(2013-2019 Öğretim Yıllları arasındaki) Dersler



ING 101 İngilizce I

Temel dil becerileri olan okuma, yazma, dinleme ve konuşma becerilerini bütünleşik olarak başlangıç düzeyinde veren zorunlu İngilizce dersidir.


ING 102 İngilizce II

Temel dil becerileri olan okuma, yazma, dinleme ve konuşma becerilerini bütünleşik olarak başlangıç düzeyinde veren zorunlu İngilizce dersidir.


MYST 100 Staj

İçerik Yok!


MYST 200 Staj

İçerik Yok!


TLT 101 Tıbbi Mikrobiyoloji I

Hücre tipleri ve özellikleri, genel hatlarıyla bakteriler, viruslar ve mantarlar, mikrobiyoloji laboratuvar işleyişi ve uygun örnek-örnek red gerekçeleri, numune ve koloni inceleme yöntemleri, boyalı-boyasız preparat hazırlama ve inceleme, besiyerlerine ekim yöntemleri, koloni üretme, antibiyotik duyarlılık testleri, dezenfeksiyon ve sterilizasyon, sistemlere göre klinik örneklerin değerlendirilmesi konularını kapsamaktadır.


TLT 102 Klinik Biyokimya

Bu ders: Klinik biyokimyaya giriş, klinik laboratuvarlarda iş akışı, çözeltiler, çözelti derişim hesapları, tampon çözeltiler, sıvı-elektrolit metabolizması (sodyum, potasyum, klor, magnezyum tayini) ve asit-baz dengesine yönelik testler (kan gazları), klinik laboratuvarda kullanılan teknikler, vücut sıvılarında karbohidrat, lipid ve protein ölçümüne yönelik testler, karaciğer fonksiyonlarına ilişkin testler, protein dışı azot ve böbrek fonksiyonlarına ilişkin testler, kalp fonksiyonlarına ilişkin testler, gastrointestinal sistem fonksiyonlarına ilişkin testler, kemik metabolizmasına ilişkin testler, terapötik ilaç düzeyi takibi, tümör belirteçleri, idrar analizi, BOS analizi, klinik laboratuvar istatistiği ve kalite yönetimini kapsar.


TLT 103 Biyokimya

Bu ders, protein, karbohidrat, lipid, nükleik asit gibi biyomoleküllerin yapı, görev ve metabolizmalarını kapsamaktadır.


TLT 104 Tıbbi Mikrobiyoloji II

Bakteri tipleri ve özellikleri, bakterilerin tanısında kullanılan yöntemler, virus tipleri ve özellikleri, virusların tanısında kullanılan yöntemler, maya ve küf mantarları ve bunların tanısında kullanılan yöntemleri içerir.


TLT 105 Laboratuvar Kimyası

Bu ders: öğrencilerin mesleki uygulamalarında kullanabileceği genel kimya konularını kapsamaktadır.


TLT 106 Hematoloji

Bu ders hematoloji laboratuvarındaki preanalitik, analitik, post analitik süreçleri kapsamaktadır.


TLT 107 Laboratuvar Aletleri

Bu ders, tıbbi laboratuvarlarda kullanılan malzeme ve cihazları kapsamaktadır.


TLT 108 Parazitoloji

Parazitoloji; parazitler, protozoonlar, helmintler, artropodlar ve bunların tanı yöntemlerini içerir.


TLT 110 Hormon Biyokimyası

Bu ders içeriğinde hormonların genel yapıları, salgı mekanizmaları, işlevleri ve tayin yöntemleri yer almaktadır.


TLT 201 Temel Laboratuvar Uygulamaları I

Bu ders, hastane laboratuvarlarında bilfiil yapılan uygulamaları kapsar.


TLT 202 Temel Laboratuvar Uygulamaları II

Bu ders, hastane laboratuvarlarında bilfiil yapılan uygulamaları kapsar.


TLT 203 Tıbbi Biyoloji ve Genetik

Bu ders, hücrenin yapısını ve görevlerini, genetik alanındaki temel kavramları kapsamaktadır


TLT 205 Tıbbi Laboratuvarda Organizasyon

Bu ders tıbbi laboratuvar tanımı, görev yetki ve sorumluluklar konusunda bilgileri, çalışma ortamının günlük temizlik ve düzeninin sağlanması, malzemelerin kontrolünün yapılması ve yönetimini, laboratuvar güvenliğini, laboratuvarda hasta güvenliğini ve bu kapsamda SKS kurallarını, laboratuvar bilgi sistemi yönetimi kurallarını kapsar. Tıbbi Laboratuvarda Kalite kavramı ve uluslararası kalite sistemleri bilgilendirmesi yapar.


TLT 207 İmmunolojik Yöntemler

Bu ders; immunoloji ile ilgili genel bilgiler, antijen antikor kavramları, hücresel ve hümoral immun yanıt, doğal ve kazanılmış bağışıklık, aşılar, aglütinasyon, presipitasyon, nötralizasyon, radioimmunolojik, enzim immunolojik ve immunfloresan testleri kapsar.


TRH 100 Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi

Dersin içeriği, Atatürk önderliğinde Türk milletinin geçirdiği inkılap tarihini kapsamaktadır. Osmanlı Devleti'nin yıkılış sebepleri irdelenerek, fiilen yok olmuş bir devletten Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin nasıl kurulduğu belgeler ışığında değerlendirilmektedir. İlke ve inkılapların anlamı ve önemi üzerinde durularak yakın dönem tarihimiz aydınlatılmaya çalışılmaktadır. Geçmişten günümüze küresel sorunlar ve olası çözümleri tartışılmaktadır.


TRK 100 Türk Dili

Bu derste, öğrencilerin yazılı ve sözlü iletişim araçlarını etkili ve doğru şekilde kullanması üzerinde durulacaktır. Derste anlama, anlatma, okuma ve yazma etkinliği üzerinde çalışma yapılarak, çeşitli sözlü ve yazılı anlatım türleri irdelenecek ve eleştirel bir bakış açısıyla incelenecektir. Yazılı anlatımın temeli olan noktalama işaretleri ve yazım kuralları sezdirilecek, etkili ve sağlam ifade için bu kuralların doğru kullanımı sağlanacaktır. Sözlü anlatımda ise öğrenci, beden dilini kullanma, vurgu ve tonlamaya özen gösterme, sunum yapma teknikleri gibi konularda donanımlı bir hale getirilecektir.


BLG 153 Bilgisayar Entegre Ofis Programları I

Temel bilgi teknolojileri kavramları, windows işletim sistemi, dosyalama, yedekleme, klasör oluşturma, internet ve iletişim, kelime işlem programının kullanımı, excel fonksiyonlarının kullanımı ve örnek uygulamalar.


BLG 154 Bilgisayar Ofis Programları II

Sunum hazırlama teknikleri, MS Powerpoint programlarının kullanımı, veritabanı yönetimi programının kullanımı, Publisher programının kullanımı ve Excel programının kullanımı


HUK 134 Sağlık Hukuku

Bu derste sağlık hukuku ile ilgili temel kavram ve kurumlar, sağlık mevzuatı, sağlık çalışanlarının görev, yetki ve sorumlulukları ile hasta hakları ele alınmaktadır.


HUK 255 Hasta Hakları

Türkiye'de uygulanan hasta hakları yönergesi ve hasta haklarının detayları anlatılacaktır


TDS 208 Sağlık Kurumlarında Halkla İlişkiler

Bu ders halkla ilişkiler kavramı, halkla ilişkilerin gelişimi ve benimsenmesi, halkla ilişkiler metodları, halkla ilişkilerde temel ilkeler, halkla ilişkilerde kullanılan araçlar, halkla ilişkilerde basınla ilişkiler, halkla ilişkilerde kamuoyu ve hedef kitle, halkla ilişkilerin sağlık örgütü içindeki yeri, halkla ilişkiler kampanyaları, iş yaşamında sosyal davranış ve prokol kuralları konularını içerir.


TDS 214 Yazılı Anlatım

Etkili yazılı ve sözlü anlatım kuralları, etkili yazı yazma ve konuşma metni hazırlama sürecinin aşamaları, sözlü ve yazılı anlatım bozuklukları ve nedenleri, iş yaşamında kullanılacak bazı yazı formatlarını hazırlama, etkili konuşma ve sunum yapabilme aşamaları, slayt içeriği oluşturma ve sunma konusunda bilgi ve beceri kazandıracak konuları kapsar.


TGT 203 Nükleer Tıp

Bu ders; Nükleer tıp teknisyeni ile hasta ilişkisi, çeşitli sintigrafi çalışmalarında pozisyonların detayı ve çekim teknikleri, gama kamera, PET ve SPECT cihazlarının çalışma prensipleri konularını içermektedir.


TLT 204 Tıpta Kullanılan Biyomalzemeler

Biyomateryallerin tarihçesi, biyouyumluluk, metalik biyomalzemeler, biyoseramikler, biyohibrit malzemeler, hidrojeller, doğal polimerler, kompozit materyaller, organ yapımında kullanılan malzemenin sahip olması gereken özellikler, biyobozunur polimerlerin özellikleri, biyosinyaller ve doku mühendisliği, kontrollü salımda kullanılan biyomalzemelerin özellikleri


TLT 206 Biyosensörler

Bu ders; Doğada bulunan biyosensörler, biyosensör bileşenleri, biyosensörlerin çeşitleri, elektrokimyasal-optik-kütle ve ısı değişimine dayalı biyosensör çeşitleri, güncel kullanımda olan biyosensörler, biyosensörlerde kullanılan biyomateryaller, biyosensörlerin uygulama alanları ve geleceği konularını içermektedir.


TLT 208 Nanotıp ve Nanorobotlar

Nanoteknolojinin başlamasıyla birlikte nanoteknolojik gelişmelerin tıpla bir araya gelerek oluşturduğu yeni, pratik, hassas yöntemlerin geliştirilmesine katkısı ve nanotıp kavramının oluşarak gelişim sürecinin incelenmesi


TLT 210 Nükleer Tıp

Maddenin temel yapısı ve atom, radyoaktivite ve radyoaktif bozunma kanunu, radyasyonun biyolojik etkisi, radyasyondan korunma, radyasyon dedeksiyonu ve radyasyon detektörleri, radyoaktif maddelerle çalışma prensipleri, nükleer tıp laboratuvar güvenliği tanımı ve prensipleri, sıcak laboratuvar kalite kontrol yöntemleri, radyoaktif atıklar, nükleer tıpta kullanılan radyofarmasötikler, nükleer tıpta kullanılan cihazlar, radyofarmadötiklerde kalite kontrol, radyonüklidlerin üretimi.


TLT 211 Patoloji

Bu ders temel patoloji konularını, patoloji laboratuvarıdaki preanalitik, analitik, postanalitik süreçleri kapsamaktadır.


TLT 212 Histolojik Teknikler

Bu derste hücre ve dokuların ışık mikroskop altında değerlendirilebilmeleri için gerekli histokimyasal işlemler, parafin doku takibi, kesit alma ve boyama prosedürleri işlenecektir. Öğrencilerin dört temel dokuya ait genel histoloji bilgilerini kavramaları, kuramsal olarak öğrendikleri bilgileri uygulamaya aktarabilmeleri hedeflenmektedir.


TLT 213 Tıbbi Laboratuvarda Analitik Süreçler

Bu ders, tıbbi laboratuvarlarda karşılaşılabilecek sorunların kaynaklarını, önleme ve çözme yollarına yönelik stratejileri içerir.


TLT 214 Moleküler Biyolojik Yöntemler

Bu ders; moleküler biyoloji laboratuvarında kullanılan genel araç ve gereçlerin tanıtımı, moleküler biyoloji laboratuvarlarında çalışma kuralları, kandan ve dokulardan DNA ve RNA izolasyonu ve amplifikasyonu, çoğaltılan ürünlerin agaroz jel elektroforezinde görüntülenmesi ve yorumlanması, polimeraz zincir tepkimesi çeşitleri, restriksiyon enzimleri, blotlama teknikleri, microarray ve DNA dizileme yöntemlerini içermektedir.


TLT 216 Laboratuvar Güvenliği

Bu ders, tıbbi laboratuvarda çalışma kuralları, olası fiziksel, kimyasal ve biyolojik tehlikeler ve bu tehlikelerden korunma yöntemlerini kapsamaktadır.


TLT 223 Sterilizasyon ve Dezenfeksiyon Yöntemleri

Bu ders; sterilizasyon ve dezenfeksiyon yöntemlerini, merkezi sterilizasyon ünitelerini ve işleyişlerini, sterilizasyonun kontrolünü ve bununla ilgili uluslararası standartları, hastane kaynaklı enfeksiyonları ve tıbbi atık yönetimini kapsar.


TS 101 Anatomi

Bu ders: Anatomi ile ilgili temel kavramlar, anatomik terminoloji, vücut sistemlerinin anatomik yapılarını kapsar.


TS 103 Fizyoloji

Bu ders: fizyoloji ile ilgili temel kavramlar, hücre, doku, organ ve sistem organizasyonu ile vücut sistemlerinin çalışma mekanizmaları ve işlevlerini kapsar.


TS 104 Sağlık Hizmetlerinde İletişim

Bu ders; açık iletişim kurma, sözlü-sözsüz iletişim, beden dili, jest ve mimikler, empati, etkin dinleme, asertivite, kişilerarasi iletişim ve etik ilkeler konularini içermektedir.


TS 105 Tıbbi Terminoloji

Tıbbi terminolojiye giriş, Terminolojide ön ve son ekler \\nKan Hastalıkları Terminolojisi,\\nTanısal Terminoloji,\\nSolunum Sistemi Terminolojisi,\\nHareket Sistemi Terminolojisi,\\nKardiyovasküler Sistem Terminolojisi, \\nÜriner ve Genital Sistem Terminolojisi, Gastro-İntestinal Sistem Terminolojisi,\nGöz ve KBB Terminolojisi\nEndokrin Sistem ve Dermatoloji Terminolojisi,\nSinir Sistemi ve Psikiyatri Terminolojisi.


TS 114 Genel Biyoloji

İçerik Yok!


TS 120 İlk Yardım

İlkyardımın önemi, Temel yaşam desteği (yetişkin-çocuk-bebek), Yabancı cisim tıkanıklığında (soluk yolu-yetişkin-çocuk-bebek) ilkyardım, Kanama ve yaralanmalarda ilkyardım, Kırık, çıkık, burkulmalarda ilk yardım, Zehirlenmelerde ilk yardım, Yanıklarda ilk yardım. Acil bakım gerektiren hastalıklarda ilk yardım, Boğulmalarda ilk yardım, Isırma ve sokmalarda ilk yardım, Sıcak-soğuk yaralanmalarında ilk yardım, Acil tasıma teknikleri ve uygulaması.


TS 202 Kriz Yönetimi ve Öfke Kontrolü

Bu ders; İnsan ilişkilerinde krizin tanımı ve açıklaması, krizin evreleri, kriz yönetimi, krize yol açan faktörler, çevresel olaylar ve bu olaylara verilen tepki türleri, duygulanma sürecinin anatomofizyolojisi, öfke, öfkenin yararları, öfke sırasında ortaya çıkan belirtiler, öfke denetimi, duyguları dışa vurmanın ve ifade etmenin önemi, duygusal gerilimle baş etmenin yolları, yas ve ölümle baş etme süreci, empati yoluyla başka insanların kriz ve öfke durumlarının nasıl anlaşılabileceği konularını kapsamaktadır.


TS 204 Sağlık Hizmetlerinde İş Sağlığı ve Güvenliği

İş ve sağlık arasındaki ilişki, İş sağlığı açısından sağlık işkoluna bakış: Risk etmenleri, Olası sağlık sorunları, Kazalar, Meslek hastalıkları Temel korunma önlemleri Sağlık çalışanının hakları, sorumlulukları ve ilgili düzenlemeler


TS 205 Meslek Etiği

Bu ders, temel etik teorilerin savları, etik sorunların ve ilkelerin yapısı ve bunların meslek etiğiyle olan ilgisi incelemeyi; Etik karar verme, bireysel, sosyal sorumluluklar ve mesleğin doğası, mesleki etik kodları ve sorumluluk tartışmaları ile kişinin bireysel karakterine ve mesleki sorumluluklarına dair farkındalık kazandırmayı amaçlamaktadır.


TS 206 Sağlıkta Araştırma Teknikleri

Bu ders: Bir araştırmanın temel ilke ve niteliklerini, araştırma tiplerinin kavramayı, bir araştırmayı planlamayı, veri toplamayı ve bu verilerin yorumlanmasını kapsar.


TS 207 Sağlık Finansmanı

Saglık hizmetlerinde temel ilkeler, Dünyada uygulanan ilk saglık sistemleri,Bismarc, Beveridge ve Simesko modelleri,Türkiye Cumhuriyeti 1923


TS 208 Sağlığın Geliştirilmesi Projeleri

Etkin İletişim Teknikleri, Topluma Hizmet Uygulama Alanları,Topluma Hizmet Projesini Projelendirme Süreci (Araştırma, Planlama, Uygulama, Ölçme ve Değerlendirme), İş Fikri Üretme//Proje konularının belirlenmesi, Proje Sürecinin İzlenmesi ve Değerlendirilmesi konularında kuramsal ve uygulamalı bilgiler aktarılacaktır.


TS 209 Çevresel Düzenleme

Teknolojik Toplum, Anatomi, Antropometri, Biyomekanik, Kinezyoloji, Çalışma Alanı Boyut Hesabı, Çalışma Alanının Ergonomiye Uygun Organizasyonu, Ofis Ergonomisi, Çalışma Alanı Tasarımı, Zaman Yönetimi, Görme ve Aydınlatma – Duyma ve Gürültü, Gürültü kirliliği ve Elektromanyetik kirlilik, Ortam ve Kimyasal Çevre


TS 210 Sağlık Hizmetlerinde Kalite ve Akreditasyon

Kalite ve Toplam Kalite Yönetimi Kavramları ve İlgili Kavramların Tanıtılması ve Gelişimi//Toplam Kalite Yönetimi ve Gelişimi//TKY Gerekleri// TKY Önündeki Engeller//TKY' de Eğitim ve Deming'in İlkeleri// Kalite Yönetiminde İstatistiki Araç ve Teknikler//Kalite Standartları-ISO 9000-//Sağlık Hizmetlerinde Kalite Yönetimi ile İlgili Kavramların Tanıtılması, “SKS-Hastane 5. Versiyonu”ndaki Kalite ve Akreditasyon Standartları


TS 212 Halk Sağlığı

İçerik Yok!


TS 213 Çevre Koruma

İçerik Yok!


TS 215 İşletme Yönetimi I

Ders kapsamında öncelikle işletme yönetimi ile ilgili temel kavram ve yaklaşımlar, işletme yönetimi, örgüt teorileri ve yönetim fonksiyonları hakkında bilgi verilecektir. Modernizm – Postmodernizm – Modern Sonrası Yönetim Yaklaşımları konuları anlatılacak; TKY, dış kaynaklardan faydalanma, öz yetenek, değişim mühendisliği, işletmeler arası karşılaştırma konuları ile ilgili ayrıntılı bilgi verilecektir.


TS 216 İşletme Yönetimi II

Ders kapsamında öncelikle işletmelerde bağlantı süreçleri olarak karar verme, modernizm – postmodernizm – modern sonrası yönetim yaklaşımları, günümüz yönetim modelleri gibi konular hakkında temel bilgiler verilecektir


TS 217 Enfeksiyon Hastalıkları ve Korunma

Bu ders: enfeksiyon hastalıklarının oluşumunu, bulaş yollarına göre enfeksiyon çeşitlerini ve bunlara ilişkin örnekleri, sterilizasyon, dezenfeksiyon ve kişisel korunma yöntemlerini kapsar.


TS 220 Hastalık Bilgisi

Hastalık bilgisi, kas iskelet sistemi hastalıkları, dolaşım sistemi hastalıkları, sindirim sistemi hastalıkları, solunum sistemi hastalıkları, ürogenital sistem hastalıkları, endokrin sistem hastalıkları, sinir sistemi hastalıkları.


TS 221 Eleştirel Düşünme

Eleştirel düşünme, eleştirel düşüncenin boyutları, eleştirel düşünme stratejilerinin duyuşsal ve bilişsel boyutları


TS 225 Akılcı İlaç Kullanımı

Akılcı ilaç kullanımının tanımı, ilkeleri, farmakoekonomi, klinik örnekler