(2013-2019 Öğretim Yıllları arasındaki) Dersler



HUK 134 Sağlık Hukuku

Bu derste sağlık hukuku ile ilgili temel kavram ve kurumlar, sağlık mevzuatı, sağlık çalışanlarının görev, yetki ve sorumlulukları ile hasta hakları ele alınmaktadır.


ING 101 İngilizce I

Temel dil becerileri olan okuma, yazma, dinleme ve konuşma becerilerini bütünleşik olarak başlangıç düzeyinde veren zorunlu İngilizce dersidir.


ING 102 İngilizce II

Temel dil becerileri olan okuma, yazma, dinleme ve konuşma becerilerini bütünleşik olarak başlangıç düzeyinde veren zorunlu İngilizce dersidir.


MYO 102 Sekreterlik Hizmetleri

Bu ders sekreterlik mesleğinin iş yaşamındaki yeri ve önemi; sekreterlik mesleğinin yerine getirilmesinde sahip olunacak temel özellikler; sekreterlik hizmetleri; telefonda konuşma; toplantı yönetimi, randevuların düzenlenmesi; konuk ağırlama; iş gezisi düzenleme; yöneticiye karşı sorumluluklar; tıbbi sekreterlik mesleği genel tanımı; çalışma alanları, görev ve sorumlulukları, mesleki etik ve örgütlenme, meslek imajı konularını kapsar.


MYO 201 Büro Yönetimi-I

Yönetim ve büro yönetimi kavramları, büro yönetiminin tarihsel gelişimi, büro türleri, örgütsel iletişim, bürolarda ergonomi ve önemi, bürolarda iş sağlığı ve güvenliği, bürolarda verimlilik, sistem iyileştirme, hastane bilgi sistemleri konuları ele alınacaktır. Konuların teorik alt yapısı uygun sınıf içi aktiviteler, tartışmalar ve öğrenci sunumları ile desteklenerek öğrencilerin öğrendiği bilgileri pratiğe dönüştürmesine yardımcı olunacaktır.


ST 100 Staj

Staj herhangi bir iş yerinde (kamu ya da özel sektör) dört haftalık (20 işgünü) bir saha deneyimi kazanılmasını öngörmektedir. Öğrencilerin stajlarını başarıyla tamamlayabilmeleri için İEÜ Staj Rehberi’ndeki prosedürü izlemeleri gerekmektedir.


ST 200 Staj I

Staj herhangi bir iş yerinde (kamu ya da özel sektör) dört haftalık (20 işgünü) bir saha deneyimi kazanılmasını öngörmektedir. Öğrencilerin stajlarını başarıyla tamamlayabilmeleri için İEÜ Staj Rehberi’ndeki prosedürü izlemeleri gerekmektedir.


TDS 101 Tıbbi Dökümantasyon I

Bilgi Yönetimi Kavramı ve Süreci; Belge Yönetimi Kavramı ve Süreci; Belge Yönetim Süreci; Tıbbi Dokümantasyona Yönelik Temel Kavramlar Ve Özellikler; Tıbbi Dokümantasyon/Tıbbi Kayıtlarla İlgili Temel Kavramlar Ve Tanımlar; Tıbbi Dokümantasyoncu ve Tıbbi Sekreter Meslek Tanımları; Tıbbi Dokümantasyoncu ve Sekreterlerin Sağlık Hizmetlerindeki Yeri ve Önemi; Tıbbi Dokümanlar:Hasta Dosyaları; Sağlık Kuruluşlarında Kullanılan Diğer Tıbbi Dokümanlar; Tıbbi Dokümantasyon ve Hukuki Düzenlemeler; Tıbbi Dokümantasyon Sürecinde Karşılaşılabilecek Etik Konular; 10 Parmak F Klavye İle Yazma Çalışmaları


TDS 102 Tıbbi Dökümantasyon II

Bu ders; Sağlık hizmet sunucularının Sağlık Uygulama Tebliği ve yasal mevzuat çerçevesinde basamaklandırılması, uluslararası ve ulusal sağlık kuruluşları, E-Devlet uygulamaları ve sağlık hizmet uygulamalarının uygulamadaki yeri, Araştırma teknikleri ve türleri, tıbbi arşivin yeri ve önemi, özellikleri, tıbbi dökümanları tahrip eden faktörler ve 10 parmak F Klavye kullanımı konularını içermektedir


TDS 103 Hastane Yönetimi ve Organizasyon

Bu derste öğrencilere; yönetim kavramı; sağlık kavramı ve belirleyicileri; sağlık hizmetleri ve sağlık kurumlarının sınıflandırılması; hastane yapısı ve organizasyonu, hastanelerde insan kaynakları, kalite yönetimi ve performans yönetimi; sağlık kurumlarında yönetsel ve klinik bilgi sistemleri hakkında temel bilgiler verilecektir. Ders programında aktarılan teorik bilgiler, sunum ve ödevler ile desteklenecektir.


TDS 104 Hastane Bilgi Otomasyonu

Otomasyon programındaki kullanıcıların yetkisi bazında ekran modüllerini öğretmek, Otomasyon programını kullanarak hem hastaların hemde kullanıcıların işlerini kolaylaştırmak. Program üzerinde bulunan istatistik ve arşivleme ekranlarının görsel ve uygulamalı olarak aktarılması.


TDS 202 Tıbbi Dokümantasyon IV

Öğrencinin meslek ile ilgili süreçleri yerinde uygulaması, yaptığı uygulamaları ve mesleğine yönelik bir konuyu çalışması, araştırması, raporlaması ve sözlü olarak sunması sağlanır.


TDS 205 Mesleki Yazışma Teknikleri I

Kurumsal iletişimde yazılı iletişimin yeri ve önemi; sekreteklik hizmetlerinde etkili yazılı iletişimin önemi; yazı yazma süreci; yazışmalarda yazım kuralları ve noktalama işaretlerinin kullanımı; iş ortamında yazıların öncelik dereceleri; İş yaşamında kullanılan yazı türleri; ülkemizde yazışmalarla ilgili yasal mevzuat; iş yazıları; özel yazılar; resmi yazışma kuralları, yazışmalarda protokol ilkeleri konularını kapsar.


TDS 207 Tıbbi Dökümantasyon III

Sağlık hizmetlerinde kalite, problem çözme ve analitik düşünme becerisini geliştiren olgu analizi, hastalıkların uluslararası sınıflandırma sistemleri(ICD 10) hakkında genel bilgiler ele alınacaktır. Konuların teorik alt yapısı uygun sınıf içi aktiviteler, tartışmalar ve öğrenci sunumları ile desteklenerek öğrencilerin öğrendiği bilgileri pratiğe dönüştürmesine yardımcı olunacaktır.


TDS 212 Mesleki Yazışma Teknikleri II

Bu ders kurumsal iletişimde kullanılan yazı türleri; ülkemizde yazışmalarla ilgili yasal mevzuat; resmi yazılar (dilekçe, tutanak, resmi yazı, rapor vb); özel yazılar (afiş, ilan, duyuru, davetiye); gelen-giden evrak kaydı,gelen yazılara yanıt verme, yazışmalarda protokol ilkeleri konularını kapsar.


TDS 215 Klinikte eğitim ve uygulama

Öğrencilerimize eğitim dönemi içinde okul müfredatı ile kazandırılan teorik alt yapının, uygulama yaptıkları sağlık kurumlarında pratiğe dönüştürülmesini sağlamaktır.


TRH 101 Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi I

Lozan Barış Antlaşması’ndan günümüze Türkiye Cumhuriyeti’nin geçirdiği siyasi, sosyal ve ekonomik gelişmeleri içermektedir. Atatürk ilk eve inkılaplarının anlam ve amaçlarını kapsamaktadır.


TRH 102 Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi II

Dersin içeriği, Atatürk önderliğinde Türk milletinin geçirdiği inkılap tarihini kapsamaktadır. Osmanlı Devleti'nin yıkılış sebepleri irdelenerek, fiilen yok olmuş bir devletten Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin nasıl kurulduğu belgeler ışığında değerlendirilmektedir. İlke ve inkılapların anlamı ve önemi üzerinde durularak yakın dönem tarihimiz aydınlatılmaya çalışılmaktadır. Geçmişten günümüze küresel sorunlar ve olası çözümleri tartışılmaktadır.


TRK 101 Türk Dili I

Bu derste, öğrencilerin yazılı araçlarını etkili ve doğru şekilde kullanması üzerinde durulacaktır. Derste anlama, anlatma, okuma ve yazma etkinliği üzerinde çalışma yapılarak çeşitli yazılı anlatım türleri irdelenecek ve eleştirel bir bakış açısıyla incelenecektir. Yazılı anlatımın temeli olan noktalama işaretleri ve yazım kuralları sezdirilecek, etkili ve sağlam ifade için bu kuralların doğru kullanımı sağlanacaktır.


TRK 102 Türk Dili II

Bu derste, öğrencilerin sözlü ve yazılı iletişim araçlarının etkili ve doğru şekilde kullanması üzerinde durulacaktır. Derste anlama, anlatma, okuma ve yazma etkinliği üzerine çalışma yapılacak, hazırlıklı konuşma türleri(panel, sempozyum, konferans vb.) tanıtılacak, öğrenci; beden dilini kullanma, vurgu ve tonlamaya özen gösterme, sunum yapma teknikleri gibi konularda donanımlı bir hale getirilecektir.


TS 101 Anatomi

Bu ders: Anatomi ile ilgili temel kavramlar, anatomik terminoloji, vücut sistemlerinin anatomik yapılarını kapsar.


TS 104 Sağlık Hizmetlerinde İletişim

Bu ders; açık iletişim kurma, sözlü-sözsüz iletişim, beden dili, jest ve mimikler, empati, etkin dinleme, asertivite, kişilerarasi iletişim ve etik ilkeler konularini içermektedir.


TS 105 Tıbbi Terminoloji

Tıbbi terminolojiye giriş, Terminolojide ön ve son ekler \\nKan Hastalıkları Terminolojisi,\\nTanısal Terminoloji,\\nSolunum Sistemi Terminolojisi,\\nHareket Sistemi Terminolojisi,\\nKardiyovasküler Sistem Terminolojisi, \\nÜriner ve Genital Sistem Terminolojisi, Gastro-İntestinal Sistem Terminolojisi,\nGöz ve KBB Terminolojisi\nEndokrin Sistem ve Dermatoloji Terminolojisi,\nSinir Sistemi ve Psikiyatri Terminolojisi.


ADL 105 Klavye Kullanımı I

Türk dilinin özelliklerine göre on parmakla, bakmadan klavye kullanma yöntemi için en verimli klavye, standart Türk klavyesi (F klavye)’dir. Bu dersle size on parmakla, metotlu olarak bilgisayar klavyesini hızlı ve verimli kullanma teknikleri verilmiştir. Bu tekniklerde oturuş şekli, kolların duruşu, ellerin duruşu, parmakların duruşu, ayakların duruşu ve harf tuşlarını doğru kullanma teknikleri ayrıntılarıyla ve resimleriyle size sunulmuştur. İş yaşamında ve özel yaşamınızdaki her türlü yazışmalarınızda veriminizi arttırmak için bu teknikleri öğrenmeli ve kullanmalısınız.


ADL 108 Klavye Kullanımı II

Türk dilinin özelliklerine göre on parmakla, bakmadan klavye kullanma yöntemi için en verimli klavye standart Türk klavyesi (F klavye)’dir. Bu dersle size on parmakla, metotlu olarak bilgisayar klavyesini hızlı ve verimli kullanma teknikleri verilmiştir. Bu tekniklerde oturuş şekli, kolların duruşu, ellerin duruşu, parmakların duruşu, ayakların duruşu ve harf tuşlarını doğru kullanma teknikleri ayrıntılarıyla ve resimleriyle size sunulmuştur. İş yaşamında ve özel yaşamınızdaki her türlü yazışmalarınızda veriminizi arttırmak için bu teknikleri öğrenmeli ve kullanmalısınız.


ADL 211 Klavye Kullanımı III

Türk dilinin özelliklerine göre on parmakla, bakmadan klavye kullanma yöntemi için en verimli klavye standart Türk klavyesi (F klavye)’dir. Bu dersle size on parmakla, metotlu olarak bilgisayar klavyesini hızlı ve verimli kullanma teknikleri verilmiştir. Bu tekniklerde oturuş şekli, kolların duruşu, ellerin duruşu, parmakların duruşu, ayakların duruşu ve harf tuşlarını doğru kullanma teknikleri ayrıntılarıyla ve resimleriyle size sunulmuştur. İş yaşamında ve özel yaşamınızdaki her türlü yazışmalarınızda veriminizi arttırmak için bu teknikleri öğrenmeli ve kullanmalısınız.


ADL 212 Klavye Kullanımı IV

Türk dilinin özelliklerine göre on parmakla, bakmadan klavye kullanma yöntemi için en verimli klavye standart Türk klavyesi (F klavye)’dir. Bu dersle size on parmakla, metotlu olarak bilgisayar klavyesini hızlı ve verimli kullanma teknikleri verilmiştir. Bu tekniklerde oturuş şekli, kolların duruşu, ellerin duruşu, parmakların duruşu, ayakların duruşu ve harf tuşlarını doğru kullanma teknikleri ayrıntılarıyla ve resimleriyle size sunulmuştur. İş yaşamında ve özel yaşamınızdaki her türlü yazışmalarınızda veriminizi arttırmak için bu teknikleri öğrenmeli ve kullanmalısınız.


BLG 153 Bilgisayar Entegre Ofis Programları I

Temel bilgi teknolojileri kavramları, windows işletim sistemi, dosyalama, yedekleme, klasör oluşturma, internet ve iletişim, kelime işlem programının kullanımı, excel fonksiyonlarının kullanımı ve örnek uygulamalar.


BLG 154 Bilgisayar Ofis Programları II

Sunum hazırlama teknikleri, MS Powerpoint programlarının kullanımı, veritabanı yönetimi programının kullanımı, Publisher programının kullanımı ve Excel programının kullanımı


HUK 231 Sosyal Güvenlik Sistemi ve Sağlık Sigortası

Bu ders sosyal güvenlik kavramı, sosyal güvenlik hakkı, sosyal güvenlik sistemleri ile Türk sosyal güvenlik sistemini içermektedir.


HUK 255 Hasta Hakları

Türkiye'de uygulanan hasta hakları yönergesi ve hasta haklarının detayları anlatılacaktır


MYO 202 Büro Yönetimi II

Bu ders ile öğrencilere, büro yönetiminde ; iş analizi, görev tanımları, eleman seçme, performans değerlendirme fonksiyonları ile kuşaklararası yönetim konularında temel bilgiler verilir. Genel iletişim ve bürolarda iletişim konularındaki teknik bilgi ve beceriler aktarılır. Bürolarda çatışma, stres ve zaman yönetimi konularında temel bilgiler ve uygulamalar yaptırılır.Evrak yönetimi, dosyalama-arşivleme hizmetleri ve bürolarda iş ve meslek etiği konularında kuramsal bilgi ve güncel uygulamalar öğretilir ve beceri kazandıracak uygulamalar yaptırılır.


RTV 112 Uygarlık Tarihi

Ders prehistorik dönemlerden Ortaçağ’ın başlangıcına kadar olan dönemi ele almaktadır. Bu süreç içinde uygarlık tarihine damgasını vurmuş, ekonomik, toplumsal, siyasal, kültürel ve dinsel oluşumları ve bu alanlardaki temel gelişmeleri içermektedir.


RTV 215 Güzel Konuşma Sanatı

Ses, diksiyon, hızlı okuma


TDS 201 Sağlık Kurumlarında Muhasebe ve Maliyet Hesaplaması

Öğrencilerimize; genel muhasebe kavramı, temel maliyet kavramları, maliyet analizi amaçları ve aşamaları, hastalık gider türleri; maliyet analizi amaçları ve aşamaları, hastalık maliyet yaklaşımları, hastalık maliyet analiz yöntemleri , hastalık maliyet metadolojisinin belirlenmesi, maliyet-hacim-kar analizi, karar verme sürecinde stratejik maliyet yaklaşımları konuları aktarılacaktır. Ders içerikleri örnek uygulamalar ve ödevler ile desteklenecektir.


TDS 204 Tıp Kütüphaneciliği

Tıp ve Sağlık Bilimleri Kütüphanelerinin genel özellikleri, Tıp ve Sağlık Bilimleri Kütüphanelerinin kullanıcı yapısı,Tıp ve Sağlık Bilimleri Kütüphanecilerinin Nitelikleri,Tıp ve Sağlık Bilimleri Kütüphanelerinde kütüphanecilik işlemleri, ,Klinik Tıp Kütüphaneciliği., Bütünleşik Akademik Enformasyon Yönetim Sistemi,Tıp ve Sağlık Bilimleri Kütüphaneleri Bilgi kaynakları,Tıp ve Sağlık Bilimleri Kütüphaneleri Bilgi kaynakları,Tıp veri tabanları,NLM (National Library of Medicine) Sınıflama Sistemi,NLM'in yapısı ve geliştirdiği hizmetler,MEDLINE konularını kapsar.


TDS 206 Tıbbi Sekreterlikte Örnek Olgular

Bilimsel yöntem, araştırmanın temel ilkeleri ve nitelikleri, araştırma tipleri, araştırmada elde edilen hızlar ve hız içeren kavramlar, araştırma planlama, araştırma yöntemi ve değişkenleri, veri toplama, verinin çözümlemeye hazırlanması, verinin tablo ve grafikle sunumu, veri çözümlemenin temeli.


TDS 208 Sağlık Kurumlarında Halkla İlişkiler

Bu ders halkla ilişkiler kavramı, halkla ilişkilerin gelişimi ve benimsenmesi, halkla ilişkiler metodları, halkla ilişkilerde temel ilkeler, halkla ilişkilerde kullanılan araçlar, halkla ilişkilerde basınla ilişkiler, halkla ilişkilerde kamuoyu ve hedef kitle, halkla ilişkilerin sağlık örgütü içindeki yeri, halkla ilişkiler kampanyaları, iş yaşamında sosyal davranış ve prokol kuralları konularını içerir.


TDS 210 Kanser Kayıt Prensipleri ve Yöntemleri

İçerik Yok!


TDS 214 Yazılı Anlatım

Etkili yazılı ve sözlü anlatım kuralları, etkili yazı yazma ve konuşma metni hazırlama sürecinin aşamaları, sözlü ve yazılı anlatım bozuklukları ve nedenleri, iş yaşamında kullanılacak bazı yazı formatlarını hazırlama, etkili konuşma ve sunum yapabilme aşamaları, slayt içeriği oluşturma ve sunma konusunda bilgi ve beceri kazandıracak konuları kapsar.


TDS 250 Acil Durum Yönetimi

İçerik Yok!


TS 107 Davranış Bilimleri

Bu ders; Davranış bilimleri ile ilgili temel kavramlar, kültür ve kültürel değişme, sosyal etki ve uyma, sosyal yapı ve sosyal ilişkiler, duyum ve algılama, öğrenme, güdülenme ve heyecan, kişilik ve kişilik kuramları, davranış bozuklukları, stres ve stresle başa çıkma konularını kapsamaktadır.


TS 120 İlk Yardım

İlkyardımın önemi, Temel yaşam desteği (yetişkin-çocuk-bebek), Yabancı cisim tıkanıklığında (soluk yolu-yetişkin-çocuk-bebek) ilkyardım, Kanama ve yaralanmalarda ilkyardım, Kırık, çıkık, burkulmalarda ilk yardım, Zehirlenmelerde ilk yardım, Yanıklarda ilk yardım. Acil bakım gerektiren hastalıklarda ilk yardım, Boğulmalarda ilk yardım, Isırma ve sokmalarda ilk yardım, Sıcak-soğuk yaralanmalarında ilk yardım, Acil tasıma teknikleri ve uygulaması.


TS 202 Kriz Yönetimi ve Öfke Kontrolü

Bu ders; İnsan ilişkilerinde krizin tanımı ve açıklaması, krizin evreleri, kriz yönetimi, krize yol açan faktörler, çevresel olaylar ve bu olaylara verilen tepki türleri, duygulanma sürecinin anatomofizyolojisi, öfke, öfkenin yararları, öfke sırasında ortaya çıkan belirtiler, öfke denetimi, duyguları dışa vurmanın ve ifade etmenin önemi, duygusal gerilimle baş etmenin yolları, yas ve ölümle baş etme süreci, empati yoluyla başka insanların kriz ve öfke durumlarının nasıl anlaşılabileceği konularını kapsamaktadır.


TS 204 Sağlık Hizmetlerinde İş Sağlığı ve Güvenliği

İş ve sağlık arasındaki ilişki, İş sağlığı açısından sağlık işkoluna bakış: Risk etmenleri, Olası sağlık sorunları, Kazalar, Meslek hastalıkları Temel korunma önlemleri Sağlık çalışanının hakları, sorumlulukları ve ilgili düzenlemeler


TS 205 Meslek Etiği

Bu ders, temel etik teorilerin savları, etik sorunların ve ilkelerin yapısı ve bunların meslek etiğiyle olan ilgisi incelemeyi; Etik karar verme, bireysel, sosyal sorumluluklar ve mesleğin doğası, mesleki etik kodları ve sorumluluk tartışmaları ile kişinin bireysel karakterine ve mesleki sorumluluklarına dair farkındalık kazandırmayı amaçlamaktadır.


TS 206 Sağlıkta Araştırma Teknikleri

Bu ders: Bir araştırmanın temel ilke ve niteliklerini, araştırma tiplerinin kavramayı, bir araştırmayı planlamayı, veri toplamayı ve bu verilerin yorumlanmasını kapsar.


TS 207 Sağlık Finansmanı

Saglık hizmetlerinde temel ilkeler, Dünyada uygulanan ilk saglık sistemleri,Bismarc, Beveridge ve Simesko modelleri,Türkiye Cumhuriyeti 1923


TS 208 Sağlığın Geliştirilmesi Projeleri

Etkin İletişim Teknikleri, Topluma Hizmet Uygulama Alanları,Topluma Hizmet Projesini Projelendirme Süreci (Araştırma, Planlama, Uygulama, Ölçme ve Değerlendirme), İş Fikri Üretme//Proje konularının belirlenmesi, Proje Sürecinin İzlenmesi ve Değerlendirilmesi konularında kuramsal ve uygulamalı bilgiler aktarılacaktır.


TS 209 Çevresel Düzenleme

Teknolojik Toplum, Anatomi, Antropometri, Biyomekanik, Kinezyoloji, Çalışma Alanı Boyut Hesabı, Çalışma Alanının Ergonomiye Uygun Organizasyonu, Ofis Ergonomisi, Çalışma Alanı Tasarımı, Zaman Yönetimi, Görme ve Aydınlatma – Duyma ve Gürültü, Gürültü kirliliği ve Elektromanyetik kirlilik, Ortam ve Kimyasal Çevre


TS 210 Sağlık Hizmetlerinde Kalite ve Akreditasyon

Kalite ve Toplam Kalite Yönetimi Kavramları ve İlgili Kavramların Tanıtılması ve Gelişimi//Toplam Kalite Yönetimi ve Gelişimi//TKY Gerekleri// TKY Önündeki Engeller//TKY' de Eğitim ve Deming'in İlkeleri// Kalite Yönetiminde İstatistiki Araç ve Teknikler//Kalite Standartları-ISO 9000-//Sağlık Hizmetlerinde Kalite Yönetimi ile İlgili Kavramların Tanıtılması, “SKS-Hastane 5. Versiyonu”ndaki Kalite ve Akreditasyon Standartları


TS 221 Eleştirel Düşünme

Eleştirel düşünme, eleştirel düşüncenin boyutları, eleştirel düşünme stratejilerinin duyuşsal ve bilişsel boyutları


TS 225 Akılcı İlaç Kullanımı

Akılcı ilaç kullanımının tanımı, ilkeleri, farmakoekonomi, klinik örnekler