Dersin Adı | Parekendeciler için Stok Yönetimi |
Kodu | Yarıyıl | Teori (saat/hafta) | Uygulama/Lab (saat/hafta) | Yerel Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
BA 437 | Güz/Bahar | 3 | 0 | 3 | 5 |
Ön-Koşul(lar) | Yok | |||||
Dersin Dili | İngilizce | |||||
Dersin Türü | Seçmeli | |||||
Dersin Düzeyi | Lisans | |||||
Dersin Veriliş Şekli | - | |||||
Dersin Öğretim Yöntem ve Teknikleri | ||||||
Dersin Koordinatörü | - | |||||
Öğretim Eleman(lar)ı | - | |||||
Yardımcı(ları) | - |
Dersin Amacı | Öğrencilere, perakendecilik sektöründe hizmet veren işletmelerin ihtiyaçlarına yönelik olarak stok yönetimi konusunda beceri kazandırmak. |
Öğrenme Çıktıları | Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
|
Ders Tanımı | Her perakendecinin bilmesi gereken anahtar konu stok yönetimidir: gereğinden fazla stok gereksiz maliyet getirirken gereğinden az stok satışların kaybına yol açabilir. En iyi stok seviyesini bulmak, stok maliyetlerini en aza indirgemek, defter tutmak, fiziksel denetim ve stok sayımı, satış raporlarının hazırlanması ve perakende raf yönetimi bir perakende firmasında stok yönetiminin temel aktivitelerindendir ve bu dersin içeriğini oluşturmaktadır. |
Dersin İlişkili Olduğu Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları | |
| Temel Ders | |
Uzmanlık/Alan Dersleri | ||
Destek Dersleri | ||
İletişim ve Yönetim Becerileri Dersleri | ||
Aktarılabilir Beceri Dersleri |
Hafta | Konular | Ön Hazırlık |
1 | Stok Kontrolü’ne Giriş | Production: Planning, Control and Integration, Sipper, Buffin, McGrawHill, 1997 |
2 | Tahminleme | Production: Planning, Control and Integration, Sipper, Buffin, McGrawHill, 1997 |
3 | Stok Sınıflandırma Yöntemleri | Production: Planning, Control and Integration, Sipper, Buffin, McGrawHill, 1997 |
4 | Bayram | |
5 | Miktar Kararları - Sabit Sipariş Miktarı | Production: Planning, Control and Integration, Sipper, Buffin, McGrawHill, 1997 |
6 | Miktar Kararları - Sabit Sipariş Miktarı | Production: Planning, Control and Integration, Sipper, Buffin, McGrawHill, 1997 |
7 | Miktar Kararları - Dinamik Sipariş Miktarı | Production: Planning, Control and Integration, Sipper, Buffin, McGrawHill, 1997 |
8 | Miktar Kararları - Sabit Sipariş Miktarı | Production: Planning, Control and Integration, Sipper, Buffin, McGrawHill, 1997 |
9 | Ara Sınav 1 | |
10 | Zamanlama Kararları - Tek Seferlik, Sürekli Denetim | Production: Planning, Control and Integration, Sipper, Buffin, McGrawHill, 1997 |
11 | Zamanlama Kararları - Sürekli Denetim | Production: Planning, Control and Integration, Sipper, Buffin, McGrawHill, 1997 |
12 | Zamanlama Kararları - Dönemsel Denetim | Production: Planning, Control and Integration, Sipper, Buffin, McGrawHill, 1997 |
13 | Ara Sınav 2 | |
14 | Özellikli ve Çabuk Bozulan Ürünlerin Yönetimi | Production: Planning, Control and Integration, Sipper, Buffin, McGrawHill, 1997 |
15 | Perakende Raf Yönetimi | Production: Planning, Control and Integration, Sipper, Buffin, McGrawHill, 1997 |
16 | Dönemin gözden geçirilmesi |
Ders Kitabı | Production: Planning, Control and Integration, Sipper, Buffin, McGrawHill, 1997 |
Önerilen Okumalar/Materyaller | Production and Operations Analysis, Steven Nahmias, Sixth Edition, McGrawHill, New York, 2009. |
Yarıyıl Aktiviteleri | Sayı | Katkı Payı % |
Katılım | 1 | 10 |
Laboratuvar / Uygulama | ||
Arazi Çalışması | ||
Küçük Sınav / Stüdyo Kritiği | ||
Portfolyo | ||
Ödev | ||
Sunum / Jüri Önünde Sunum | 1 | 30 |
Proje | ||
Seminer/Çalıştay | ||
Sözlü Sınav | ||
Ara Sınav | 1 | 30 |
Final Sınavı | 1 | 30 |
Toplam |
Yarıyıl İçi Aktivitelerin Başarı Notuna Katkısı | 3 | 70 |
Yarıyıl Sonu Aktivitelerin Başarı Notuna Katkısı | 1 | 30 |
Toplam |
Yarıyıl Aktiviteleri | Sayı | Süre (Saat) | İş Yükü |
---|---|---|---|
Teorik Ders Saati (Sınav haftası dahildir: 16 x teorik ders saati) | 16 | 3 | 48 |
Laboratuvar / Uygulama Ders Saati (Sınav haftası dahildir. 16 x uygulama/lab ders saati) | 16 | ||
Sınıf Dışı Ders Çalışması | 16 | 3 | 48 |
Arazi Çalışması | |||
Küçük Sınav / Stüdyo Kritiği | |||
Portfolyo | |||
Ödev | |||
Sunum / Jüri Önünde Sunum | 1 | 9 | |
Proje | |||
Seminer/Çalıştay | |||
Sözlü Sınav | |||
Ara Sınavlar | 1 | 17 | |
Final Sınavı | 1 | 18 | |
Toplam | 140 |
# | Program Yeterlilikleri / Çıktıları | * Katkı Düzeyi | ||||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 | Alanında teorik ve pratik bilgi ve beceriler kazanır. | |||||
2 | Sorunlara analitik ve bütünsel bir bakış açısıyla yaklaşır. | X | ||||
3 | Küresel ve yerel muhasebe ve denetim standartları hakkında bilgi sahibidir. | |||||
4 | Muhasebe ve denetim problemlerine ilişkin bulgu ve çözümleri yazılı ve sözlü formatta aktarır. | X | ||||
5 | Muhasebe ve diğer yönetim bilgi sistemleri ile kuruluşların performansını eleştirel olarak değerlendirir. | |||||
6 | İş hayatında karşılaşılan gerçek durumlar için yenilikçi ve yaratıcı bir yaklaşım kullanır. | X | ||||
7 | Muhasebe ve denetimin temel alanlarında edinilen bilgileri stratejik bir bakış açısıyla bir araya getirir. | |||||
8 | Alanıyla ilgili çalışmalarda bilimsel ve etik değerlere uygun hareket eder. | |||||
9 | Hem liderlik hem de takım çalışması becerilerini etkin ve verimli bir takım üyesi olarak gösterir. | |||||
10 | İş kararlarını verirken ve değerlendirirken etik bir bakış açısına ve sosyal duyarlılığa sahip olur. | |||||
11 | Bir yabancı dili kullanarak işletmecilik alanı ilgili bilgi toplar ve meslektaşları ile iletişim kurar ("European Language Portfolio Global Scale", Level B1). | |||||
12 | İkinci yabancı dili orta düzeyde kullanır. | |||||
13 | İnsanlık tarihi boyunca oluşan bilgi birikimini uzmanlık alanıyla ilişkilendirebilir. |
*1 Lowest, 2 Low, 3 Average, 4 High, 5 Highest