(2013-2019 Öğretim Yıllları arasındaki) Dersler



ING 101 İngilizce I

Temel dil becerileri olan okuma, yazma, dinleme ve konuşma becerilerini bütünleşik olarak başlangıç düzeyinde veren zorunlu İngilizce dersidir.


ING 102 İngilizce II

Temel dil becerileri olan okuma, yazma, dinleme ve konuşma becerilerini bütünleşik olarak başlangıç düzeyinde veren zorunlu İngilizce dersidir.


MYST 100 Staj

İçerik Yok!


MYST 200 Staj

İçerik Yok!


TGT 101 Tıbbi Görüntüleme I

Bu ders; X-ışınları, röntgen cihazlarının tipleri ve bölümleri, kaset, film ve film banyoları, radyolojik görüntünün elde edilmesi, radyografik kalite ve kalite kontrolü konularını içermektedir


TGT 102 Tıbbi Görüntüleme II

Radyografi teknisyeni ile hasta ilişkisi, Baş, yüz, vertebralar, toraks, abdomen ve ekstremite radyografi pozisyonları ve çekim teknikleri.


TGT 103 Tıbbi Fizik

Ölçme, vektörler, bir ve, iki boyutta hareket, kuvvet ve hareket, iş, kinetik enerji ve enerjinin korunumu, elektrik ve manyetik alan,temel radyasyon fiziği


TGT 105 Tıbbi ve Radyolojik Terminoloji

Bu ders; Terminolojide genel bilgiler, genel anatomik terminoloji, vücut sistemlerinin terminolojileri, radyolojide kullanılan sistemlerin ve sistem parçalarının terminolojisi, çekim parametreleri terminolojisi, tetkik istem formlarının terminolojisi konularını içermektedir.


TGT 106 Radyolojik Anatomi

Derste genel insan anatomisinin radyolojik incelemelerdeki kullanımı ve karşılıkları anlatılacaktır.


TGT 201 Tıbbi Görüntüleme III

Bu ders; Vücudun değişik anatomik bölgelerine yönelik manyetik rezonans görüntüleme ve bilgisayarlı tomografi ile inceleme yöntemleri. konularını içermektedir.


TGT 202 Tıbbi Görüntüleme IV

Kemik dansitometri, mamografi, anjiografi ve vücudun büyük kısmının sonografik incelemeleri.


TGT 203 Nükleer Tıp

Bu ders; Nükleer tıp teknisyeni ile hasta ilişkisi, çeşitli sintigrafi çalışmalarında pozisyonların detayı ve çekim teknikleri, gama kamera, PET ve SPECT cihazlarının çalışma prensipleri konularını içermektedir.


TGT 204 Radyoterapi

Radyoterapi kliniğindeki uygulamalar, tedaviler ve cihazlarla ilgili temel bilgiler.


TRH 100 Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi

Dersin içeriği, Atatürk önderliğinde Türk milletinin geçirdiği inkılap tarihini kapsamaktadır. Osmanlı Devleti'nin yıkılış sebepleri irdelenerek, fiilen yok olmuş bir devletten Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin nasıl kurulduğu belgeler ışığında değerlendirilmektedir. İlke ve inkılapların anlamı ve önemi üzerinde durularak yakın dönem tarihimiz aydınlatılmaya çalışılmaktadır. Geçmişten günümüze küresel sorunlar ve olası çözümleri tartışılmaktadır.


TRK 100 Türk Dili

Bu derste, öğrencilerin yazılı ve sözlü iletişim araçlarını etkili ve doğru şekilde kullanması üzerinde durulacaktır. Derste anlama, anlatma, okuma ve yazma etkinliği üzerinde çalışma yapılarak, çeşitli sözlü ve yazılı anlatım türleri irdelenecek ve eleştirel bir bakış açısıyla incelenecektir. Yazılı anlatımın temeli olan noktalama işaretleri ve yazım kuralları sezdirilecek, etkili ve sağlam ifade için bu kuralların doğru kullanımı sağlanacaktır. Sözlü anlatımda ise öğrenci, beden dilini kullanma, vurgu ve tonlamaya özen gösterme, sunum yapma teknikleri gibi konularda donanımlı bir hale getirilecektir.


TS 101 Anatomi

Bu ders: Anatomi ile ilgili temel kavramlar, anatomik terminoloji, vücut sistemlerinin anatomik yapılarını kapsar.


TS 103 Fizyoloji

Bu ders: fizyoloji ile ilgili temel kavramlar, hücre, doku, organ ve sistem organizasyonu ile vücut sistemlerinin çalışma mekanizmaları ve işlevlerini kapsar.


TS 120 İlk Yardım

İlkyardımın önemi, Temel yaşam desteği (yetişkin-çocuk-bebek), Yabancı cisim tıkanıklığında (soluk yolu-yetişkin-çocuk-bebek) ilkyardım, Kanama ve yaralanmalarda ilkyardım, Kırık, çıkık, burkulmalarda ilk yardım, Zehirlenmelerde ilk yardım, Yanıklarda ilk yardım. Acil bakım gerektiren hastalıklarda ilk yardım, Boğulmalarda ilk yardım, Isırma ve sokmalarda ilk yardım, Sıcak-soğuk yaralanmalarında ilk yardım, Acil tasıma teknikleri ve uygulaması.


BLG 153 Bilgisayar Entegre Ofis Programları I

Temel bilgi teknolojileri kavramları, windows işletim sistemi, dosyalama, yedekleme, klasör oluşturma, internet ve iletişim, kelime işlem programının kullanımı, excel fonksiyonlarının kullanımı ve örnek uygulamalar.


BLG 154 Bilgisayar Ofis Programları II

Sunum hazırlama teknikleri, MS Powerpoint programlarının kullanımı, veritabanı yönetimi programının kullanımı, Publisher programının kullanımı ve Excel programının kullanımı


HUK 134 Sağlık Hukuku

Bu derste sağlık hukuku ile ilgili temel kavram ve kurumlar, sağlık mevzuatı, sağlık çalışanlarının görev, yetki ve sorumlulukları ile hasta hakları ele alınmaktadır.


HUK 231 Sosyal Güvenlik Sistemi ve Sağlık Sigortası

Bu ders sosyal güvenlik kavramı, sosyal güvenlik hakkı, sosyal güvenlik sistemleri ile Türk sosyal güvenlik sistemini içermektedir.


HUK 255 Hasta Hakları

Türkiye'de uygulanan hasta hakları yönergesi ve hasta haklarının detayları anlatılacaktır


RTV 112 Uygarlık Tarihi

Ders prehistorik dönemlerden Ortaçağ’ın başlangıcına kadar olan dönemi ele almaktadır. Bu süreç içinde uygarlık tarihine damgasını vurmuş, ekonomik, toplumsal, siyasal, kültürel ve dinsel oluşumları ve bu alanlardaki temel gelişmeleri içermektedir.


SA 110 Kültürel Etkinlikler

Bilimsel, kültürel ve sosyal etkinliklere katılma aktivitelerini kapsamaktadır.


TDS 208 Sağlık Kurumlarında Halkla İlişkiler

Bu ders halkla ilişkiler kavramı, halkla ilişkilerin gelişimi ve benimsenmesi, halkla ilişkiler metodları, halkla ilişkilerde temel ilkeler, halkla ilişkilerde kullanılan araçlar, halkla ilişkilerde basınla ilişkiler, halkla ilişkilerde kamuoyu ve hedef kitle, halkla ilişkilerin sağlık örgütü içindeki yeri, halkla ilişkiler kampanyaları, iş yaşamında sosyal davranış ve prokol kuralları konularını içerir.


TDS 214 Yazılı Anlatım

Etkili yazılı ve sözlü anlatım kuralları, etkili yazı yazma ve konuşma metni hazırlama sürecinin aşamaları, sözlü ve yazılı anlatım bozuklukları ve nedenleri, iş yaşamında kullanılacak bazı yazı formatlarını hazırlama, etkili konuşma ve sunum yapabilme aşamaları, slayt içeriği oluşturma ve sunma konusunda bilgi ve beceri kazandıracak konuları kapsar.


TGT 205 Radyobiyoloji

Radyobiyolojinin temelleri, Moleküler radyobiyoloji, Radyasyonun normal dokularda doz-cevap ilişkisi, Radyasyon duyarlığının fiziksel ve biyolojik etkileri, Dolaylı ve dolaysız etkiler, Hedef teorisi, Radyasyonun erken etkileri, Radyasyonun geç etkileri, Maksimum uygulanabilir doz, Radyoduyarlaştıcılar ve biyoindirgeyici ilaçlar Kemoterapik ajanlar, Makromoleküllerin ışınlanması, Suyun radyolizi, X ışınları ve hamilelik, Tüm vücut ışınlamalarında akut etkiler, Radyasyon ve kanser


TGT 206 Radyolojide Kalite

Grafide hatalar ve düzeltme yolları, BT ve MR görüntülerinde görüntüleme hataları ve düzeltme yolları.


TGT 207 Radyoloji Tarihi

Wilhelm Conrad Röntgen hayatı ve çalışmaları, X ışınlarının bulunması, \nradyolojinin tarihçesi, X ışınlarının bulunmasından günümüze radyolojideki değişiklikler, Bilgisayarlı Tomografinin tarihçesi, Manyetik Rezonans Görüntülemenin tarihçesi, Floroskopinin tarihçesi, Ultrasonografinin tarihçesi, Mammografinin tarihçesi, Radyoterapinin tarihçesi, Nükleer Tıp tarihçesi.


TGT 208 Tıbbi Görüntülemede Örnek Olgu Analizi

Cihaz parçaları, cihazların effektif kullanımı, cihazların bakım-onarım ve kalibrasyonu


TGT 209 İleri BT ve MR Teknikleri

Bu ders ileri BT ve MR tekniklerini kapsar


TGT 210 Radyosyon Kazaları

Radyasyon güvenliği ile ilgili kapsam, terimler ve kısaltmalar, radyasyondan korunma ile ilgili kurum ve kuruluşlar, geçmişten günümüze radyasyon kazaları ve biyolojik sonuçları.


TS 102 Farmakoloji

Genel farmakoloji, antibiyotikler, sinir sistemini etkileyen ilaçlar , kardiyovasküler sistem ilaçları, solunum sistemi ilaçları, gastrointestinal sistem ilaçları , endokrin sistem ilaçları, analjezik, kas iskelet sistemi ilaçları ve yaşlılarda akılcı ilaç kullanımı ve advers reaksiyon bildirimini kapsamaktadır.


TS 104 Sağlık Hizmetlerinde İletişim

Bu ders; açık iletişim kurma, sözlü-sözsüz iletişim, beden dili, jest ve mimikler, empati, etkin dinleme, asertivite, kişilerarasi iletişim ve etik ilkeler konularini içermektedir.


TS 111 Temel Kimya

İçerik Yok!


TS 202 Kriz Yönetimi ve Öfke Kontrolü

Bu ders; İnsan ilişkilerinde krizin tanımı ve açıklaması, krizin evreleri, kriz yönetimi, krize yol açan faktörler, çevresel olaylar ve bu olaylara verilen tepki türleri, duygulanma sürecinin anatomofizyolojisi, öfke, öfkenin yararları, öfke sırasında ortaya çıkan belirtiler, öfke denetimi, duyguları dışa vurmanın ve ifade etmenin önemi, duygusal gerilimle baş etmenin yolları, yas ve ölümle baş etme süreci, empati yoluyla başka insanların kriz ve öfke durumlarının nasıl anlaşılabileceği konularını kapsamaktadır.


TS 204 Sağlık Hizmetlerinde İş Sağlığı ve Güvenliği

İş ve sağlık arasındaki ilişki, İş sağlığı açısından sağlık işkoluna bakış: Risk etmenleri, Olası sağlık sorunları, Kazalar, Meslek hastalıkları Temel korunma önlemleri Sağlık çalışanının hakları, sorumlulukları ve ilgili düzenlemeler


TS 205 Meslek Etiği

Bu ders, temel etik teorilerin savları, etik sorunların ve ilkelerin yapısı ve bunların meslek etiğiyle olan ilgisi incelemeyi; Etik karar verme, bireysel, sosyal sorumluluklar ve mesleğin doğası, mesleki etik kodları ve sorumluluk tartışmaları ile kişinin bireysel karakterine ve mesleki sorumluluklarına dair farkındalık kazandırmayı amaçlamaktadır.


TS 206 Sağlıkta Araştırma Teknikleri

Bu ders: Bir araştırmanın temel ilke ve niteliklerini, araştırma tiplerinin kavramayı, bir araştırmayı planlamayı, veri toplamayı ve bu verilerin yorumlanmasını kapsar.


TS 207 Sağlık Finansmanı

Saglık hizmetlerinde temel ilkeler, Dünyada uygulanan ilk saglık sistemleri,Bismarc, Beveridge ve Simesko modelleri,Türkiye Cumhuriyeti 1923


TS 208 Sağlığın Geliştirilmesi Projeleri

Etkin İletişim Teknikleri, Topluma Hizmet Uygulama Alanları,Topluma Hizmet Projesini Projelendirme Süreci (Araştırma, Planlama, Uygulama, Ölçme ve Değerlendirme), İş Fikri Üretme//Proje konularının belirlenmesi, Proje Sürecinin İzlenmesi ve Değerlendirilmesi konularında kuramsal ve uygulamalı bilgiler aktarılacaktır.


TS 209 Çevresel Düzenleme

Teknolojik Toplum, Anatomi, Antropometri, Biyomekanik, Kinezyoloji, Çalışma Alanı Boyut Hesabı, Çalışma Alanının Ergonomiye Uygun Organizasyonu, Ofis Ergonomisi, Çalışma Alanı Tasarımı, Zaman Yönetimi, Görme ve Aydınlatma – Duyma ve Gürültü, Gürültü kirliliği ve Elektromanyetik kirlilik, Ortam ve Kimyasal Çevre


TS 213 Çevre Koruma

İçerik Yok!


TS 217 Enfeksiyon Hastalıkları ve Korunma

Bu ders: enfeksiyon hastalıklarının oluşumunu, bulaş yollarına göre enfeksiyon çeşitlerini ve bunlara ilişkin örnekleri, sterilizasyon, dezenfeksiyon ve kişisel korunma yöntemlerini kapsar.


TS 219 Sağlık Yönetimi

Bu ders; Sağlık kavramı, belirleyicileri, sağlık hizmetleri, hastane yapısı ve organizasyonu, stratejik plan, insan kaynakları ve performans yönetimi, kalite yönetimi. Türkiye ve Dünya’da sağlık örğütlenmesini kapsamaktadır.


TS 220 Hastalık Bilgisi

Hastalık bilgisi, kas iskelet sistemi hastalıkları, dolaşım sistemi hastalıkları, sindirim sistemi hastalıkları, solunum sistemi hastalıkları, ürogenital sistem hastalıkları, endokrin sistem hastalıkları, sinir sistemi hastalıkları.


TS 221 Eleştirel Düşünme

Eleştirel düşünme, eleştirel düşüncenin boyutları, eleştirel düşünme stratejilerinin duyuşsal ve bilişsel boyutları


TS 225 Akılcı İlaç Kullanımı

Akılcı ilaç kullanımının tanımı, ilkeleri, farmakoekonomi, klinik örnekler