(2013-2019 Öğretim Yıllları arasındaki) Dersler



ING 101 İngilizce I

Temel dil becerileri olan okuma, yazma, dinleme ve konuşma becerilerini bütünleşik olarak başlangıç düzeyinde veren zorunlu İngilizce dersidir.


ING 102 İngilizce II

Temel dil becerileri olan okuma, yazma, dinleme ve konuşma becerilerini bütünleşik olarak başlangıç düzeyinde veren zorunlu İngilizce dersidir.


MYST 100 Staj

İçerik Yok!


MYST 200 Staj

İçerik Yok!


OPT 101 Fizik ve Geometrik Optik I

Bu ders; Işığın doğası ve dalga özelliği, elektromanyetik tayf, ışık şiddeti ve aydınlanma, ışığın değişik ortamlarda hareketi, yansıma kanunları, kırılma kanunları, ışığın paralel yüzlü ortamlardan geçişi, tam yansıma, düzlem aynada görüntü oluşumu, çukur aynalarda görüntü oluşumu, tümsek aynalarda görüntü oluşumu, yakınsak mercekler ve görüntü oluşumu, ıraksak mercekler ve görüntü oluşumu konularını kapsamaktadır.


OPT 102 Fizik ve Geometrik Optik II

Işığın girişimi, ince zarlarda girişim, ışığın kırınımı, ışığın saçılması ve kutuplanma, prizma açısı, prizma türleri, prizmatik etki, prizma diyoptrisi, prentice kuralı, prizma taban yönünün tayini, polarizasyonun gözlük camlarında kullanımı, optik sistemler, konkav (-) ve Konveks (+) lenslerin özellikleri, büyüteç, mikroskop, dürbün ve teleskoplar


OPT 103 Optisyenliğe Giriş

Bu ders; Mesleki terimlerin tanıltılması, mesleki görev ve sorumlulukların aktarılması, Türkiye'deki güncel Optisyenlik mevzuatının tartışılması, gözlük merceklerinin tanıtılması, gözlük çerçevelerinin tanıtılması, gözlük çerçevesinin ölçülerinin kavranması, gözlük camlarını diyoptri ve kimyasal yapısına uygun sınıflandırma konularını kapsamaktadır.


OPT 104 Görme Optiği I

Görme Mekanizması, Görme Kalitesini Saptama, Mercekler, Gözdeki Kırma Kusurları, İnsan Gözün Optik Özellikleri


OPT 105 Göz Anatomisi ve Fizyolojisi

Göz küresi, Göz küresinin tabakaları, Işığı kıran yapılar, Gözün yardımcı oluşumları, Optik sinir ve görme yolları, Görme ile ilgili refleksler, Göz fizyolojisine giriş, Göz optiği, Retina ve fonksiyonları, Santral sinir sisteminde görme ile ilgili işlemler.


OPT 106 Optisyenlik I

Optisyenlik alanında sıklıkla kullanılan merceklerin özelliklerine göre sınıflandırılması, ölçülmesi, reçeteye ve kullanıcının ihtiyaçlarına göre önerilmesi ile gözlük çerçevesine uygun kesiminin yapılmaktadır.


OPT 107 Optisyenlik Kimyası

Bu ders, öğrencilerin mesleki uygulamalarında kullanabileceği genel kimya konularını ve kullandıkları polimer, cam gibi farklı kimyasal yapıların özelliklerini kapsamaktadır.


OPT 108 Optik Aletler

Fokometre, Sferometre, Pupilametre, Nilör Makinesi, Test Cihazları, El Taşı, Faset Matkabı


OPT 201 Görme Optiği II

Bu ders; Ametropi, Siklopleji, Skiyaskopi, Anizometropi, Görsel Rehabilitasyon, Ametropilerin Gözlük, Kontak Lens ve Cerrahi Müdahale ile Düzeltilmesi konularını kapsamaktadır.


OPT 202 Göz Hastalıkları

Göz kapağı hastalıkları, Lens hastalıkları, Katarakt ve tedavisi, Retina dekolmanı ve makula hastalıkları, Optik sinir hastalıkları


OPT 203 Optisyenlik II

Bu ders; Verteks mesafesi, çerçeve eğim açısı, çerçeve çeşitleri, çerçeve seçimi, progresif lenslerin kapalı çerçeveye montajı, nilör çerçeveye lens montajı, faset çerçeve kalıpları ve montajı konularını kapsamaktadır.


OPT 204 Optisyenlik III

Optik mağaza yönetimi, reçete defteri doldurma, müşteri ilişkilerinin geliştirilmesi, optik mağaza içi tasarım, ürün kaydı ve takibini sağlayan sistemlerin özellikleri


OPT 205 Pazarlama İlkeleri ve Satış

Ders kapsamında ilk haftalarda pazarlamanın temelini oluşturan kavramlar tartışılacaktır. Devam eden haftalarda satış temelini oluşturan mamul karması, tutundurma ve tüketici davranış modelleri üzerinde durulacaktır. Temel teori ve kavramların ardından öğrencilere etkin satış planlanama, satış yöntemleri ve müşteri ilişkilerine ilişkin teorik ve pratik bilgiler verilecektir. Dersin son haftalarında öğrenciler almış oldukları teorik ve pratik bilgileri kullanarak hazırladıkları ödevler sayesinde ders sürecinde öğrendiklerini uygulamaya dökebilecekler.


OPT 206 Kontakt Lensler

Kontakt Lensin Tanımı, Kornea İle İlişkisi, Kontakt Lensler İçin Gerekli Muayeneler, Kontakt Lenslerin Optik Özellik ve Prensipleri, Kontakt Lenslerin Kullanım Amaçları, Kontakt Lenslerle Gözlüğün Kıyaslanması, Kontakt Lenslerin Temizlenmesi


TRH 100 Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi

Dersin içeriği, Atatürk önderliğinde Türk milletinin geçirdiği inkılap tarihini kapsamaktadır. Osmanlı Devleti'nin yıkılış sebepleri irdelenerek, fiilen yok olmuş bir devletten Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin nasıl kurulduğu belgeler ışığında değerlendirilmektedir. İlke ve inkılapların anlamı ve önemi üzerinde durularak yakın dönem tarihimiz aydınlatılmaya çalışılmaktadır. Geçmişten günümüze küresel sorunlar ve olası çözümleri tartışılmaktadır.


TRK 100 Türk Dili

Bu derste, öğrencilerin yazılı ve sözlü iletişim araçlarını etkili ve doğru şekilde kullanması üzerinde durulacaktır. Derste anlama, anlatma, okuma ve yazma etkinliği üzerinde çalışma yapılarak, çeşitli sözlü ve yazılı anlatım türleri irdelenecek ve eleştirel bir bakış açısıyla incelenecektir. Yazılı anlatımın temeli olan noktalama işaretleri ve yazım kuralları sezdirilecek, etkili ve sağlam ifade için bu kuralların doğru kullanımı sağlanacaktır. Sözlü anlatımda ise öğrenci, beden dilini kullanma, vurgu ve tonlamaya özen gösterme, sunum yapma teknikleri gibi konularda donanımlı bir hale getirilecektir.


TS 109 Temel Fizik

Bu ders; Vektör ve Skaler Kavramı, Kuvvet, Hareket Denklemleri, Momentum, Enerji Çeşitleri, Sıcaklık ve Isı, Dalga Hareketi, Young Modülü, Elektrik ve Manyetizma konularını kapsamaktadır.


BLG 153 Bilgisayar Entegre Ofis Programları I

Temel bilgi teknolojileri kavramları, windows işletim sistemi, dosyalama, yedekleme, klasör oluşturma, internet ve iletişim, kelime işlem programının kullanımı, excel fonksiyonlarının kullanımı ve örnek uygulamalar.


BLG 154 Bilgisayar Ofis Programları II

Sunum hazırlama teknikleri, MS Powerpoint programlarının kullanımı, veritabanı yönetimi programının kullanımı, Publisher programının kullanımı ve Excel programının kullanımı


HUK 134 Sağlık Hukuku

Bu derste sağlık hukuku ile ilgili temel kavram ve kurumlar, sağlık mevzuatı, sağlık çalışanlarının görev, yetki ve sorumlulukları ile hasta hakları ele alınmaktadır.


HUK 231 Sosyal Güvenlik Sistemi ve Sağlık Sigortası

Bu ders sosyal güvenlik kavramı, sosyal güvenlik hakkı, sosyal güvenlik sistemleri ile Türk sosyal güvenlik sistemini içermektedir.


OPT 208 Optisyenlik Paket Program Uygulamaları

Müşteri Takip Sistemi, Stok – Satış İlişkisi, Reçeteleri Değerlendirme, Fatura Kesme


OPT 210 Optisyenlikte Mesleki İngilizce

Konuların tanımlanması, Programın Tanımlanması, Optisyenin Görev ve Sorumlulukları, Genel Anatomi, Anatomik Sistemler, Göz Anatomisi, Makine ve Cihazlar, Optisyenlikte Kısa Konuşma Örnekleri, İlk Yardım


SA 110 Kültürel Etkinlikler

Bilimsel, kültürel ve sosyal etkinliklere katılma aktivitelerini kapsamaktadır.


SA 121 Fotoğrafçılık

İçerik Yok!


TDS 201 Sağlık Kurumlarında Muhasebe ve Maliyet Hesaplaması

Öğrencilerimize; genel muhasebe kavramı, temel maliyet kavramları, maliyet analizi amaçları ve aşamaları, hastalık gider türleri; maliyet analizi amaçları ve aşamaları, hastalık maliyet yaklaşımları, hastalık maliyet analiz yöntemleri , hastalık maliyet metadolojisinin belirlenmesi, maliyet-hacim-kar analizi, karar verme sürecinde stratejik maliyet yaklaşımları konuları aktarılacaktır. Ders içerikleri örnek uygulamalar ve ödevler ile desteklenecektir.


TDS 214 Yazılı Anlatım

Etkili yazılı ve sözlü anlatım kuralları, etkili yazı yazma ve konuşma metni hazırlama sürecinin aşamaları, sözlü ve yazılı anlatım bozuklukları ve nedenleri, iş yaşamında kullanılacak bazı yazı formatlarını hazırlama, etkili konuşma ve sunum yapabilme aşamaları, slayt içeriği oluşturma ve sunma konusunda bilgi ve beceri kazandıracak konuları kapsar.


TS 104 Sağlık Hizmetlerinde İletişim

Bu ders; açık iletişim kurma, sözlü-sözsüz iletişim, beden dili, jest ve mimikler, empati, etkin dinleme, asertivite, kişilerarasi iletişim ve etik ilkeler konularini içermektedir.


TS 107 Davranış Bilimleri

Bu ders; Davranış bilimleri ile ilgili temel kavramlar, kültür ve kültürel değişme, sosyal etki ve uyma, sosyal yapı ve sosyal ilişkiler, duyum ve algılama, öğrenme, güdülenme ve heyecan, kişilik ve kişilik kuramları, davranış bozuklukları, stres ve stresle başa çıkma konularını kapsamaktadır.


TS 112 Matematik

Kümeler, Sayılar, Denklemler, Fonksiyonlar, Trigonometri, İstatiksel Veri Analizi, Geometri


TS 120 İlk Yardım

İlkyardımın önemi, Temel yaşam desteği (yetişkin-çocuk-bebek), Yabancı cisim tıkanıklığında (soluk yolu-yetişkin-çocuk-bebek) ilkyardım, Kanama ve yaralanmalarda ilkyardım, Kırık, çıkık, burkulmalarda ilk yardım, Zehirlenmelerde ilk yardım, Yanıklarda ilk yardım. Acil bakım gerektiren hastalıklarda ilk yardım, Boğulmalarda ilk yardım, Isırma ve sokmalarda ilk yardım, Sıcak-soğuk yaralanmalarında ilk yardım, Acil tasıma teknikleri ve uygulaması.


TS 202 Kriz Yönetimi ve Öfke Kontrolü

Bu ders; İnsan ilişkilerinde krizin tanımı ve açıklaması, krizin evreleri, kriz yönetimi, krize yol açan faktörler, çevresel olaylar ve bu olaylara verilen tepki türleri, duygulanma sürecinin anatomofizyolojisi, öfke, öfkenin yararları, öfke sırasında ortaya çıkan belirtiler, öfke denetimi, duyguları dışa vurmanın ve ifade etmenin önemi, duygusal gerilimle baş etmenin yolları, yas ve ölümle baş etme süreci, empati yoluyla başka insanların kriz ve öfke durumlarının nasıl anlaşılabileceği konularını kapsamaktadır.


TS 204 Sağlık Hizmetlerinde İş Sağlığı ve Güvenliği

İş ve sağlık arasındaki ilişki, İş sağlığı açısından sağlık işkoluna bakış: Risk etmenleri, Olası sağlık sorunları, Kazalar, Meslek hastalıkları Temel korunma önlemleri Sağlık çalışanının hakları, sorumlulukları ve ilgili düzenlemeler


TS 205 Meslek Etiği

Bu ders, temel etik teorilerin savları, etik sorunların ve ilkelerin yapısı ve bunların meslek etiğiyle olan ilgisi incelemeyi; Etik karar verme, bireysel, sosyal sorumluluklar ve mesleğin doğası, mesleki etik kodları ve sorumluluk tartışmaları ile kişinin bireysel karakterine ve mesleki sorumluluklarına dair farkındalık kazandırmayı amaçlamaktadır.


TS 206 Sağlıkta Araştırma Teknikleri

Bu ders: Bir araştırmanın temel ilke ve niteliklerini, araştırma tiplerinin kavramayı, bir araştırmayı planlamayı, veri toplamayı ve bu verilerin yorumlanmasını kapsar.


TS 207 Sağlık Finansmanı

Saglık hizmetlerinde temel ilkeler, Dünyada uygulanan ilk saglık sistemleri,Bismarc, Beveridge ve Simesko modelleri,Türkiye Cumhuriyeti 1923


TS 208 Sağlığın Geliştirilmesi Projeleri

Etkin İletişim Teknikleri, Topluma Hizmet Uygulama Alanları,Topluma Hizmet Projesini Projelendirme Süreci (Araştırma, Planlama, Uygulama, Ölçme ve Değerlendirme), İş Fikri Üretme//Proje konularının belirlenmesi, Proje Sürecinin İzlenmesi ve Değerlendirilmesi konularında kuramsal ve uygulamalı bilgiler aktarılacaktır.


TS 209 Çevresel Düzenleme

Teknolojik Toplum, Anatomi, Antropometri, Biyomekanik, Kinezyoloji, Çalışma Alanı Boyut Hesabı, Çalışma Alanının Ergonomiye Uygun Organizasyonu, Ofis Ergonomisi, Çalışma Alanı Tasarımı, Zaman Yönetimi, Görme ve Aydınlatma – Duyma ve Gürültü, Gürültü kirliliği ve Elektromanyetik kirlilik, Ortam ve Kimyasal Çevre


TS 210 Sağlık Hizmetlerinde Kalite ve Akreditasyon

Kalite ve Toplam Kalite Yönetimi Kavramları ve İlgili Kavramların Tanıtılması ve Gelişimi//Toplam Kalite Yönetimi ve Gelişimi//TKY Gerekleri// TKY Önündeki Engeller//TKY' de Eğitim ve Deming'in İlkeleri// Kalite Yönetiminde İstatistiki Araç ve Teknikler//Kalite Standartları-ISO 9000-//Sağlık Hizmetlerinde Kalite Yönetimi ile İlgili Kavramların Tanıtılması, “SKS-Hastane 5. Versiyonu”ndaki Kalite ve Akreditasyon Standartları


TS 211 Girişimcilik

Ders kapsamında temel işletmecilik bilgiler ve teorilerinin yanı sıra. girişimcilik, yenilikçi iş fikirleri yaratma ve iş planı oluşturma ile ilgili teorik bilgilerin tartışılacaktır.


TS 215 İşletme Yönetimi I

Ders kapsamında öncelikle işletme yönetimi ile ilgili temel kavram ve yaklaşımlar, işletme yönetimi, örgüt teorileri ve yönetim fonksiyonları hakkında bilgi verilecektir. Modernizm – Postmodernizm – Modern Sonrası Yönetim Yaklaşımları konuları anlatılacak; TKY, dış kaynaklardan faydalanma, öz yetenek, değişim mühendisliği, işletmeler arası karşılaştırma konuları ile ilgili ayrıntılı bilgi verilecektir.


TS 216 İşletme Yönetimi II

Ders kapsamında öncelikle işletmelerde bağlantı süreçleri olarak karar verme, modernizm – postmodernizm – modern sonrası yönetim yaklaşımları, günümüz yönetim modelleri gibi konular hakkında temel bilgiler verilecektir


TS 218 Müşteri İlişkileri

Ders kapsamında öncelikle müşteri yönetimi kavramı, müşteri çeşitleri, müşteri ihtiyaçlarının belirlenmesi konuları anlatılacaktır. Müşterilere yönelik pazarlama, müşteriyi tatmin etme ve sadık müşteri oluşturma, kurumsal itibar, kurumsal imaj kavramlarının önemi, pazarlama ve satışta TKY, müşteri ilişkilerinde teknolojinin önemi, müşteri ilişkilerinin ölçümlenmesi gibi konular hakkında temel bilgiler verilecektir.\nDers programında detaylı belirtildiği gibi anlatılan teorik bilgiler, sunum ödevi ile desteklenecektir


TS 219 Sağlık Yönetimi

Bu ders; Sağlık kavramı, belirleyicileri, sağlık hizmetleri, hastane yapısı ve organizasyonu, stratejik plan, insan kaynakları ve performans yönetimi, kalite yönetimi. Türkiye ve Dünya’da sağlık örğütlenmesini kapsamaktadır.


TS 221 Eleştirel Düşünme

Eleştirel düşünme, eleştirel düşüncenin boyutları, eleştirel düşünme stratejilerinin duyuşsal ve bilişsel boyutları


TS 222 Tedarik Zinciri ve Satın Alma

Ders kapsamında öncelikle satın alma ve tedarik yönetimi, tedarik zinciri kavramı gibi alan ile ilgili kavramlar tanımlanacaktır. Sırasıyla; satın alma stratejileri ve portföy analizi, tedarik zinciri yönetiminde satın alma süreçleri, satın alma sözleşmelerinin temel unsurları, sözleşme yönetiminde problemler ve sözleşmelerin yorumlanması, tedarikçi performans değerlemesi, tedarikçi performans yönetim sisteminin kurulması, tedarikçi performans göstergeleri, tedarikçi ilişki yönetimi, tedarikçi ilişkileri ve tedarikçi geliştirme konuları ayrıntılarıyla aktarılacaktır.


TS 224 Mağazacılık

Ders kapsamında öncelikle perakendecilik kavramı ve gelişimi, mağaza yönetim kavramı, mağaza yönetimi terimleri anlatılacaktır. Daha sonra; mağazaların organizasyonel yapıları, mağazalarda insan kaynakları ve finansal yönetimi, ürün çeşitliliği, stok yönetimi, mağazalarda tutundurma ve reklam faalyetleri gibi konularda ayrıntılı bilgi verilecektir. Bu ders öğrenci sunumları ile desteklenerek öğrencilerin öğrendiği teorik bilgilerin pratiğe dönüştürülmesi sağlanacaktır.


TS 226 Yaratıcı Düşünme

Bu ders yaratıcı düşünme, yaratıcı kişinin özellikleri, düşünmeyi geliştiren model ve teknikler, eleştirel düşünme konularını kapsar.