11111

DERS TANITIM BİLGİLERİ


dba.ieu.edu.tr

Dersin Adı
Kodu
Yarıyıl
Teori
(saat/hafta)
Uygulama/Lab
(saat/hafta)
Yerel Kredi
AKTS
Güz
Ön-Koşul(lar)
Yok
Dersin Dili
Dersin Türü
Zorunlu
Dersin Düzeyi
-
Dersin Veriliş Şekli -
Dersin Öğretim Yöntem ve Teknikleri
Dersin Koordinatörü
Öğretim Eleman(lar)ı
Yardımcı(ları)
Dersin Amacı
Öğrenme Çıktıları Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
  • Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler stok yönetiminin kavramlarını bileceklerdir.
  • Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler perakendecilik sektöründe stok kontrolünün önemi ve problemlerini bileceklerdir.
  • Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler talep tahminlerini ve tahmin tekniklerini bileceklerdir.
  • Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler stok sınıflandırma, kayıt sistemleri ve doğru kayıt tutma, stok sayımı, hizmetlere ilişkin stokların kontrolü, Temel Ekonomik Sipariş Miktarı modelleri, stok maliyetleri, Yeniden sipariş politikaları, miktar indirimleri, olasılıklı modeller ve güvenlik stokları sabit miktar ve sabit dönem modelleri gibi konuları uygulamalı olarak bileceklerdir
Ders Tanımı

 



Dersin Kategorisi

Temel Ders
Uzmanlık/Alan Dersleri
X
Destek Dersleri
İletişim ve Yönetim Becerileri Dersleri
Aktarılabilir Beceri Dersleri

 

HAFTALIK KONULAR VE İLGİLİ ÖN HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

Hafta Konular Ön Hazırlık
1 Stok Kontrolü’ne Giriş Production: Planning, Control and Integration, Sipper, Buffin, McGrawHill, 1997
2 Tahminleme Production: Planning, Control and Integration, Sipper, Buffin, McGrawHill, 1997
3 Stok Sınıflandırma Yöntemleri Production: Planning, Control and Integration, Sipper, Buffin, McGrawHill, 1997
4 Bayram
5 Miktar Kararları - Sabit Sipariş Miktarı Production: Planning, Control and Integration, Sipper, Buffin, McGrawHill, 1997
6 Miktar Kararları - Sabit Sipariş Miktarı Production: Planning, Control and Integration, Sipper, Buffin, McGrawHill, 1997
7 Miktar Kararları - Dinamik Sipariş Miktarı Production: Planning, Control and Integration, Sipper, Buffin, McGrawHill, 1997
8 Miktar Kararları - Dinamik Sipariş Miktarı Production: Planning, Control and Integration, Sipper, Buffin, McGrawHill, 1997
9 Ara Sınav 1
10 Zamanlama Kararları - Tek Seferlik, Sürekli Denetim Production: Planning, Control and Integration, Sipper, Buffin, McGrawHill, 1997
11 Zamanlama Kararları - Sürekli Denetim Production: Planning, Control and Integration, Sipper, Buffin, McGrawHill, 1997
12 Zamanlama Kararları - Dönemsel Denetim Production: Planning, Control and Integration, Sipper, Buffin, McGrawHill, 1997
13 Ara Sınav 2
14 Özellikli ve Çabuk Bozulan Ürünlerin Yönetimi Production: Planning, Control and Integration, Sipper, Buffin, McGrawHill, 1997
15 Perakende Raf Yönetimi Production: Planning, Control and Integration, Sipper, Buffin, McGrawHill, 1997
16 Dönemin gözden geçirilmesi  
Ders Kitabı Production: Planning, Control and Integration, Sipper, Buffin, McGrawHill, 1997
Önerilen Okumalar/Materyaller Production and Operations Analysis, Steven Nahmias, Sixth Edition, McGrawHill, New York, 2009.

 

DEĞERLENDİRME ÖLÇÜTLERİ

Yarıyıl Aktiviteleri Sayı Katkı Payı %
Katılım
10
Laboratuvar / Uygulama
Arazi Çalışması
Küçük Sınav / Stüdyo Kritiği
Portfolyo
Ödev
5
10
Sunum / Jüri Önünde Sunum
Proje
Seminer/Çalıştay
Sözlü Sınav
Ara Sınav
2
50
Final Sınavı
1
30
Toplam

Yarıyıl İçi Aktivitelerin Başarı Notuna Katkısı
70
Yarıyıl Sonu Aktivitelerin Başarı Notuna Katkısı
30
Toplam

AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU

Yarıyıl Aktiviteleri Sayı Süre (Saat) İş Yükü
Teorik Ders Saati
(Sınav haftası dahildir: 16 x teorik ders saati)
16
3
48
Laboratuvar / Uygulama Ders Saati
(Sınav haftası dahildir. 16 x uygulama/lab ders saati)
16
Sınıf Dışı Ders Çalışması
16
2
Arazi Çalışması
Küçük Sınav / Stüdyo Kritiği
Portfolyo
Ödev
5
9
Sunum / Jüri Önünde Sunum
Proje
Seminer/Çalıştay
Sözlü Sınav
Ara Sınavlar
2
14
Final Sınavı
1
15
    Toplam
168

 

DERSİN ÖĞRENME ÇIKTILARININ PROGRAM YETERLİLİKLERİ İLE İLİŞKİSİ

#
Program Yeterlilikleri / Çıktıları
* Katkı Düzeyi
1
2
3
4
5
1 İşletme alanında problem çözmeyi bilmek, analitik ve bütünsel bir bakış açısına sahip olmak ve stratejik düşünmeyi prensip haline getirmek X
2 İşletme alanında edindiği bilgi ve becerileri eleştirel bir yaklaşımla değerlendirmek, yaşam boyu öğrenme yaklaşımını benimsemek,  bilgilerini yenilemeye ve sürekli geliştirmeye yönlendirmek X
3 İşletme alanında öğrendiklerini firma/kurum bünyesinde analiz etmek, yorumlamak, düşüncelerini ve sorunlara ilişkin çözüm önerilerini yazılı ve sözlü olarak aktarmak X
4 İşletme alanında öğrendiği kavram ve düşünceleri, ulusal ve uluslararası boyutta yorumlamak, karşılaştırmalı ve disiplinler arası analiz yapıp uygulamak X
5 İş hayatında kalite ve üretkenlik ilkelerini bilmek ve uygulamak X
6 Inovatif/yaratıcı ve yenilikçi düşünmek,  öğrenilen bilgileri sadece benzer durumlara değil, yeni ve alışılmamış ortamlara da uygulamak X
7 Liderlik vasıflarını kazanmak ve başarı ile uygulamak X
8 Bireysel ve ekip üyesi olarak sorumluluk almak, açık fikirli, eleştiriye açık, yapıcı ve özgüven sahibi olmak, etkin ve verimli çalışmak X
9 Bulunduğu bölgenin ekonomisini çok iyi tanımak, hem yerel hem de küresel düşünüp, öğrenileni uygulamak X
10 İş etiğinin değerlerine uymanın gereğini özümsemek, işletme alanı ile ilgili verilerin toplanması, yorumlanması, duyurulması ve uygulanması aşamalarında her şart altında toplumsal, bilimsel ve etik değerlere sahip olmak ve uygulamak X
11 Bir yabancı dili kullanarak işletme alanı ile ilgili bilgileri izlemek ve meslektaşları ile iletişim kurmak (“European Language Portfolio Global Scale”, Level B1) X
12 İkinci bir yabancı dili orta düzeyde kullanabilmek
13 İşletme alanının gerektirdiği düzeyde bilgisayar programları ile birlikte bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanmak (“European Computer Driving Licence”, Advanced Level”)

*1 Lowest, 2 Low, 3 Average, 4 High, 5 Highest

 

İzmir Ekonomi Üniversitesi | Sakarya Caddesi No:156, 35330 Balçova - İZMİR Tel: +90 232 279 25 25 | webmaster@ieu.edu.tr | YBS 2010