Dersler



COMM 101 İletişime Giriş

Bu ders, öğrencilere iletişimin farklı biçim ve araçlarını anlamak ve analiz etmek için gerekli kuramsal ve yöntemsel beceriyi sağlar. Ders, disiplinler arası bir alan olan iletişim çalışmalarının temel konu ve sınırlarını tanımlar ve öğrencilerin medya metinlerine eleştirel bir gözle bakmalarına yardımcı olur.


COMM 102 İletişim Kuramları

Ders, son yüzyıl içerisinde geliştirilmiş olan belli başlı medya ve iletişim kuramlarını tanıtmaktadır. Bu teoriler ele alınırken tarihsel bir perspektif izlenmekte ve kuramlar tarihsel sosyo-politik bağlamları içerisinde incelenmektedir. Dersin ilk bölümü ana akım medya ve iletişim kuramlarının tanıtımına ayrılmışken, ikinci yarısında medya ve iletişim çalışmalarında eleştirel yaklaşımlara odaklanılmaktadır. Dersin uygulama kısmında öğrenciler dönem boyunca işlenen iletişim kuram ve modellerini kullanarak farklı medya metinlerinin analizine üretimine uygularlar. Haftada iki saatten oluşan uygulama kısmında belirli haftalar sınıf içi metin analizleri yapılırken bazı haftalar öğrencilerin ürettikleri medya metinlerinin sunum ve kritiğine ayrılır.


COMM 402 Meslek Yaşamı

Bu ders son yıl öğrencilerine meslek yaşamıyla ilgili konularda rehberlik edecektir. Dönem boyunca öğrenciler CV hazırlama, iş başvuruları ve mülakatlarıyla ilgili iyi örnekleri keşfedeceklerdir. Dersin bir kısmı da öğrencilerin çalışma ortamına ilişkin bilgilerini artırmak amacıyla iş sağlığı ve güvenliği konusuna ayrılacaktır.


ENG 101 İngilizcede Akademik Beceriler I

Bu derste öğrencilerin akademik becerilerini İngilizce dilinde gerçekleştirebilmeleri hedeflenmektedir.


ENG 102 İngilizcede Akademik Beceriler II

ENG102 dersi birinci sınıf öğrencileri için zorunlu bir derstir. Okuma, dinleme, yazma ve konuşma gibi zihinsel becerileri geliştirmeye yöneliktir. Öğrencilerimizin akademik dinleme becerileri bir ders ya da bir tartışmada geçen önemli / ilgili bilgiyi dinleyerek, okuma becerileri ise güncel akademik metinler okuyarak ve sonra bu bilgileri kullanıp bir öğrenme çıktısı oluşturmaları sonucunda gelişecektir. Konuşma becerisi akademik sunumlara ağırlık vermektedir. Öğrencilerimiz, düşünce ve fikirlerini anlamlı bir bütünlük içinde, karşısındakini ikna edecek şekilde ifade etmeye hazırlanacaktır. Yazma becerisi daha çok konuşma aktivitelerini pekiştirmeye yöneliktir.


ENG 310 İngilizce Temel Konuşma Becerileri

ENG 310 dersi 3. sınıf öğrencileri için zorunlu bir derstir. Öğrencilerin akademik ya da mesleki alanlarda kendilerini daha iyi ifade edemilmeleri amacıyla tasarlanmıştır. Bu ders, akademik ve mesleki alanlarda "Pecha Kucha" olarak bilinen kısa sunumlara ve münazaralara katılmayı kapsar.


ENG 410 Kariyer gelişimi için İngilizce

Bu ders, öğrencileri mesleki yaşamlarına başladıklarında ihtiyaç duyacakları gerekli bilgi ve becerilerle donatmak için tasarlanmıştır. Bu ders, iş fırsatları bulma, özgeçmişler, iş başvuru formları, ön yazı mektupları, iş görüşmeleri ve takibi ve bunların yanı sıra iş teklifleri alma ve reddeilme gibi konular dahil iş başvurusu sürecinin tüm aşamalarını simüle eder


HIST 100 Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi

Dersin içeriği, Atatürk önderliğinde Türk milletinin geçirdiği inkılap tarihini kapsamaktadır. Osmanlı Devleti'nin yıkılış sebepleri irdelenerek, fiilen yok olmuş bir devletten Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin nasıl kurulduğu belgeler ışığında değerlendirilmektedir. İlke ve inkılapların anlamı ve önemi üzerinde durularak yakın dönem tarihimiz aydınlatılmaya çalışılmaktadır. Geçmişten günümüze küresel sorunlar ve olası çözümleri tartışılmaktadır.


IUE 100 Oryantasyon ve Kariyer Planlama

Bu ders, öğrencilerin üniversite hayatı ve kariyer hedefleri için gerekli becerileri tanımalarına yardımcı olacaktır. Bu beceriler arasında öz farkındalık, hedef belirleme, zaman yönetimi, etkili iletişim, farkındalık ve analitik düşünme yer alır. Ders ayrıca öğrencilerin bağımlılık ve zorbalık gibi sorunlara karşı farkındalıklarını da artıracaktır.


LAW 100 Hukukun Temel İlkeleri

Sosyal düzen ve hukuk, haklar, yaptırımlar, adalet ve hakkaniyet, uyuşmazlık, hukuk sistemleri, kamu ve özel hukuk ayrımı, hukukun dalları, hukukun kaynakları, hukukun uygulanması, yargı sistemi, mahkemeler ve görevleri, hukuki kişilik, gerçek ve tüzel kişiler, fiil ehliyeti, eşya ve borçlar hukukunun temel kavramları.


NMC 102 Tarih İçinde İletişim

Derste dünyada iletişim ve medyanın tarihsel gelişimindeki ana hatlar anlatılacaktır. Medya alanındaki teknolojik gelişmelerin önemi vurgulanıp bu gelişmelerin kültür ve toplum üstündeki etkileri tartışılacaktır.


NMC 103 Eleştirel Düşünce

Bu ders eleştirel düşünmeye ve salt biçimsel olmayan akıl yürütmeye bir giriş sunar.Tüm medyaların aracı olarak nitelendirebileceğimiz dil kullanımının, başarı ve başarısızlık hallerinin ne olduğu tanıtılacaktır. Öğrencilerin aktif bir şekilde tartışmalara katılması, egzersiz soruları çözmesi ve sınıf içi grup projelerine katılması beklenecektir.


NMC 105 Görsel Kültür

Bu ders kapsamında, öğrencilere görsellerin estetik yönlerinin değerlendirilmesi ve imgelerin/görsel iletişim materyallerinin analiz ve yorumlaması öğretilecektir. Bu ders ile öğrenciler, ilerideki işlerinde seyircilere tasarlanan mesajları etkili bir şekilde iletebilecek ve görsellerin sosyal etkilerini anlamlandırabileceklerdir.


NMC 106 Öykü Anlatıcılığı

Bu ders, yaratıcı yazarlık teorileri ile öykü anlatım sanatının yöntemlerini birleştirir. Öğrenciler ders boyunca bu araçları kullanarak yaratıcı bir gözlükle okuyacak, yazacak, yazdıklarını tekrar gözden geçirecek ve öyküler geliştirecektir.


NMC 201 Medya ve Siyaset

Bu ders, öğrencileri iletişim pratikleri ve kurumları ile siyasal dinamikler ve siyasal iktidar arasındaki ilişkilerin tarihsel gelişimi üzerine bilgilendirmeyi amaçlamaktadır. Medyanın sosyal, ekonomik ve siyasal koşullar tarafından nasıl şekillendiği üzerine kuramsal tartışmalar yanında, medya ve siyaset\narasındaki ilişkilere örnek oluşturan bir dizi uluslararası ve ulusal olay da ele alınarak incelenmektedir.


NMC 202 Dil, Anlam ve Gerçeklik

Anlamlandırma insana has garip bir etkinliktir. Sadece düşünüp, hissedip, eylemde bulunmayız; aynı zamanda tüm bunlara anlam ve değer yükleriz. Bu ders, toplum ve beşeri bilimlerde kullanılan temel yorumlama modellerini inceleyerek, düşünce ve eylemi anlamlandırmada başvurduğumuz temel kavram ve stratejilerini tanıtacaktır. Öğrencilerin aktif bir şekilde tartışmalara katılımı ve sınıf içi grup projelerinde çalışması beklenecektir.


NMC 203 İletişim Sosyolojisi

Ders, tematik bir yaklaşım benimser. Dersin iki saatlik kuramsal bölümünde modernite, milliyetçilik, küreselleşme, toplumsal cinsiyet, demokrasi gibi temalara değinilerek bu temaların medya ile ilişkileri sorgulanır. Dönem sonunda öğrencilerin medyanın sosyal gerçeklik yaratma bağlamındaki etkisine dair fikir sahibi olmaları beklenmektedir.


NMC 204 Dijital Medya Kültürleri

Bu ders, dijital medyanın toplumsal, siyasal ve kültürel yaşamla ilişkisinde ortaya çıkan konulara odaklanır. Medyada “yeni”nin ne olduğuna/olmadığına, medya teknolojilerinin yaşamlarımızdaki rolüne, sosyal medya özelinde platformların içeriğin üretimi, akışı/dağıtımı üzerindeki etkisine ve büyük veriyle gündelik hayatlarımıza giren meselelere değinir. Bu geniş çerçevede dijital medya ekosisteminin nasıl çalıştığını söz konusu ekosistemin bileşenleri (kullanıcılar, içerik üreticileri, medya şirketleri vb.) üzerinden tarif eder. Kutuplaşma, yankı odaları, yalan haber gibi güncel yönelimleri tartışır.


NMC 205 Görsel Tasarım

Bu ders, yeni medya ortamı için gerekli olan görsel öğelerin ve düzenlemelerin oluşturulması için tasarım yaklaşımlarından faydalanır.


NMC 206 Görüntü ve Ses Yapımı

Bu ders güncel donanım ve yazılım teknolojilerinden faydalanarak öğrencilere görsel-işitsel medya içeriklerinin oluşturulması için kullanılan araçları, platformları ve servisleri tanıtır.


NMC 207 Habercilik

Bu dersin sonunda öğrenciler, gazeteler, TV ve radyo istasyonları, özellikle de çevrimiçi kanallar da dahil olmak üzere çeşitli medya kurumlarındaki habercilik uygulamasının niteliği ve esasları hakkında bilgi sahibi olacaklardır. Haberciliğe giriş niteliğinde olan bu derste, haber yazısının yapısına, haberin doğasına, ve röportaj tekniklerine yer verilecektir.


NMC 208 Multimedya İçerik Yapımı

Bu ders, multimedya içeriği oluşturmak, yayınlamak, paylaşmak ve /veya dağıtmak için kullanılan araç, platform ve hizmetleri tanıtmak için gerekli olan güncel donanım ve yazılım teknolojilerinden oluşmaktadır.


NMC 209 Yeni Medya Uygulamaları I

Bu ders, stüdyo ortamını, ekip çalışmasını ve temel medya içeriği üretim becerilerini geliştirmek için periyodik bir yaklaşımı tanıtır.


NMC 210 Yeni Medya Uygulamaları II

Bu ders stüdyo ortamını, projeleri takım olarak ele alarak gerçekleştirmeyi ve içerik üretimi süreçlerine periyodik bir yaklaşım geliştirmeyi kapsamaktadır.


NMC 301 Dijital Yapım Stüdyosu I

Bu derste öğrenciler bireysel ve takım halinde çalışarak yazı, fotoğraf, grafik, interaktif medya, video, podcast ve canlı yapımları içeren multi-medya bir yayın üretecektir. Ders öğrencilerin dönem boyunca haftalık periyotta içerik üretip yayınlamasını gerektirmektedir. Bu kapsamda ders dışı çalışma saatleri ve saha çalışmaları bulunmaktadır.


NMC 302 Etik

Bu ders, yeni ve eski medyada ortaya çıkan etik sorunları ve çatışmaları düşünmek ve değerlendirmek için gerekli olan temel etik kuramlarına bir giriş sunar. Öğrencilerin aktif bir şekilde tartışmalara katılımı ve ders içi grup projelerinde görev alması beklenecektir. Öğrenciler, derste öğrenilen kuramların farklı bağlamlarda ortaya çıkan somut sorunların çözümlenmesi ile ilişkisini, uygulamalı çalışmalar yaparak öğreneceklerdir.


NMC 303 Medya Endüstrileri

Günümüz medya sektörü, profesyonellerin bu alanı bir ekonomik aktivite olarak anlamasını, iş modellerini ve yeni medya ekosistemini tanımalarını gerektirmektedir. Bu ders, teknoloji konglomeralarının hakimiyetinde yaşanan eski medyadan yeni medya yapılarına geçiş sürecini inceleyecektir. Öğrenciler küresel medya ekosistemini, şirketlerin yeni pazar koşullarında kendilerini nasıl konumlandırdıklarını ve iş modelleri ve sahiplik yapılarındaki kaymaları öğrenecektir.


NMC 304 Dijital Yapım Stüdyosu II

Bu derste öğrenciler bireysel ve takım halinde çalışarak yazı, fotoğraf, grafik, interaktif medya, video, podcast ve canlı yapımları içeren multi-medya bir yayın üreteceklerdir. Ders öğrencilerin dönem boyunca haftalık periyotta içerik üretip yayınlamasını gerektirmektedir. Bu kapsamda ders dışı çalışma saatleri ve saha çalışmaları bulunmaktadır.


NMC 401 Yeni Medya Portfolyosu I

Ders kapsamında öğrenciler portfolyoları için projeler geliştirecek ve bu projeleri portfolyolarında bir araya getireceklerdir. Projeler fotoğraf, ses, video veya multimedya formatında hazırlanacaktır. Proje fikirleri öğretim üyeleri ile görüşülerek geliştirilecek ve onaylanan projeler uygulamaya konulacaktır. Grup projeleri için ekip üyeleri arasında iş yükünün dengeli olarak paylaşılması gerekmektedir. Her proje kapsamında öğretim üyeleri ile haftalık toplantılar yapılacak ve öğrenciler ilerleme raporlarını sunacaktır. Portfolyo ve projeler dönem sonunda jüri karşısında sunulacaktır.


NMC 402 Yeni Medya Portfolyosu II

Öğrenciler Yeni Medya Portfolyosu I dersindeki çalışmalarına devam edecek veya portfolyoları için yeni projeler hazırlayacaklardır. Projeler fotoğraf, ses, video veya multimedya formatında hazırlanacaktır. Proje fikirleri öğretim üyeleri ile görüşülerek geliştirilecek ve onaylanan projeler uygulamaya konulacaktır. Grup projeleri için ekip üyeleri arasında iş yükünün dengeli olarak paylaşılması gerekmektedir. Her proje için öğretim üyeleri ile haftalık toplantılar yapılacak ve öğrenciler ilerleme raporlarını sunacaktır. Portfolyo ve projeler dönem sonunda jüri karşısında sunulacaktır.


NMC 404 Medyada Güncel Konular

Bu ders, öğrencilere iletişimin farklı biçim ve araçlarını anlamak ve analiz etmek için gerekli kuramsal ve yöntemsel beceriyi sağlar. Ders, interdisipliner bir alan olan iletişim çalışmalarının temel konu ve sınırlarını tanımlar ve öğrencilerin medya metinlerine eleştirel bir gözle bakmalarına yardımcı olur.


NMCST 304 Staj -4 Hafta

Staj, bölümün uygun gördüğü kurumda üç haftalık saha deneyimi kazanılmasını öngörmektedir. Öğrencilerin stajlarını başarıyla tamamlayabilmeleri için İEÜ Staj Rehberi’ndeki prosedürü izlemeleri gerekmektedir.


NMCST 404 Staj -4 Hafta

Staj, bölümün uygun gördüğü kurumda üç haftalık saha deneyimi kazanılmasını öngörmektedir. Öğrencilerin stajlarını başarıyla tamamlayabilmeleri için İEÜ Staj Rehberi’ndeki prosedürü izlemeleri gerekmektedir.


SFL 1013 İkinci Yabancı Diller I

Lütfen Bir Dil Seçiniz


SFL 1024 İkinci Yabancı Diller II

Lütfen Bir Dil Seçiniz


SFL 201 İkinci Yabancı Diller III

Lütfen Bir Dil Seçiniz


SFL 202 İkinci Yabancı Diller IV

Lütfen Bir Dil Seçiniz


TURK 100 Türk Dili

Bu derste, öğrencilerin yazılı ve sözlü iletişim araçlarını etkili ve doğru şekilde kullanması üzerinde durulacaktır. Derste anlama, anlatma, okuma ve yazma etkinliği üzerinde çalışma yapılarak, çeşitli sözlü ve yazılı anlatım türleri irdelenecek ve eleştirel bir bakış açısıyla incelenecektir. Yazılı anlatımın temeli olan noktalama işaretleri ve yazım kuralları sezdirilecek, etkili ve sağlam ifade için bu kuralların doğru kullanımı sağlanacaktır. Sözlü anlatımda ise öğrenci, beden dilini kullanma, vurgu ve tonlamaya özen gösterme, sunum yapma teknikleri gibi konularda donanımlı bir hale getirilecektir.


NMC 310 Toplumsal Dönüşüm Amaçlı Dijital Medya Uygulamaları

Bu ders dijital medyayı sosyoloji, siyaset bilimi, sanat ve tasarım ve bilişim gibi çeşitli disiplinlerden yararlanan insani çalışmalar bağlamında inceler. Öğrenciler, ilgili uluslararası araçların, araştırmaların, vaka çalışmalarının ve temsil politikalarının incelenmesi yoluyla kalkınma ve insani çalışmalar alanlarında medya kullanımına ilişkin gerekli olan becerileri geliştireceklerdir.


NMC 311 İletişim, Medya ve Kent

Ders, kentlerin ve medyanın nasıl etkileşim içinde olduğuna ve tasarım, iş ve sivil katılım alanlarıyla ilgili yeni iletişim biçimleri yaratmaya odaklanmaktadır. Bu bağlamda, öğrenciler her hafta bir şehri ders kapsamında yapacakları vaka çalışmalarında analiz edeceklerdir.


NMC 312 Kültür ve Yaratıcı Endüstriler

Dersin ilk bölümünde öğrenciler kültürün değeri ve kültür endüstrilerinin ekonomik, politik ve sosyal yönleri hakkında bilgi edineceklerdir. İkinci bölümde ise yaratıcı endüstrilere odaklanılacak; bu endüstrilerin kentleri nasıl şekillendirdiği ve dijital sanat ekosistemi tarafından nasıl şekillendiği soruları üzerinde durulacaktır. Dönem boyunca öğrenilen kavramlar, İzmir vaka çalışması üzerinden uygulanabilir çözüm önerileriyle ilişkilendirilecektir.


NMC 313 Dijital Medyada Aydınlatma Tasarımı

Bu ders öğrencilere aydınlatma tasarımını uygulamalı olarak öğretir.


NMC 320 Teknoloji Okuryazarlığı ve Bilişim Etiği

Bu ders teknolojiye toplumsal bir pratik olarak yaklaşan ve yeni teknolojilerin üretimi üretimi ve tüketimi ile ilgili etik sorunları ele alan teknoloji çalışmalarına bir giriş niteliğindedir. Ders ilgili materyallerin eleştirel bir şekilde okunması ve ilgili problemlerin grup tartışmaları şeklinde tartışılması şeklinde tasarlanmıştır.


NMC 441 Medyada Müzik

Bu ders bütünüyle müzik ve müzik kültürü hakkındadır. Müziğin tanımı, insan zihnindeki etkisi, müzikal türleri tanımlama ve hareketli görüntüye müzik eklerken kullanılan yaygın stratejileri anlayıp kullanarak; müziğin yeni medya araçlarındaki ayırt edici öneminin öğrenilmesini kapsamaktadır.


NMC 447 Ses Yapımı

Bu ders mikrofon, mikser, kayıt aletleri gibi audio ekipmanlarının kullanımı ile daha etkili bir ifade için sesin doğru kullanımını konu alır.


NMC 450 Gündelik Hayat ve İletişim

Bu ders materyal kültür ve gündelik hayat pratiklerinin 21. yüzyıl dünyasında temel iletişim araçları olarak oynadıkları rolleri inceler.


NMC 453 Türk Medya Tarihi

Derste Türkiye’de medyanın tarihsel gelişimindeki ana hatlar anlatılacaktır. Medya alanındaki teknolojik gelişmelerin önemi vurgulanıp bu gelişmelerin kültür ve toplum üstündeki etkileri tartışılacaktır.


NMC 454 Kültürel Çalışmalar

Bu ders disiplinerarası bir alan olan kültürel çalışmaların dünyada ve Türkiye’deki tarihini ve gelişimini tanıtacaktır. Kültür kavramını inceledikten sonra kültürel çalışmalara dair faklı kuramsal katkıları ele alacağız ve Türkiye’deki gelişimini ve durumunu inceleyeceğiz. Her hafta belgesel, film, reklam gibi gösterimler olacak ve bu sayede teorik perspektifleri gündelik hayattaki deneyimlerle ilişkilendireceğiz.


NMC 455 Belgesel Yapımı

Bu ders gerçeğe dayalı belgesel yapımı kavramına bir medya içeriği üretimi açısından bakarak, sürecin teori ve uygulamayla ilgili yönlerine odaklanır.


NMC 456 Görsel Teori

Bu ders teori çalışmaları ve onun görsel başvurularından oluşur. Öğrenciler her haftanın okumalarına yönelik bir sunum yapmaktan sorumludurlar. Her hafta, belli bir konu üzerine görsel teorisyenler tarafından oluşturulmuş argümanlar tartışılır ve metne bağlı olan görsel örnekler gösterilir.


NMC 457 Toplumsal Cinsiyet ve Medya

Bu ders toplumsal cinsiyetin görüntülerini ve medyadaki temsiliyetini sorgulamaktadır. Kültürel incelemeler, medya, film ve toplumsal cinsiyet çalışmalarından teoriler kullanarak toplumsal cinsiyetin farklı süreçlerine ve pratiklerine bakarken, özellikle kadınlık, erkeklik ve queer’lik kavramlarının tanıtmaktadır. Ders, ders anlatımı, gösterim ve tartışmalardan oluşmakta ve güncel film, televizyon, reklam ve yeni medya örneklerini ele almaktadır.


NMC 459 Sosyal Medya

Bu ders, sosyal medyanın yeni medya ve iletişimin yanı sıra siyaset bilimi ve sosyoloji gibi sosyal bilimlerin diğer alanları etrafında şekillenen kuram ve tartışmaları içerir. Ders kapsamında katılımcı demokrasi, toplumsal hareketler, alternatif kimlikler, sanal cemaatler, yeni olanaklar, eşitsizlikler ve gözetim toplumu gibi konu ve kavramlar sosyal medyayla ilişkisi çerçevesinde tartışılacaktır.


NMC 460 İletişimde Dil ve Diksiyon

Bu ders daha iyi konuşmanın önemi ve kullanımını vurgulamak üzere tasarlanmıştır. Öğrenciler diksiyon ve telaffuzlarını kontrol etmeyi öğrenecek ve çeşitli konuşma formlarında uygulama yapacaktır.


NMC 461 Küreselleşme ve Medya

Bu ders küreselleşme süreçlerinin, toplumsal, ekonomik, kültürel ve politik alanlardaki etkilerini inceleyen farklı kuramları incelemek için tasarlanmıştır.


NMC 462 Radyo ve Podcast Yapımı

Bu dersin temelinde radyo programını / podcast üretimini anlamak ve uygulamak yatmaktadır. Bu ders ile öğrenciler teorik derslerin yanı sıra uygulama yapma şansına da sahip olacaktır. Bu uygulamalar, iyi bir radyo programının ve podcastin nasıl yapılacağına dair temel ilkelerin anlatıldığı haftalık tartışmalar ile birlikte yürütülecektir.


NMC 464 Fotoğrafta Güncel Tartışmalar ve Uygulamalar

Bu derste, fotoğrafın çeşitli tarzları ve kullanım alanları anlatılacak ve bunlar temel alınarak uygulamalar yapılacaktır.


NMC 465 Popüler Kültür

Bu ders popüler kültürü ve dünyamızdaki işlevini araştıracak ve tartışacaktır. Popüler kültürün değerlendirilmesinde kullanılan temel kavramlar ve merkezinde kültür olan bir takım çağdaş tartışmalar incelenecektir. Filmler, reklamlar, yeni medya ve diğer alanlardan örnekler kullanılarak gündelik yaşamın değerlendirilmesi ve tartışılması yapılacaktır.


NMC 466 Dijital Fotoğrafçılık

Ders dijital fotoğrafçılığın ve görüntü işlemenin temellerini öğretecektir. Bu ders için öğrenciler manuel modlu bir kameraya sahip olmalı ve eğer mümkünse ders süresince RAW görüntü yakalama seçeneğini kullanmalıdır. Öğrenciler derse gelmeden önce fotoğraf makinelerinin el kitabını ve çevrimiçi kılavuzlarını okumuş olmalıdır.


NMC 467 Veri: Kuram ve Uygulamaları

Ders, sayısal verinin yaygınlaşması dolayısıyla ortaya çıkan toplumsal dönüşümlerle ilgilenir. Ders, anlatım ve uygulama olmak üzere iki bölümden oluşmaktadır. Öğrenciler dersin ilk bölümünde verilerin toplumsal hayattaki çeşitli yönlerini keşfedecek, ikinci bölümde ise öğrendikleri bilgiler doğrultusunda kendi uygulamalı projelerini geliştireceklerdir.


NMC 468 Felsefeye Giriş

Ders, felsefi problemlere bir giriş sunar; felsefeyi, yaşamı insanın yapan etkinliklerimizi sorunsallaştırabilmemiz için kullanabileceğimiz bir takım araçlar olarak tanıtmayı amaçlar. Bu amaca ulaşmak için, bilimsel bilginin otoritesi, zihin dünya ilişkisi, özgürlük ve siyasi eylem gibi konuların barındırdığı bazı soru ve sorunlara odaklanır ve bunları çözümlemenin örneklerine bakar.


NMC 469 Medya Okuryazarlığı

Ders öğrencilere farklı medya mecra ve formlarına dair eleştirel bir yaklaşım kazandırmayı hedeflemektedir.


NMC 470 Televizyon ve Türler

Bu ders medya ve televizyon hakkındaki teorik okumalar ile günümüzdeki televizyon dizilerinden alınan somut örneklendirmeleri bir araya getirir. Ders anlatımı ve okumaların tartışılması bu konuların anlaşılmasını kolaylaştıracak ve daha derin bir perspektif sağlayacak görsel kliplerin sınıfta görüntülenmesiyle tamamlanır.


NMC 471 Post-Prodüksiyon

Bu ders post-prodüksiyon sürecinin farklı disiplinleri hakkında temel bilgi oluşturulmasını amaçlamaktadır


NMC 472 İmgelem Kuramları ve Estetik

Bu ders, bazı hayal gücü ve estetik kuramlarını tartışarak, imaj-üretiminin anlam üreten pratiklerin ayrılmaz bir koşulu oluşunu tanıtacaktır. Böylece, hayal gücü yetisinin hem bilgi üretiminde hem de ahlaki yargılarda oynadığı rol tartışılacaktır


NMC 473 Alternatif Medya

Bu ders, alternatif medya ile ilgili başlıca teorilerin, söylemlerin ve akademik tartışmaların anlaşılması için gerekli temeli oluşturur ve alternatif medya teorilerini, politikalarını, estetiğini ve uygulamalarını derinlemesine inceler. Alt kültürel, radikal, taktiksel alternatif medya pratiklerinden toplumsal hareketler, cemaatler, katılımcı etnik azınlıklar ile yerli ve ulus ötesi medyaya uzanan geniş bir yelpazedeki alternatif medya uygulamalarını tanıtır. Bu ders, ayrıca değişen medya ekosisteminde alternatif medyanın rolünü, beraberinde getirdiği fırsatları ve karşılaştığı güçlükleri tartışır.


NMC 474 Haber Fotoğrafçılığı ve Belgesel Fotoğraf

Bu derste basın ve belgesel fotoğrafın; teknik, etik ve kuram gibi unsurları ele alınacaktır.


NMC 475 Türkiye’de Medya Toplum ve Siyaset

Ders, sosyoekonomik ve siyasal şartlar ile medyanın yapısı arasındaki bağ üzerine ortaya konan kuramsal tartışmalar çerçevesinde, geç Osmanlı döneminden başlayarak, Türkiye’deki sosyoekonomik ve siyasal dönüşümler sürecindeki medya etkisi ve söz konusu dönüşümlerin medya yapısı üzerindeki etkilerini tartışacaktır.


NMC 490 Medya, Kültür ve Teknoloji

Bu ders dört bölümden oluşmaktadır: İlk bölümde günlük hayatta teknolojik gelişmelerin etkisi işlenecek. İkinci bölümde sinema, medya ve teknolojik gelişmeler arasında ilişki değerlendirilecek. Ardından, üçüncü bölümde, sinema ve gelecek ilişkisi ile ilgili çalışmaların zaman içindeki evrimini takip eden karşılaştırmalı bir çalışma yapılacak; ütopya ve distopya kavramları bu bölümün ana tartışma konularıdır. Son bölümde teknolojinin sinemada ve medyada sunuluş biçimleri incelenecek, bilimkurgu türü detaylı işlenecektir.


YMİ 460 İletişimde Dil ve Diksiyon*

Öğrenciler diksiyon ve telaffuzlarını kontrol etmeyi öğrenecek ve çeşitli konuşma formlarında uygulama yapacaktır.