(2013-2019 Öğretim Yıllları arasındaki) Dersler



FYT 101 Fizik Tedavi Yöntemleri ve Prensipleri I

Bu dersin içeriğinde; İnflamasyon ve Onarım, Ağrı, Isı ve Işıkla ilgili genel bilgiler ,Hotpack, Parafin, Fluıdoterapi, İnfraruj, Ultraviyole, Kuru sıcaklık modaliteleri, Helyoterapi, Soğuk modaliteler bulunmaktadır. Teorik derslere ek olarak, konuların uygulamaları fizik tedavi modalitelerinin bulunduğu laboratuvar ortamında işlenmektedir. Bu derste temel mesleki becerilerin kazandırılması hedeflenmektedir.


FYT 102 Fizik Tedavi Yöntemleri ve Prensipleri II

Bu dersin içeriğinde; Termal modaliteler(Kısa Dalga Diatermi, Mikro Dalga Diatermi), Ultrason, Non-Termal Modaliteler, Laser, Düz Akım, Faradik ve Sinüzoidal Akım, TENS akımları modaliteleri bulunmaktadır. Teorik derslere ek olarak, konuların uygulamaları fizik tedavi modalitelerinin bulunduğu laboratuvar ortamında işlenmektedir. Bu derste temel mesleki becerilerin kazandırılması hedeflenmektedir.


FYT 103 Hidroterapi ve Balneoterapi

Bu ders Hidroterapinin tanımı,suyun fizyolojik etkileri, hidroterapi yöntemleri, hidroterapinin tehlike ve komplikasyonları ,daldırma banyoları,ılık banyolar,zıt banyolar, mekanik uyarı ile su uygulamaları, havuz tedavisinin fizyolojik etkileri, havuz tedavisi ve su içi egzersiz yöntemleri, balneoterapi yöntemleri, kaplıca tıbbı ve kaplıcalarda hijyen, peloidoterapi, içme kürleri, yaşlılıkta balneoterapi ve kaplıca tedavisi, romatizmal hastalıklarda kaplıca tedavisi, Türkiye’de balneoterapi konularını kapsamaktadır.


FYT 104 Masaj Teknikleri

Bu ders masaj hakkında genel prensipleri, vücut mekaniklerini, masajın etkilerini ve klasik masaj yöntemlerini kapsar.


FYT 106 Kinezyoloji ve Biyomekanik

Bu ders; hareket ve mekanik prensipler, kemik, kas, kollajen ve kıkırdak dokunun mekanik özellikleri ve patomekaniği, vücut eklemlerinin özellikleri, denge, oryantasyon, düzlemleri ve koordinatları, normal ve patolojik yürüyüş nedenlerini kapsar.


FYT 201 Fizik Tedavi Yöntemleri ve Prensipleri III

Bu dersin içeriği; düz akım ve kesikli düz akımın varyasyonları, kas kuvvetlendirmesinde ve yara iyileşmesinde kullanılan akım çeşitleri, elektroterapi modalitelerinin kanıta dayalı olarak birbirleri ile karşılaştırılması ve uygulanmasıdır.


FYT 202 Fizik Tedavi Yöntemleri ve Prensipleri IV

Bu dersin içeriği; düz akım ve kesikli düz akımın varyasyonları, kas kuvvetlendirmesinde ve yara iyileşmesinde kullanılan akım çeşitleri, elektroterapi modalitelerinin patolojilere göre farklılıklarıdır.


FYT 203 Hareket Sistemi Hastalıkları

Bu ders: Hareket sistemi hastalıklarıyla ile ilgili temel kavramlar ve tanımları, kırık tanımı, oluşumu, sınıflandırılması, iyileşmesi ve tedavisini, yumuşak doku yaralanması, eklem patolojilerini, metabolik kemik hastalıklarını ve tedavilerini kapsar.


FYT 204 Nörolojik Hastalıklar

Bu ders; Sinir sistemine giriş ve organizasyon, sinir sisteminin yapılanması, nörolojik hastaya yaklaşim, nöromuskuler hastaliklar, medulla spinalis yaralanmalari, periferik sinir yaralanmalari, disk hernisi, multiple skleroz, parkinson, inme, yaşliliğin nörolojisi, basınç ülserleri, nörolojik hastaliklarda ortezler, nörolojik hastaliklarda yürümeye yardimci cihazlar konularını kapsamaktadır.


ING 101 İngilizce I

Temel dil becerileri olan okuma, yazma, dinleme ve konuşma becerilerini bütünleşik olarak başlangıç düzeyinde veren zorunlu İngilizce dersidir.


ING 102 İngilizce II

Temel dil becerileri olan okuma, yazma, dinleme ve konuşma becerilerini bütünleşik olarak başlangıç düzeyinde veren zorunlu İngilizce dersidir.


MYST 100 Staj

İçerik Yok!


MYST 200 Staj

İçerik Yok!


TRH 100 Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi

Dersin içeriği, Atatürk önderliğinde Türk milletinin geçirdiği inkılap tarihini kapsamaktadır. Osmanlı Devleti'nin yıkılış sebepleri irdelenerek, fiilen yok olmuş bir devletten Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin nasıl kurulduğu belgeler ışığında değerlendirilmektedir. İlke ve inkılapların anlamı ve önemi üzerinde durularak yakın dönem tarihimiz aydınlatılmaya çalışılmaktadır. Geçmişten günümüze küresel sorunlar ve olası çözümleri tartışılmaktadır.


TRK 100 Türk Dili

Bu derste, öğrencilerin yazılı ve sözlü iletişim araçlarını etkili ve doğru şekilde kullanması üzerinde durulacaktır. Derste anlama, anlatma, okuma ve yazma etkinliği üzerinde çalışma yapılarak, çeşitli sözlü ve yazılı anlatım türleri irdelenecek ve eleştirel bir bakış açısıyla incelenecektir. Yazılı anlatımın temeli olan noktalama işaretleri ve yazım kuralları sezdirilecek, etkili ve sağlam ifade için bu kuralların doğru kullanımı sağlanacaktır. Sözlü anlatımda ise öğrenci, beden dilini kullanma, vurgu ve tonlamaya özen gösterme, sunum yapma teknikleri gibi konularda donanımlı bir hale getirilecektir.


TS 101 Anatomi

Bu ders: Anatomi ile ilgili temel kavramlar, anatomik terminoloji, vücut sistemlerinin anatomik yapılarını kapsar.


TS 103 Fizyoloji

Bu ders: fizyoloji ile ilgili temel kavramlar, hücre, doku, organ ve sistem organizasyonu ile vücut sistemlerinin çalışma mekanizmaları ve işlevlerini kapsar.


TS 109 Temel Fizik

Bu ders; Vektör ve Skaler Kavramı, Kuvvet, Hareket Denklemleri, Momentum, Enerji Çeşitleri, Sıcaklık ve Isı, Dalga Hareketi, Young Modülü, Elektrik ve Manyetizma konularını kapsamaktadır.


BLG 153 Bilgisayar Entegre Ofis Programları I

Temel bilgi teknolojileri kavramları, windows işletim sistemi, dosyalama, yedekleme, klasör oluşturma, internet ve iletişim, kelime işlem programının kullanımı, excel fonksiyonlarının kullanımı ve örnek uygulamalar.


BLG 154 Bilgisayar Ofis Programları II

Sunum hazırlama teknikleri, MS Powerpoint programlarının kullanımı, veritabanı yönetimi programının kullanımı, Publisher programının kullanımı ve Excel programının kullanımı


FYT 105 Egzersiz Fizyolojisi

İskelet Kasları ve Egzersiz,Hareketin Kontrolü,Enerji,Egzersiz ve Solunum Sistemi,Dolaşım Sistemi ve Egzersize Uyum,Egzersizde Hormonal Uyumlar,Beslenme ve Sportif Performans,Sporda Doping, Sporda Ergojenik Yardım,Dayanıklılık ve Sürat Antrenmanlarının Fizyolojik Temeli,Değişik Ortam Koşullarında Egzersiz,Kadın ve Spor,Egzersiz Fizyolojisi Ölçüm Yöntemleri


FYT 205 Romatolojik Hastalıklar

Romatolojiye Giriş,Romatolojik Hastalıkların Tanımları ve Sınıflaması,Romatolojik Hastalıklarda Belirti ve Bulgular, Osteoartrit, Osteoporoz,Ankilozan Spondilit, ,Eklem Dışı Romatizmal Hastalıklar, Akut Romatizmal Ateş,Romatizmal Hastalıklarda Fizyoterapi Yaklaşımları,Fibromiyalji


FYT 206 Kardiyopulmoner Hastalıklar

Bu ders; solunum sistemi anatomisi ve fizyolojisi, dolaşım sistemi anatomisi ve fizyolojisi, solunum ve dolaşım sistemi hastalıkları, oluşum mekanizmaları ve sınıflandırılması konularını kapsar.


FYT 207 Ortez ve Protez

Bu ders; üst ekstremite ortezlerinin kullanım amaçları,parmak splintleri, el-elbileği splintleri, dirsek splintleri, omuz ortezleri, alt ekstremite ortezleri, gövde ortezleri, alt ekstremite ampütasyon seviyeleri, protez ayaklar, dizaltı protezleri, diz dezartikülasyon protezleri, dizüstü protezler, kalça dezartikülasyon protezleri, üst ekstremite ampütasyon seviyeleri, üst ekstremite protezlerini kapsar.


FYT 208 Fizyoterapide Mesleki İngiliizce

Derste hasta ile iletişim kurma, hasta pozisyonlandırma ve meslekte kullanılan cihazlar ile ilgili ingilizce terimler anlatılacaktır.


HUK 134 Sağlık Hukuku

Bu derste sağlık hukuku ile ilgili temel kavram ve kurumlar, sağlık mevzuatı, sağlık çalışanlarının görev, yetki ve sorumlulukları ile hasta hakları ele alınmaktadır.


HUK 231 Sosyal Güvenlik Sistemi ve Sağlık Sigortası

Bu ders sosyal güvenlik kavramı, sosyal güvenlik hakkı, sosyal güvenlik sistemleri ile Türk sosyal güvenlik sistemini içermektedir.


HUK 255 Hasta Hakları

Türkiye'de uygulanan hasta hakları yönergesi ve hasta haklarının detayları anlatılacaktır


RTV 112 Uygarlık Tarihi

Ders prehistorik dönemlerden Ortaçağ’ın başlangıcına kadar olan dönemi ele almaktadır. Bu süreç içinde uygarlık tarihine damgasını vurmuş, ekonomik, toplumsal, siyasal, kültürel ve dinsel oluşumları ve bu alanlardaki temel gelişmeleri içermektedir.


SA 110 Kültürel Etkinlikler

Bilimsel, kültürel ve sosyal etkinliklere katılma aktivitelerini kapsamaktadır.


TDS 208 Sağlık Kurumlarında Halkla İlişkiler

Bu ders halkla ilişkiler kavramı, halkla ilişkilerin gelişimi ve benimsenmesi, halkla ilişkiler metodları, halkla ilişkilerde temel ilkeler, halkla ilişkilerde kullanılan araçlar, halkla ilişkilerde basınla ilişkiler, halkla ilişkilerde kamuoyu ve hedef kitle, halkla ilişkilerin sağlık örgütü içindeki yeri, halkla ilişkiler kampanyaları, iş yaşamında sosyal davranış ve prokol kuralları konularını içerir.


TDS 214 Yazılı Anlatım

Etkili yazılı ve sözlü anlatım kuralları, etkili yazı yazma ve konuşma metni hazırlama sürecinin aşamaları, sözlü ve yazılı anlatım bozuklukları ve nedenleri, iş yaşamında kullanılacak bazı yazı formatlarını hazırlama, etkili konuşma ve sunum yapabilme aşamaları, slayt içeriği oluşturma ve sunma konusunda bilgi ve beceri kazandıracak konuları kapsar.


TS 102 Farmakoloji

Genel farmakoloji, antibiyotikler, sinir sistemini etkileyen ilaçlar , kardiyovasküler sistem ilaçları, solunum sistemi ilaçları, gastrointestinal sistem ilaçları , endokrin sistem ilaçları, analjezik, kas iskelet sistemi ilaçları ve yaşlılarda akılcı ilaç kullanımı ve advers reaksiyon bildirimini kapsamaktadır.


TS 104 Sağlık Hizmetlerinde İletişim

Bu ders; açık iletişim kurma, sözlü-sözsüz iletişim, beden dili, jest ve mimikler, empati, etkin dinleme, asertivite, kişilerarasi iletişim ve etik ilkeler konularini içermektedir.


TS 105 Tıbbi Terminoloji

Tıbbi terminolojiye giriş, Terminolojide ön ve son ekler \\nKan Hastalıkları Terminolojisi,\\nTanısal Terminoloji,\\nSolunum Sistemi Terminolojisi,\\nHareket Sistemi Terminolojisi,\\nKardiyovasküler Sistem Terminolojisi, \\nÜriner ve Genital Sistem Terminolojisi, Gastro-İntestinal Sistem Terminolojisi,\nGöz ve KBB Terminolojisi\nEndokrin Sistem ve Dermatoloji Terminolojisi,\nSinir Sistemi ve Psikiyatri Terminolojisi.


TS 107 Davranış Bilimleri

Bu ders; Davranış bilimleri ile ilgili temel kavramlar, kültür ve kültürel değişme, sosyal etki ve uyma, sosyal yapı ve sosyal ilişkiler, duyum ve algılama, öğrenme, güdülenme ve heyecan, kişilik ve kişilik kuramları, davranış bozuklukları, stres ve stresle başa çıkma konularını kapsamaktadır.


TS 120 İlk Yardım

İlkyardımın önemi, Temel yaşam desteği (yetişkin-çocuk-bebek), Yabancı cisim tıkanıklığında (soluk yolu-yetişkin-çocuk-bebek) ilkyardım, Kanama ve yaralanmalarda ilkyardım, Kırık, çıkık, burkulmalarda ilk yardım, Zehirlenmelerde ilk yardım, Yanıklarda ilk yardım. Acil bakım gerektiren hastalıklarda ilk yardım, Boğulmalarda ilk yardım, Isırma ve sokmalarda ilk yardım, Sıcak-soğuk yaralanmalarında ilk yardım, Acil tasıma teknikleri ve uygulaması.


TS 202 Kriz Yönetimi ve Öfke Kontrolü

Bu ders; İnsan ilişkilerinde krizin tanımı ve açıklaması, krizin evreleri, kriz yönetimi, krize yol açan faktörler, çevresel olaylar ve bu olaylara verilen tepki türleri, duygulanma sürecinin anatomofizyolojisi, öfke, öfkenin yararları, öfke sırasında ortaya çıkan belirtiler, öfke denetimi, duyguları dışa vurmanın ve ifade etmenin önemi, duygusal gerilimle baş etmenin yolları, yas ve ölümle baş etme süreci, empati yoluyla başka insanların kriz ve öfke durumlarının nasıl anlaşılabileceği konularını kapsamaktadır.


TS 204 Sağlık Hizmetlerinde İş Sağlığı ve Güvenliği

İş ve sağlık arasındaki ilişki, İş sağlığı açısından sağlık işkoluna bakış: Risk etmenleri, Olası sağlık sorunları, Kazalar, Meslek hastalıkları Temel korunma önlemleri Sağlık çalışanının hakları, sorumlulukları ve ilgili düzenlemeler


TS 205 Meslek Etiği

Bu ders, temel etik teorilerin savları, etik sorunların ve ilkelerin yapısı ve bunların meslek etiğiyle olan ilgisi incelemeyi; Etik karar verme, bireysel, sosyal sorumluluklar ve mesleğin doğası, mesleki etik kodları ve sorumluluk tartışmaları ile kişinin bireysel karakterine ve mesleki sorumluluklarına dair farkındalık kazandırmayı amaçlamaktadır.


TS 206 Sağlıkta Araştırma Teknikleri

Bu ders: Bir araştırmanın temel ilke ve niteliklerini, araştırma tiplerinin kavramayı, bir araştırmayı planlamayı, veri toplamayı ve bu verilerin yorumlanmasını kapsar.


TS 207 Sağlık Finansmanı

Saglık hizmetlerinde temel ilkeler, Dünyada uygulanan ilk saglık sistemleri,Bismarc, Beveridge ve Simesko modelleri,Türkiye Cumhuriyeti 1923


TS 208 Sağlığın Geliştirilmesi Projeleri

Etkin İletişim Teknikleri, Topluma Hizmet Uygulama Alanları,Topluma Hizmet Projesini Projelendirme Süreci (Araştırma, Planlama, Uygulama, Ölçme ve Değerlendirme), İş Fikri Üretme//Proje konularının belirlenmesi, Proje Sürecinin İzlenmesi ve Değerlendirilmesi konularında kuramsal ve uygulamalı bilgiler aktarılacaktır.


TS 209 Çevresel Düzenleme

Teknolojik Toplum, Anatomi, Antropometri, Biyomekanik, Kinezyoloji, Çalışma Alanı Boyut Hesabı, Çalışma Alanının Ergonomiye Uygun Organizasyonu, Ofis Ergonomisi, Çalışma Alanı Tasarımı, Zaman Yönetimi, Görme ve Aydınlatma – Duyma ve Gürültü, Gürültü kirliliği ve Elektromanyetik kirlilik, Ortam ve Kimyasal Çevre


TS 210 Sağlık Hizmetlerinde Kalite ve Akreditasyon

Kalite ve Toplam Kalite Yönetimi Kavramları ve İlgili Kavramların Tanıtılması ve Gelişimi//Toplam Kalite Yönetimi ve Gelişimi//TKY Gerekleri// TKY Önündeki Engeller//TKY' de Eğitim ve Deming'in İlkeleri// Kalite Yönetiminde İstatistiki Araç ve Teknikler//Kalite Standartları-ISO 9000-//Sağlık Hizmetlerinde Kalite Yönetimi ile İlgili Kavramların Tanıtılması, “SKS-Hastane 5. Versiyonu”ndaki Kalite ve Akreditasyon Standartları


TS 211 Girişimcilik

Ders kapsamında temel işletmecilik bilgiler ve teorilerinin yanı sıra. girişimcilik, yenilikçi iş fikirleri yaratma ve iş planı oluşturma ile ilgili teorik bilgilerin tartışılacaktır.


TS 212 Halk Sağlığı

İçerik Yok!


TS 213 Çevre Koruma

İçerik Yok!


TS 214 Beslenme İlkeleri

İçerik Yok!


TS 215 İşletme Yönetimi I

Ders kapsamında öncelikle işletme yönetimi ile ilgili temel kavram ve yaklaşımlar, işletme yönetimi, örgüt teorileri ve yönetim fonksiyonları hakkında bilgi verilecektir. Modernizm – Postmodernizm – Modern Sonrası Yönetim Yaklaşımları konuları anlatılacak; TKY, dış kaynaklardan faydalanma, öz yetenek, değişim mühendisliği, işletmeler arası karşılaştırma konuları ile ilgili ayrıntılı bilgi verilecektir.


TS 216 İşletme Yönetimi II

Ders kapsamında öncelikle işletmelerde bağlantı süreçleri olarak karar verme, modernizm – postmodernizm – modern sonrası yönetim yaklaşımları, günümüz yönetim modelleri gibi konular hakkında temel bilgiler verilecektir


TS 217 Enfeksiyon Hastalıkları ve Korunma

Bu ders: enfeksiyon hastalıklarının oluşumunu, bulaş yollarına göre enfeksiyon çeşitlerini ve bunlara ilişkin örnekleri, sterilizasyon, dezenfeksiyon ve kişisel korunma yöntemlerini kapsar.


TS 220 Hastalık Bilgisi

Hastalık bilgisi, kas iskelet sistemi hastalıkları, dolaşım sistemi hastalıkları, sindirim sistemi hastalıkları, solunum sistemi hastalıkları, ürogenital sistem hastalıkları, endokrin sistem hastalıkları, sinir sistemi hastalıkları.


TS 221 Eleştirel Düşünme

Eleştirel düşünme, eleştirel düşüncenin boyutları, eleştirel düşünme stratejilerinin duyuşsal ve bilişsel boyutları


TS 225 Akılcı İlaç Kullanımı

Akılcı ilaç kullanımının tanımı, ilkeleri, farmakoekonomi, klinik örnekler


YB 108 Geriatrik Nöro-Psikiyatri

Geriatrik popülasyonda sıklıkla görülen nörolojik ve psikiyatrik hastalıkların anlatılmasını kapsar. Hastalara doğru yaklaşımın ve sunulan bakımın içeriğinin anlatıldığoı bir derstir.


YB 203 Yaşlılarda Kronik Hastalıklar

Bu ders; Kronik hastalık tanımını, özelliklerini,kronik hastalıklardan nasıl korunulacağını ve kronik hastalıklarda bakımın nasıl olacağını anlatan bir derstir. İnsan ömrünün uzaması dolayısıyla yaşlı nüfusun artmasıyla birlikte kronik hastalıkların görülme oranı artmıştır. Bu ders kapsamında yaşlılarla çalışan öğrencilerde kronik hastalıklara yönelik farkındalığın oluşturulması hedeflenmektedir.


YB 204 Evde Yaşlı Bakım Hizmetleri

Değişen ve gelişen dünyada özellikle yaşlı bireylerde görülen kronik hastalıkların evde bakımının nasıl gerçekleştirileceğini, evde bakım organizasyonunun nasıl olacağını anlatan bir derstir. Evde bakım hizmetinde yaşı bakım teknikerinin görevleri ve evde bakımın temel ilkelerine yer verilir.


YB 206 Sosyal Rehabilitasyon

Yaşlılık döneminde görülen yeti-yitimlerinin, işlev kayıplarının ve engellerin azaltılması ya da ortadan kaldırılmasına yönelik olarak gerekli uygulamaları öğreterek yaşlı bireyin yaşam kalitesini artırabilmeyi öğrencilere öğretmeyi hedefleyen bir derstir.