cam.sams.ieu.edu.tr
Dersin Adı | |
Kodu | Yarıyıl | Teori (saat/hafta) | Uygulama/Lab (saat/hafta) | Yerel Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
Güz/Bahar |
Ön-Koşul(lar) | Yok | |||||
Dersin Dili | ||||||
Dersin Türü | Seçmeli | |||||
Dersin Düzeyi | - | |||||
Dersin Veriliş Şekli | - | |||||
Dersin Öğretim Yöntem ve Teknikleri | ||||||
Dersin Koordinatörü | - | |||||
Öğretim Eleman(lar)ı | ||||||
Yardımcı(ları) |
Dersin Amacı | |
Öğrenme Çıktıları | Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
|
Ders Tanımı |
| Temel Ders | |
Uzmanlık/Alan Dersleri | ||
Destek Dersleri | X | |
İletişim ve Yönetim Becerileri Dersleri | ||
Aktarılabilir Beceri Dersleri |
Hafta | Konular | Ön Hazırlık |
1 | Sugarcraft Tekniklerine Giriş Ekipman ve Malzeme Tanımları, Kullanım Alanları | |
2 | Şeker Hamuru Yapımı – Marshmallow’dan Şeker Hamuru Yapımı Şeker Hamuru Yapımı ve Renklendirilmesi | |
3 | Süslemeye Uygun Kurabiye Yapımı, Süsleme Teknikleri Zencefilli Kurabiye, Şeker Kurabiye, Royal Icing | |
4 | Süslemeye Uygun Cupcake Yapımı, Doldurma ve Süsleme Teknikleri Vanilyalı Cupcake, Balkabaklı ve Bademli Cupcake, Ganaj, Buttercream, Cheesefrosting | |
5 | Kutlama Pastaları Yapımı ve Teknikleri Sade Pandispanya, Meyveli Pasta Dolu Yapımı | |
6 | Kutlama Pastaları Yapımı ve Teknikleri Katkılı Kakaolu Pandispanya, Çikolatalı Pasta Dolgu Yapımı | |
7 | Şeker Hamuru ile Pasta Dekorasyonu Hayvan ve İnsan Figürleri Yapımı | |
8 | Midterm | |
9 | Şeker Hamuru ile Pasta Dekorasyonu Çiçek Hamurunun Hazırlanması, Çiçek Modelleme | |
10 | Şeker Hamuru ile Pasta Dekorasyonu ve Strafor Pasta Teknikleri Pasta Kaplama, Pasta Tabanı Kaplama, Strafor Pasta Kaplama Teknikleri, Figür- Çiçek Yerleştirme | |
11 | Marzipan - Badem Ezmesi Yapımı ve Teknikleri ve Çikolataya Giriş Badem Ezmesi, Marzipan Yapımı, Şekillendirilip Renklendirilmesi, Çikolataya Giriş | |
12 | Çikolata Yapım Teknikleri Temperleme – Truffle Çeşitleri, Roche Çikolata Çeşitleri, Sıcak Çikolata | |
13 | Çikolata Yapım ve Süsleme Teknikleri Kalıp Çikolata, Çikolata Dolguları ve Süsleme Teknikleri | |
14 | Yıl Sonu Juri | |
15 | Dönemin gözden geçirilmesi | |
16 | Dönemin gözden geçirilmesi |
Ders Kitabı | Kaynak gösterilen kitaplardan ders notları ve ürün reçeteleri |
Önerilen Okumalar/Materyaller | Ultimate Chocolate By Patricia Lousada – Le Larousse du Chocolat : Recettes, Techniques et Tours de Main by Pierre Hermé\n-Hello Cupcake, Karen Tack Alan -Richardson – Houghton Mifflin Company\n-Cupcakes From The Primrose Bakery By Martha Swift Lisa Thomas – Kyle Book -Cake and Cake Decorating By Angela Nilsen, Sara Maxwell, Janice Murfitt – Hermes House\n-More From Magnolia By Allaysa Torey – S&S\n-Pasta Yapımı By Emel Başdoğan - İnkılap\n-Çikolata Tarih Sanat Tutku By Nicolatte Negri Denis Buosi - İnkılap\n-Çikolata Büyülü Lezzet By Rosalba Gioffre Alessandro Peccini - GUINTI |
Yarıyıl Aktiviteleri | Sayı | Katkı Payı % |
Katılım | 14 | 10 |
Laboratuvar / Uygulama | ||
Arazi Çalışması | ||
Küçük Sınav / Stüdyo Kritiği | ||
Portfolyo | ||
Ödev | 1 | 10 |
Sunum / Jüri Önünde Sunum | ||
Proje | 1 | 30 |
Seminer/Çalıştay | ||
Sözlü Sınav | ||
Ara Sınav | 1 | 15 |
Final Sınavı | 1 | 15 |
Toplam |
Yarıyıl İçi Aktivitelerin Başarı Notuna Katkısı | 18 | 100 |
Yarıyıl Sonu Aktivitelerin Başarı Notuna Katkısı | ||
Toplam |
Yarıyıl Aktiviteleri | Sayı | Süre (Saat) | İş Yükü |
---|---|---|---|
Teorik Ders Saati (Sınav haftası dahildir: 16 x teorik ders saati) | 16 | 4 | 64 |
Laboratuvar / Uygulama Ders Saati (Sınav haftası dahildir. 16 x uygulama/lab ders saati) | 16 | ||
Sınıf Dışı Ders Çalışması | 14 | 2 | |
Arazi Çalışması | |||
Küçük Sınav / Stüdyo Kritiği | |||
Portfolyo | |||
Ödev | 1 | 10 | |
Sunum / Jüri Önünde Sunum | |||
Proje | 1 | 20 | |
Seminer/Çalıştay | |||
Sözlü Sınav | |||
Ara Sınavlar | 1 | 10 | |
Final Sınavı | 1 | ||
Toplam | 132 |
# | Program Yeterlilikleri / Çıktıları | * Katkı Düzeyi | ||||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 | Mutfak Sanatları ve Yönetimi alanında edindiği ileri düzeydeki kuramsal ve uygulamalı bilgileri kullanabilmek | X | ||||
2 | Mutfak Sanatları alanında gerek duyulan sanatsal bilgi ve becerileri profesyonel bir şekilde uygulayabilmek | X | ||||
3 | Yiyecek üretimi alanında iş sağlığı ve güvenliği, yiyecek hijyeni ve güvenliği ile genel iş pratiğinde en iyi uygulamaları gerçekleştirebilmek | X | ||||
4 | Yiyecek üretimi ve sunumunu ilgilendiren görsel, dokusal ve besinsel öğelere ilişkin verileri yorumlayabilmek, değerlendirebilmek ve karar verebilmek | X | ||||
5 | Gastronominin kültür ve toplum üzerindeki etkilerini bilmek ve buna ilişkin değerlendirmeler yapabilmek | X | ||||
6 | Görsel düşünme becerilerine sahip olmak ve görsel kavramları etkili bir şekilde aktarabilmek | X | ||||
7 | Mutfak Sanatları ve Yönetimi alanında uygulamada karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık sorunları çözmek için bireysel ve grup üyesi olarak sorumluluk alabilmek | X | ||||
8 | Mutfak Sanatları ve Yönetimine ilişkin projeleri başlatabilmek ve bunlara liderlik edebilmek | X | ||||
9 | Mutfak Sanatları ve Yönetimi alanında edindiği bilgi ve becerileri eleştirel bir yaklaşımla değerlendirebilmek, öğrenme gereksinimlerini belirleyebilmek ve öğrenmesini yönlendirebilmek | X | ||||
10 | Mutfak Sanatları ve Yönetimi ile ilgili konularda ilgili kişi ve kurumları bilgilendirebilmek; düşüncelerini ve sorunlara ilişkin çözüm önerilerini yazılı ve sözlü olarak etkili bir şekilde aktarabilmek | X | ||||
11 | Düşüncelerini ve sorunlara ilişkin çözüm önerilerini nicel ve nitel verilerle destekleyerek uzman olan ve olmayan kişilerle paylaşabilmek | X | ||||
12 | Mutfak Sanatları ve Yönetimine temel oluşturan gastronomi, tasarım ve işletmecilik gibi diğer disiplinlerden yararlanabilmek ve bu disiplinlere ilişkin temel bilgilere sahip olmak | X | ||||
13 | Bir yabancı dili kullanarak Mutfak Sanatları ve Yönetimi ile ilgili bilgileri izleyebilmek ve meslektaşları ile iletişim kurabilmek | |||||
14 | İkinci bir yabancı dili orta düzeyde kullanabilmek | |||||
15 | Mutfak Sanatları ve Yönetimine ilişkin teknolojik araçları etkin bir şekilde kullanabilmek | |||||
16 | Mutfak Sanatları ve Yönetimine ilişkin etik değerlere sahip olmak |
*1 Lowest, 2 Low, 3 Average, 4 High, 5 Highest