Dersler

Bu derste öğrencilere; işletme türleri, işletmelerin temel faaliyetleri ve fonksiyonları ve tüm işletme konuları hakkında genel bir bakış açısı kazandırılacaktır.hakkında genel bir açısı kazandırılacaktır.


Bu ders temel mikroekonomi ve makroekonomi modellerini ve kavramlarını tanıtır. Bu derste incelenecek olan mikroekonomi başlıkları şunlardır: Piyasa ekonomisi, arz ve talep, tüketici teorisi, firmalar teorisi, tam rekabet. Bu derste incelenecek olan makroekonomi başlıkları şunlardır: ulusal gelir, işsizlik, enflasyon ve ekonomik büyüme.


Bu derste akademik amaçlı İngilizce dersinin iki temel konusu olan akademik dinleme ve not alma ile akademik konuşma konuları ele alınır.


Bu derste akademik amaçlı İngilizce dersinin iki temel konusu olan akademik okuma ile akademik yazma konuları ele alınır.


Bu derste Türkiye’nin yakın tarihi hakkında çok yönlü bilgiler verilirken, lâikdemokratik cumhuriyet düzeninin kuruluş ve varoluş felsefesi aktarılır, böylece yüzyılın olduğu kadar, küreselleşen dünyanın geleceği ve sorunları Atatürk’ün yöntem ve dünya görüşüyle değerlendirilir. CumhuriyetDemokrasi ve Lâiklik gibi kavramların Türkiye’nin bütünlüğü açısından, iç ve dış gelişmelerden örneklerle açıklanır.


Bu derste Türkiye’nin yakın tarihi hakkında çok yönlü bilgiler verilirken, lâik demokratik cumhuriyet düzeninin kuruluş ve varoluş felsefesi aktarılır, böylece yirminci yüzyılın olduğu kadar, küreselleşen dünyanın geleceği ve sorunları Atatürk’ün yöntem ve dünya görüşüyle değerlendirilir. Cumhuriyet, Demokrasi ve Lâiklik gibi kavramların önemi, Türkiye’nin bütünlüğü açısından, iç ve dış gelişmelerden örneklerle açıklanır.


Bilimsel bilginin doğası ve sosyal bilimlerle ilgili genel bilgilerin yanı sıra antropoloji, sosyoloji, psikoloji, sosyal psikoloji, siyaset bilimi ve ekonomi disiplinlerinden seçilmiş konular dersin içeriğini oluşturacaktır


Bu ders, modern toplumların oluşumunda etkin faktör ve bileşenleri inceler. Bu bağlamda, Aydınlanma düşüncesi, modern devletin ortaya çıkışı, modern ekonominin özellikleri, değişen sınıf ve toplumsal cinsiyet ilişkileri, dinin, seküler düşüncenin ve ideolojinin modern toplumdaki yeri dersin konularını oluşturur.


İdari Birimlerin SunumlarıAkademik Birimlerin SunumlarıÖğrenci Kulüplerinin sunumları


Kümeler, fonksiyonlar, matrisler, istatistiğe giriş, veri tipleri ve verileri gruplama, olasılık fonksiyonu, permütasyon, kombinasyon, olasılık hesaplamaları, rasgele değişkenler, beklenen değer ve varyansları, dağılımları.


Bu ders, psikoloji eğitim ve öğretimi sürecinde öğrencilerin gereksinim duydukları sunum hazırlama, yazma, okuma ve ifade etme temel bilgi ve becerilerin kazandırılması üzere düzenlenmiştir. Ders kapsamında öğrencilerin ofis programlarından PowerPoint’i etkili bir biçimde kullanabilmeleri, psikolojiye ilişkin klasik çalışmalar hakkında okumalar yapmaları, yaptıkları okumalara ilişkin reaksiyon metinleri oluşturmaları ve bunları APA stilini kullanarak düzenleyebilmeleri ve sunabilmeleri konuları yer almaktadır.


Bu derste psikoloji biliminin kuramsal ve uygulamalı alanları genel çizgileri ile öğrencilere tanıtılır.


Bu derste psikoloji biliminin kuramsal ve uygulamalı alanları genel çizgileri ile öğrencilere tanıtılır.


Bu ders kapsamında psikoloji alanında kullanılan istatistiksel yöntemlere yönelik temel bilgiler öğretilmektedir. Temel hipotez test etme ve psikolojik veri analizlerinin yürütülmesinin öğretilmesine ek olarak öğrencilere aşağıdaki istatistiksel testlere dair bilgi verilmektedir:korelasyon, regresyon, ki-kare testi. Öğrenciler bu testlerin temelinde yatan temel ögelerin yanı sıra bu testleri yürütülmesini elle hesaplayarak yapacaklardır. Aynı zamanda öğrenciler bu testleri SPSS istatistik programında yürütmeyi öğreneceklerdir.


Bu ders kapsamında psikoloji alanında kullanılan istatistiksel yöntemlere yönelik temel bilgiler öğretilmektedir. Temel hipotez test etme ve psikolojik veri analizlerinin yürütülmesinin öğretilmesine ek olarak öğrencilere aşağıdaki istatistiksel testlere dair bilgi verilmektedir: t testi, ANOVA ve parametrik olmayan testler. Öğrenciler bu testlerin temelinde yatan temel ögelerin yanısıra bu testleri yürütülmesini elle hesaplayarak yapacaklardır. Aynı zamanda öğrenciler bu testleri SPSS istatistik programında yürütmeyi öğreneceklerdir.


Davranışın biyolojik temelleri. Sinir sisteminin, beynin yapısı ve işlevleri. İlaçların bilinçlilik ve davranış üzerindeki etkileri.


Döllenmeden ergenliğe kadar geçen süre içinde fiziksel, psikolojik ve sosyal gelişimi incelemek


Ergenlikten ölüme kadar geçen süre içinde fiziksel, psikolojik ve sosyal gelişimi incelemek.


Bu derste öğrencilere sosyal psikolojinin temel konu (örn. sosyal etki süreçleri, grup süreçleri), yaklaşım ve araştırma yöntemleri tanıtılmaktadır.


Klinik psikolojinin tarihçesi, değerlendirme, gözlem ve test uygulama, klinik müdahale yöntemleri ve klinik psikolojinin yakın ilişki içinde olduğu diğer alanlarla ilişkileri incelenecektir.


Bu ders öğrencilerin bilimsel düşünme ve bilimsel sorgulama becerilerini kazandırmaya yönelik olarak desenlenmiştir.


Bu derste öğrenmenin ilkeleri incelenmektedir. Alışma, duyarlılaşma, klasik koşullanma, edimsel koşullanma ve bunların uygulamaya ilişkin aktarımları konusunda kuramsal ve pratik konular üzerinde durulmaktadır


Bu derste öğrencilere sosyal psikolojinin temel konu (örn. sosyal etki süreçleri, grup süreçleri), yaklaşım ve araştırma yöntemleri tanıtılmaktadır.


Bu ders öğrencileri; psikolojik testlerin doğası, amaçları ve kullanımı, psikometrinin tarihsel gelişimi, psikometride etik, psikometriyle ilgili temel istatistiksel kavramlar, normlar ve test puanlarının yorumlanması, klasik test kuramındaki güvenirlik ve türleri ile geçerlik ve geçerlikle ilgili yapılan çalışmaların türleri konusunda bilgilendirmek üzere düzenlenmiştir


Bu ders insan duyusal ve algısal sistemlerine temel bir giriş niteliği taşımaktadır. Bu araştırma alanındaki tarihsel eğilim nedeniyle, daha çok görsel algı sistemleri ve prensipleri üzerinde durulacaktır. Bunun yanında diğer duyu alanları da detaylı olarak çalışılacaktır.


Bu dersin amacı bilimsel ve klinik perspektiflerden, farklı bakış açıları göz önüne alınarak, normal dışı davranış üzerine bir anlayış geliştirmektir.


Bu derste öğrencilere iş ortamındaki davranışı etkileyen farklı psikolojik süreçler ve psikoloji teori ve yaklaşımlarının iş ortamındaki uygulamaları tanıtılmaktadır


Kişilik kuramlarının tarihçesi, normal gelişime yönelik açıklamaları ve psikopatolojinin etiyolojisini ele alışları incelenir


Bu ders, öğrencilere psikolojinin farklı alanlarında geliştirilen testlerle ilgili bilgi vermek ve bir test geliştirme sürecini yaşatarak onlara deneyim kazandırmak üzere düzenlenmiştir.


Bu ders psikolog adaylarını mezuniyet sonrası yaşama hazırlamak ve psikolojinin uygulama alanlarına farklı perspektiflerden yaklaşmalarını mümkün kılmak üzere tasarlanmıştır.


Bu ders psikolog adaylarını mezuniyet sonrası yaşama hazırlamak ve psikolojinin uygulama alanlarına farklı perspektiflerden yaklaşmalarını mümkün kılmak üzere tasarlanmıştır.


Lütfen Bir Dil Seçiniz


Lütfen Bir Dil Seçiniz


Lütfen Bir Dil Seçiniz


Lütfen Bir Dil Seçiniz


Lütfen Bir Dil Seçiniz


Lütfen Bir Dil Seçiniz


Lütfen Bir Dil Seçiniz


Lütfen Bir Dil Seçiniz


Staj herhangi bir iş yerinde (kamu ya da özel sektör) dört haftalık (20 işgünü) bir saha deneyimi kazanılmasını öngörmektedir. Öğrencilerin stajlarını başarıyla tamamlayabilmeleri için İEÜ Staj Rehberi’ndeki prosedürü izlemeleri gerekmektedir.


Staj herhangi bir iş yerinde (kamu ya da özel sektör) dört haftalık (20 işgünü) bir saha deneyimi kazanılmasını öngörmektedir. Öğrencilerin stajlarını başarıyla tamamlayabilmeleri için İEÜ Staj Rehberi’ndeki prosedürü izlemeleri gerekmektedir.


Bu derste, öğrencilerin yazılı iletişim araçlarını etkili ve doğru şekilde kullanması üzerinde durulacaktır. Derste anlama, anlatma, okuma ve yazma etkinliği üzerinde çalışma yapılarak, çeşitli yazılı anlatım türleri irdelenecek ve eleştirel bir bakış açısıyla incelenecektir. Yazılı anlatımın temeli olan noktalama işaretleri ve yazım kuralları sezdirilecek, etkili ve sağlam ifade için bu kuralların doğru kullanımı sağlanacaktır.


Bu derste, öğrencilerin sözlü ve yazılı iletişim araçlarının etkili ve doğru şekilde kullanması üzerinde durulacaktır. Derste anlama, anlatma, okuma ve yazma etkinliği üzerine çalışma yapılacak, hazırlıklı konuşma türleri(panel, sempozyum, konferans vb.) tanıtılacak, öğrenci; beden dilini kullanma, vurgu ve tonlamaya özen gösterme, sunum yapma teknikleri gibi konularda donanımlı bir hale getirilecektir.


PSY 301Psikolojik Danışmanlık ve Rehberliğin İlkeleri

Ders temel olarak öğrencilere psikolojik danışma sürecini yönlendiren psikolojik süreçlerle ilgili bilgileri ve bu meslek alanına katkıda bulunan teorileri kapsamaktadır.


PSY 311Klinik Gözlem ve Görüşme

Bu derste gözlem ve görüşme becerileri farklı teorik yaklaşımlardan anlatılacak ve mikrobeceriler adı verilen ortak beceriler üzerinde durulacaktır. Uygulama aşamasında teorisi anlatılan psikolojik gözlem ve görüşme becerileri pratik yapılarak pekiştirilecektir.


PSY 312Psikolojik Danışmanlık Uygulamaları

Ders, formal öğretimin yanı sıra, danışma becerilerinin etkileşimli ögretim yoluyla ikili, üçlü ya da daha geniş gruplarda gösteriminden oluşmaktadır. Öğrenciler, becerilerin “rol oynama”, yaşantı, pratik ve tartışmalar aracılığıyla öğrenmeye çalışacaklar ve sergiledikleri performansa ilişkin geri bildirim alacaklardır.


PSY 313Evrimsel Psikoloji

Evrimsel psikoloji, psikolojinin bir alt alanı olmaktan ziyade, genel olarak psikoloji hakkında farklı bir düşünme biçimidir. Geleneksel psikoloji oldukça canlı ve zengin bir alan olmakla beraber, “zihinsel desenleme”ye ilişkin olarak kapsayıcı bir kurama sahip olmaması bakımından sıklıkla eleştirilmektedir. Evrimsel psikolojik yaklaşım işte bu eksikliği giderme çabasında bir yaklaşımdır. Ek olarak, geleneksel psikolojinin algı, düşünme, öğrenme, motivasyon, sosyal davranış gibi alanlarında ortaya koyduğu sağlam bilgi birikimi evrimsel perspektiften ele alındığında daha anlamlı hale gelmektedir.


PSY 314Sosyal Psikolojide Çağdaş Gelişmeler

Bu derste sosyal psikolojideki çağdaş yaklaşım ve araştırmalar okumalar yapılarak tartışılmaktadır


PSY 316İleri Fizyolojik Psikoloji

Bu ders öğrencilere davranışın fizyolojik temelleri ile ilgili gelişmiş bir anlayış sağlamaktır. Tartışma konuları sinir sisteminin işlevi ve yapısını moleküler düzeyde incelemektedir.


PSY 320Adli Psikoloji

Bu ders, psikoloji alanındaki araştırma ve teorinin yasal süreci nasıl bilgilendirdiğini göstererek, psikoloji ve hukuk arasındaki ilişkinin anlaşılmasını sağlar. Başlıklar, suç ve suçluluk, şiddet ve sindirme, cinsel istismar, sosyal risk faktörleri, suç mağdurları, düzeltici mekanizmalar, mahkemelerin işleyiş biçimi, çocuk tanıklardan ifade alma ve etik konuları içerir. Ayrıca, mahkemeler ve diğer adli yapılar için hazırlanan raporlar ele alınacaktır. Öğrencilere ilgili teori ve araştırmaların gerçek yaşam olayları ve pratiğine uygulanışı tanıtılacaktır.


PSY 404Çocuk ve Ergen Psikopatolojisi

Çocuk ergen psikopatolojilerinin etiyolojileri ve tedavileri farklı bakış açıları temel alınarak incelenir.


PSY 405Bilişsel Psikoloji

İnsanın temel bilişsel özelliklerini ve kullanılan temel araştırma yöntemlerini tanıtmak.


PSY 408Sağlık Psikolojisi

Bu dersin amacı sağlık psikolojisinin temel çalışma konuları olan hastalık, hastalığa uyum sağlama, yaşam kalitesi, sağlık davranışları gibi kavramları ve sağlık psikolojisi alanında temel olarak kullanılan araştırma yöntemlerini öğrencilere tanıtmaktır


PSY 409Kültürler Arası Psikoloji

Bu derste kültürün psikolojinin çeşitli alt alanlarında, özellikle de klinik psikoloji alanındaki etkileri incelenmektedir. Dezavantajlı grupların yaşadıkları deneyimlerin aklı sağlığını nasıl etkilediği dönem içinde tartışılacaktır.


PSY 411Psikolojinin Felsefi Temelleri

Felsefenin temel alanlarını oluşturan ve psikoloji ile yakın ilişkisi bulunan zihin felsefesi, dil felsefesi ve bilim felsefesinin temel sorunları bu dersin içeriğini oluşturmaktadır.


PSY 413Psikoterapilere Giriş

Bu derste belli başlı psikoterapi yaklaşımları öğrencilere anlatılacaktır. Farklı yaklaşımların benzerlikleri ve farklılıklarını karşılaştırarak kritik bir çerçeve oluşturulacaktır


PSY 414Uygulamalı Psikolojik Testler

Bu derste klinik psikoloji alanında ölçme ve değerlendirmenin tarihsel gelişimi ele alınacaktır. Derste kişilik, zekâ, nöropsikolojik fonksiyonlar ve psikopatolojiyi değerlendirmek üzere geliştirilmiş farklı testler, psikometrik özellikleri de ele alınarak anlatılacaktır.


PSY 415İnsan Cinselliği

Bu dersin amacı insan cinselliğini anatomik yapılar, cinsel gelişim, cinsel kimlik ve yönelim, cinsel yolla bulaşan hastalıklar, güvenli seks, cinsel hastalıklar ve parafilileri kapsayacak şekilde tanıtmaktır.


PSY 416Sistemler ve Kuramlar Yaklaşımıyla Psikoloji Tarihi

Ders, bir akademik disiplin olarak psikolojinin tarihindeki temel gelişmelere ve düşünsel evrime odaklanmaktadır. Bu derste, zihne ilişkin olarak düşünce tarihindeki teorilere, alanı etkileyen tarihsel ve sosyal olaylara, psikolojinin nasıl ve ne zaman bir bilim haline geldiğine, psikologların yaşam öykülerine ve “normal” kavramının psikolojiyi ne şekilde etkilediğine ve aynı zamanda psikolojiden nasıl etkilendiğine odaklanılacaktır.


PSY 418Dil ve Düşünce

Ders Wittgenstein, Heidegger, Derrida ve Saussure gibi dil filozofları ve bu filozofların kuramları hakkında temel bilgiyi ele almaktadır.


PSY 420Nöropsikolojik Değerlendirme

Bu ders, nöropsikolojinin üç önemli konusu (bilişsel işlevler ile beyin yapıları arasındaki ilişki, nöropsikolojik değerlendirmenin uygulanması ve nöropsikiyatrik hastalıklardaki bilişsel bozulmaların özellikleri) hakkında bilgi kazandırmak üzere düzenlenmiştir.


PSY 422Trafik Psikolojisi

Bu derste sürücü davranışları, psikoteknik değerlendirme, risk alma, sürücülerin rehabilitasyonu gibi trafik psikolojisi konuları kuramsal ve uygulamalı olarak işlenmektedir.


PSY 423Motivasyon

Sizi psikoloji öğrenmeye güdüleyen nedir? Kariyerinizin ne olacağına nasıl ve neden karar verdiniz? Neden bazı çalışanlar diğerlerinden daha çok çalışırlar? Çalışanların iş motivasyonunu güdüleyen faktörler nelerdir? Daha çok para kazanacakları için mi daha çok çalışırlar? Yoksa çalışmak için içten gelen bir takım güdülere mi sahiptirler? Neden bazı çalışanlar diğerlerinden daha fazla enerjiye sahiptirler? İş tutulması yüksek olan çalışanlar diğerlerine göre daha mı üretici olurlar? Bu soruların yanıtları, motivasyon ve duygulara ilişkin çeşitli kuramlar temelinde bu derste tartışılacaktır.


PSY 424Bireysel Farklılıklar

Bu ders duygusal, bilişsel ve motivasyonel yönden kişiler arası farkları incelemektedir. Bireyler arası farklılıkların ortamsal faktörler ile etkileşime geçerek sosyal davranışını nasıl şekillendirdiğini öğretmeyi amaç edinmektedir. Bu bireysel özellikler ve çevrenin etkileşimini tartışmayı hedeflemektedir.


PSY 497Psikolojide Araştırma Projesi Geliştirme

Bu derste, psikolojide araştırma yapmayı literatür taramasından, araştırma önerisi yazmaya kadar tanıtmak ve yapılması gereken tüm prosedürleri öğretmek hedeflenmektedir.


PSY 498Psikolojide Araştırma Projesi Uygulama ve Raporlama

Psikolojide araştırma yapma sürecini araştırma önerisinden, araştırmanın sonuçlandırılıp raporlanmasına kadar tanıtmak ve yapılması gereken tüm prosedürleri öğretmek hedeflenmektedir.


 

İzmir Ekonomi Üniversitesi | Sakarya Caddesi No:156, 35330 Balçova - İZMİR Tel: +90 232 279 25 25 | webmaster@ieu.edu.tr | YBS 2010