(2013-2019 Öğretim Yıllları arasındaki) Dersler



ADL 209 Ticaret Hukuku Bilgisi

Bu ders kapsamında, 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu’nun sistematiği, ticari işletme hukukunun esasları ve temel kavramları, şirketler hukukunun temel esasları ile adi şirket ve ticaret şirketlerinin özellikleri, kıymetli evrak hukuku kapsamında ise emre, nama ve hamile yazılı kıymetli evrakın temel özellikleri ile kambiyo senetlerinin çeşitleri ele alınacaktır.


BNK 101 Sigortacılığa Giriş

Derste işlenecek konular arasında sigortanın tarihçesi, Türkiye’de ve Dünyada sigorta uygulamaları, sigortanın önemi, sosyal sigorta uygulamaları ile özel sigorta ilişkisi, temel sigortacılık tanımları, bilgileri, belgeleri, sigortacılıkta yönetim ve üretim organizasyonları, sektördeki ulusal ve uluslararası kurumlar ve reasürans gibi konular bulunmaktadır.


BNK 201 Temel Kredi İşlemleri

Bütün sektörlerdeki şirketlerin en önemli fon kaynağı banka kredileridir. Öğrencilerinin, bankacılık mesleğinde veya şirketlerin finans departmanlarında ihtiyaç duyacakları kredi bilgisini kazandırmaya yönelik teorik bilgiler ve uygulama çalışmaları dersin kapsamını oluşturmaktadır.


BNK 202 Bankacılık Hizmet ve Ürünleri

Öğrenci, bankacılık sisteminin unsurlarını, sistemi oluşturan kuruluşlar ile sundukları hizmet ve ürünleri ilgili mevzuat ve prosedürler çerçevesinde tanıyacak, edindiği bilgileri kullanarak sunulan hizmet ve ürünler hakkında karar verebilecek, sözkonusu hizmet ve ürünler arasından uygun olanı seçerek kullanabilecektir.


BNK 203 Sigortacılık İşlemleri I

Bu derste, temel sigortacılık bilgilerinin hatırlatılmasından sonra, sigorta hukuku ve ilgili yönetmelikler, sektörün yapısı, sektördeki kurumların işlevleri, sigorta şirketlerinin yapılanması, mal ve sorumluluk kavramı, mal sigortası türleri işlenecektir.


BNK 204 Sigortacılık İşlemleri II

Ders, sorumluluk sigortalarının yaygın branşlarına dair teorik ve pratik bilgi sahibi olunması amacıyla, ilgili sigorta branşları ile ilgili genel şartların tanınması, öğrenilmesi, teklif formu hazırlanması, ödev sunumları ile bu bilgilerin sınıfa aktarılması, örnek sigorta poliçeleri edinilmesi gibi faaliyetleri içermektedir.


BNK 205 Sermaye Piyasaları

Ülkemizin sermaye piyasalarının gelişmesinde önemli rolü olan ve ekonomimize katma değer katmak sureti ile büyümeye pozitif yönde katkısı olan İstanbul Menkul Kıymetler Borsasının, güniçi ve günsonu hareketleri, işlemleri, dünya borsaları arasındaki yeri ve önemi ders kapsamında işlenmektedir.


BNK 207 Bankacılık İşlemleri I

Bu ders Finansal Sistem ve Sistem içerisinde en büyük rolü oynayan Bankaların Tanımı, türleri fonksiyonları, Merkez Bankasının, Ticari Bankaların, Kalkınma ve Yatırım Bankalarının Organizasyonel Yapısı görev ve sorumlukları, Banka Birimlerinin Görevleri, Bankaların Fon ve Kaynak Kullanım alanları, Temel Bankacılık Hizmet ve Ürünleri konularını içermektedir.


BNK 208 Bankacılık İşlemleri II

Öğrenci, finansal piyasalar ve bu piyasalara konu teşkil eden finansal araçları, bankacılık sisteminin unsurlarını, sistemi oluşturan kuruluşlar ile sundukları hizmet ve ürünleri ilgili mevzuat ve prosedürler çerçevesinde tanıyacak, edindiği bilgileri kullanarak sunulan hizmet ve ürünler hakkında karar verebilecek, sözkonusu hizmet ve ürünler arasından uygun olanı seçerek kullanabilecektir.


HUK 120 Hukukun Temel İlkeleri

Hukukun temel konularıdır: Toplumsal düzen kuralları, hukukun kaynakları, hukukun dalları, yargı örgütü, dava türleri, hukuk kurallarının uygulanması ve temel hukuki kavramlar.


ING 101 İngilizce I

Temel dil becerileri olan okuma, yazma, dinleme ve konuşma becerilerini bütünleşik olarak başlangıç düzeyinde veren zorunlu İngilizce dersidir.


ING 102 İngilizce II

Temel dil becerileri olan okuma, yazma, dinleme ve konuşma becerilerini bütünleşik olarak başlangıç düzeyinde veren zorunlu İngilizce dersidir.


MEKO 101 Mikro Ekonomi

Öğrenci, ekonominin temel kavramlarını ifade edebilecek, ekonomik analiz yöntemleri uygulayabilecek ve ekonomik sistemlerin özelliklerini analiz edebileceklerdir.


MEKO 102 Makro Ekonomi

Bu derste Makro-ekonomik terimler ile işsizlik ve milli gelir ana başlıklarında genel ekonomik konjonktür anlatılmaktadır.


MMAT 110 İşletme Matematiği

Bu ders, meslek içerisindeki matematiksel işlemlerine yönelik teorik bilgi ve uygulamaları içermektedir.


MUH 100 Genel Muhasebe I

Öğrenci, muhasebenin temel kavramlarını açıklayabilecek, muhasebe usul ve esaslarını uygulayarak gerekli muhasebe kayıtlarını gerçekleştirecek, muhasebe defterlerini oluşturacak ve dönem sonu bilançosunu düzenleyebilecektir.


MYST 104 Staj (4 hafta)

Staj, bölümün uygun gördüğü kurumda saha deneyimi kazanılmasını öngörmektedir. Öğrencilerin stajlarını başarıyla tamamlayabilmeleri için İEÜ Staj Rehberi’ndeki prosedürü izlemeleri gerekmektedir.


MYST 204 Staj (4 hafta)

Staj, bölümün uygun gördüğü kurumda saha deneyimi kazanılmasını öngörmektedir. Öğrencilerin stajlarını başarıyla tamamlayabilmeleri için İEÜ Staj Rehberi’ndeki prosedürü izlemeleri gerekmektedir.


TRH 101 Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi I

Lozan Barış Antlaşması’ndan günümüze Türkiye Cumhuriyeti’nin geçirdiği siyasi, sosyal ve ekonomik gelişmeleri içermektedir. Atatürk ilk eve inkılaplarının anlam ve amaçlarını kapsamaktadır.


TRH 102 Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi II

Dersin içeriği, Atatürk önderliğinde Türk milletinin geçirdiği inkılap tarihini kapsamaktadır. Osmanlı Devleti'nin yıkılış sebepleri irdelenerek, fiilen yok olmuş bir devletten Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin nasıl kurulduğu belgeler ışığında değerlendirilmektedir. İlke ve inkılapların anlamı ve önemi üzerinde durularak yakın dönem tarihimiz aydınlatılmaya çalışılmaktadır. Geçmişten günümüze küresel sorunlar ve olası çözümleri tartışılmaktadır.


TRK 101 Türk Dili I

Bu derste, öğrencilerin yazılı araçlarını etkili ve doğru şekilde kullanması üzerinde durulacaktır. Derste anlama, anlatma, okuma ve yazma etkinliği üzerinde çalışma yapılarak çeşitli yazılı anlatım türleri irdelenecek ve eleştirel bir bakış açısıyla incelenecektir. Yazılı anlatımın temeli olan noktalama işaretleri ve yazım kuralları sezdirilecek, etkili ve sağlam ifade için bu kuralların doğru kullanımı sağlanacaktır.


TRK 102 Türk Dili II

Bu derste, öğrencilerin sözlü ve yazılı iletişim araçlarının etkili ve doğru şekilde kullanması üzerinde durulacaktır. Derste anlama, anlatma, okuma ve yazma etkinliği üzerine çalışma yapılacak, hazırlıklı konuşma türleri(panel, sempozyum, konferans vb.) tanıtılacak, öğrenci; beden dilini kullanma, vurgu ve tonlamaya özen gösterme, sunum yapma teknikleri gibi konularda donanımlı bir hale getirilecektir.


BNK 117 Hasar Yönetimi

Bu derste öğrenci, hasar yönetimi, risk yönetimi ve reasürans konularını öğrenecektir.


BNK 120 Genel Muhasebe Uygulamaları

İçerik Yok!


BNK 121 Mesleki Gelişim Etkinlikleri I

Mesleği ile ilgili alışılageldik alanların tekrar incelenmesi ve/veya değişim ve gelişmelere bağlı olarak ortaya çıkan fırsatların farkındalığının yaratılması için alan çalışması yaptırmak


BNK 122 Mesleki Gelişim Etkinlikleri II

Mesleği ile ilgili alışılageldik alanların tekrar incelenmesi ve/veya değişim ve gelişmelere bağlı olarak ortaya çıkan fırsatların farkındalığının yaratılması için alan çalışması yaptırmak


BNK 123 Mesleki Uygulamalar I

İçerik Yok!


BNK 124 Mesleki Uygulamalar II

İçerik Yok!


BNK 125 Dosyalama ve Arşivleme

İçerik Yok!


BNK 127 Yatırım Analizi ve Portföy Yönetimi

Öğrenciler yatırım analizi ve portföy yönetimi ile ilgili temel kavramları öğrenirken, piyasa koşullarına göre dinamik karar vermenin yöntemlerini öğrenecektir.


BNK 132 Bankacılıkta Risk Yönetimi

Bankacılık sektörünün etkileyen risk faktörleri analizi ve risk faktörlerinin etkileşimi analiz etmek


BNK 206 Bireysel Emeklilik Sistemi ve Hayat Sigortaları

Bu ders, bireysel emeklilik sistemi, hayat sigortaları ve özel emeklilik fonlarının kapsamı, türleri, özellikleri, tarihsel gelişimi ve sektör uygulamalarını içerir.


BNK 211 Vadeli İşlemler Borsası İşlemleri

Öğrenciler bu derste vadeli işlemlere ilişkin temel kavramları öğrenirken; bu işlemlerin farklı kullanım alanları hakkında bilgi sahibi olur.


BNK 212 Finansal Piyasalar ve Kurumlar

Bu ders ile, öğrencilerin aşağıdaki konularda bilgi ve anlayışları gelişecektir: Finansal pazarlar ve kurumların fonksiyonları ve yapılarının analizi, faiz oranları, ticari bankacılık, merkez bankası, para ve kredi siteminin ekonomideki rolü, finansal ürünler ve uluslararası finans sistemi konularını içeren para ve sermaye piyasası operasyonları.


BNK 213 İşletme Finansı

Bu ders kapsamında finansal tablolar ve analizi, uzun vadeli finansal planlama, paranın zaman değeri, hisse senedi değerleme ve işletme sermayesi yönetimi konuları işlenecektir.


BNK 214 Dış Ticaret ve Kambiyo İşlemleri

Bu ders ile öğrenci, dış ticaret, kambiyo işlemleri, kambiyo rejimi mevzuatını öğrenecek ve ilgili mevzuatlar çerçevesinde yapılan uygulamalar hakkında bilgi sahibi olacaktır.


BNK 218 Risk Yönetimi ve Nakliye Sigortaları

Bu ders kapsamında öğrenciler, sigortacılıkta risk kavramı ve risk değerlendirme yöntemleri hakkında ve nakliyat, emtia, kıymet, sorumluluk ve tekne sigortalarının içeriği ve kapsamı hakkında detaylı bilgi sahibi olacaktır.


MISL 101 İşletme I

“İşletme 1” dersi, işletmelerin temel kavramlarını, fonksiyonlarını gelişen dünya düzeni ve dünya ekonomisi çerçevesinde öğrenciye veren temel bir ders niteliğindedir.


MISL 102 İşletme II

İşletme II dersi, işletmelerin değişen kavramlarını, fonksiyonlarını gelişen dünya düzeni ve dünya ekonomisi çerçevesinde öğrenciye veren temel bir ders niteliğindedir. İşletme I dersinin devamı niteliğinde olup, işletme fonksiyonlarındaki güncel değişmeleri öğrencilere öğretmeyi amaçlamaktadır.


MTOI 204 İnsan Kaynakları Yönetimi

İnsan kaynakları planlaması, iş analizi, işe alım, eğitim ve geliştirme, kariyer yönetimi, performans yönetimi, ücret yönetimi, sağlık ve güvenlik yönetimi


MTOI 207 Toplam Kalite Yönetimi

Ders kapsamında kalite kavramı, Toplam Kalite Yönetimi felsefesi yorumlanır. Turizm işletmelerinde Toplam Kalite Yönetimi'nin uygulaması işlenir.


MTOI 220 Koçluk, Liderlik ve Kariyer Yönetimi

Bu derste; Dönüşüm Modeli, Koçluk ve Liderlik Yetkinlikleri, Liderlik Stilleri, Özdeğerlendirme Araçları, Değerler ve Liderlikteki Önemi, Etkili İfade ve Hikaye Anlatımı Tekniği, Koçluk Araçlarını Tanıma ve Uygulama konuları işlenecektir.


MTOI 230 Tüketici Davranışı

Pazarlamada tüketici davranışlarının rolü, tüketici pazarlama ilişkileri, pazarlama etkinliği açısından tüketici davranışları, tüketici davranışlarının temelleri ve etkileyen faktörler, satınalma kararında tüketici davranışları, tüketici davranış araştırması bu dersin temel konularını oluşturmaktadır.


MUH 270 Finansal Yönetim

Bu ders ile öğrenci, finansal yönetimin temel ilkelerini öğrenerek finansal karar alma becerisini geliştirecek ve bu amaç doğrultusunda gerekli analiz yöntemlerini uygulayarak optimal sermaye yapısı, çalışma sermayesi gibi konularda karar alabilecek ve çeşitli yatırım projeleri arasından en etkin olan yatırımı seçebilecektir.