, H. A. and Manzakoğlu, B. T. (2010). TÜSİAD Rekabet Stratejileri Dizisi No:13: Tasarımı Yönetimi: Tanım, Kapsam ve Uygulama, TÜSİAD ve Sabancı Üniversitesi Rekabet Forumu, İstanbul. Julier, Guy (2014). The Culture of Design, 3rd ed. London: Sage Publications Ltd.\nLockwood, Thomas and Walton, Thomas (2008). Building Design Strategy: Using Design to Achieve Key Business Objectives. Allworth Press. Martin, Roger, L. (2009). The Design of Business: Why Design Thinking is the Next Competitive Advantage. Harvard Business Review Press.Mozota, B.B. (2003). Design Management: Using Design to Build Brand Value and Corporate Innovation. Canada: Allworth Press. Rogers, Everett M. (2003). Diffusion of Innovations. Free Press.Ulrich, K., and Steven E. (2004). Product Design and Development, 3rd ed. New York, NY: McGrawHill. Verganti, R. (2009). Design-driven innovation: changing the rules of competition by radically innovating what things mean. Boston, MA: Harvard Business Press. Vogel, C.M., Cagan, J., Boatwridght, P. (2005). The Design of Things to Come: How Ordinary People Create Extraordinary Products. , New Jersey: Wharton School Publishing. Walsh, V., Roy, R., Bruce, M. and Potter, S. (1992). Winning by Design, Technology, Product Design and International Competitiveness. Oxford, Basil: Blackwell. DERGİLER: Business Week,Design Management Journal, Design Management Review, Harvard Business Review. WEB: www.aiga.org\nwww.businessweek.com\nwww.designcouncil.org\nwww.dmi.org\nwww.servicedesigntools.org- NOT: Gerekli görüldüğünde, belirlenmiş olan tasarım problemi ile ilişkili kitap, makale ve/veya diğer kaynaklar belirtilecektir. |
Yarıyıl Aktiviteleri | Sayı | Katkı Payı % |
Katılım | ||
Laboratuvar / Uygulama | ||
Arazi Çalışması | ||
Küçük Sınav / Stüdyo Kritiği | 1 | 20 |
Portfolyo | ||
Ödev | ||
Sunum / Jüri Önünde Sunum | - | - |
Proje | 1 | 40 |
Seminer/Çalıştay | ||
Sözlü Sınav | ||
Ara Sınav | 2 | 40 |
Final Sınavı | - | - |
Toplam |
Yarıyıl İçi Aktivitelerin Başarı Notuna Katkısı | 4 | 100 |
Yarıyıl Sonu Aktivitelerin Başarı Notuna Katkısı | - | - |
Toplam |
Yarıyıl Aktiviteleri | Sayı | Süre (Saat) | İş Yükü |
---|---|---|---|
Teorik Ders Saati (Sınav haftası dahildir: 16 x teorik ders saati) | 16 | 2 | 32 |
Laboratuvar / Uygulama Ders Saati (Sınav haftası dahildir. 16 x uygulama/lab ders saati) | 16 | 4 | |
Sınıf Dışı Ders Çalışması | 0 | ||
Arazi Çalışması | |||
Küçük Sınav / Stüdyo Kritiği | 1 | 10 | |
Portfolyo | |||
Ödev | |||
Sunum / Jüri Önünde Sunum | - | - | |
Proje | 1 | 40 | |
Seminer/Çalıştay | |||
Sözlü Sınav | |||
Ara Sınavlar | 2 | 17 | |
Final Sınavı | - | - | |
Toplam | 180 |
# | Program Yeterlilikleri / Çıktıları | * Katkı Düzeyi | |||||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |||
1 |
| X | |||||
2 |
| ||||||
3 |
| X | |||||
4 |
| X | |||||
5 |
| X | |||||
6 |
| X | |||||
7 |
| X | |||||
8 |
| X | |||||
9 |
| X | |||||
10 |
| X | |||||
11 |
| X | |||||
12 |
| X | |||||
13 |
| X |
*1 Lowest, 2 Low, 3 Average, 4 High, 5 Highest