Dersler

Bu ders, maddenin özellikleri, bilimsel ölçüm (hassasiyet ve doğruluk), atom, molekül, iyonlar ve özellikleri, stokiometri ve kimyasal hesaplamalar, sulu çözeltilerdeki kimyasal reaksiyonlar, termokimya, atomik yapı, elektron konfigürasyonu, atomik özellikler ve periyodik tablo konularını içerir.


Gıdaların bileşenleri: karbonhidratlar, yağlar, proteinler, mineraller, vitaminler ve su. Gıdaların hazırlanması, depolanması, saklanması ve işlenmesi sırasında bileşiminde meydana gelen kimyasal değişiklikler. Gıda bileşenlerinde meydana gelen değişikliklerin gıdaların fiziksel, işlevsel ve besinsel özelliklerine etkileri. Gıda bulaşanları, gıda katkı maddeleri ve ilgili gıda mevzuatları.


Bu ders temel mikroekonomi ve makroekonomi modellerini ve kavramlarını tanıtır. Bu derste incelenecek olan mikroekonomi başlıkları şunlardır: Piyasa ekonomisi, arz ve talep, tüketici teorisi, firmalar teorisi, tam rekabet. Bu derste incelenecek olan makroekonomi başlıkları şunlardır: ulusal gelir, işsizlik, enflasyon ve ekonomik büyüme.


Bu derste akademik amaçlı İngilizce dersinin iki temel konusu olan akademik dinleme ve not alma ile akademik konuşma konuları ele alınır.


Bu derste akademik amaçlı İngilizce dersinin iki temel konusu olan akademik okuma ile akademik yazma konuları ele alınır.


Bu ders gıda mühendisliğinin kapsamı, tanımı ve tarihsel gelişimi, gıda bileşenleri, gıdalarda bozulma, gıda işleme teknikleri, gıda muhafaza yöntemleri, gıda güvenliği, mühendislik etiği ve sorumluluklarını içermektedir.


Bu ders gıda mühendisliğinin kapsamı, tanımı ve tarihsel gelişimi, gıda bileşenleri, gıdalarda bozulma, gıda işleme teknikleri, gıda muhafaza yöntemleri, gıda güvenliği, mühendislik etiği ve sorumluluklarını içermektedir.


Bu ders analitik kimyanın ilkeleri ve teorilerini, özellikle kimyasal sulu çözelti içinde dengeleri (asitbaz, çözünürlük, oksidasyonreduksiyon ve kompleks oluşum dengeleri); gravimetrik ve titrimetrik metodları; nötralizasyon, çöktürme; verilerin analizi ve değerlendirilmesi; kantitatif analizdeki hataları kapsar.


Bu ders mikrobiyal sınıflandırma, mikroorganizmaların temel özellikleri, bakteri sporları, mikrobiyal üreme, beslenme ve metabolizma, mikrobiyolojik sayım teknikleri konularını içermektedir.


Gıdalarda önemli olan mikroorganizmalar. Gıdalarda mikroorganizmaların gelişimini etkileyen faktörler. Mikroorganizmaların gıdalara bulaşmasının engellenmesi, gelişmelerinin azaltılması ve yok edilmeleri. Gıda kaynaklı hastalıklar ve zehirlenmeler. İndikatör organizmalar. Hijyen ve sanitasyon. Mikrobiyal standartlar. Temizlik ve dezenfeksiyon.


Bu ders birim ve boyut sistemlerini, problem çözümünün temellerini, kimyasal reaksiyon içeren ve içermeyen işlemlerdeki madde denkliklerini, gazlar ve buharlar, enerji dengesi, buhar tablolarının kullanımı, eş zamanlı madde ve enerji denkliklerini kapsar.


Akışkanlar statiği. Genel moleküler taşınım denklemleri. Viskozite ve sınır tabaka teorisi. Newtonian ve Newtonian olmayan akışkan davranışları. Enerji denklikleri. Bernoulli denklemi. Sürtünme kaybı. Borularda çizgisel ve kargaşalı akış. Pompalar ve akış ölçüm cihazları.


Karbon Bileşikleri ve Kimyasal bağlar, Fonksiyonel gruplar, Asitler ve bazlar, Hidrokarbonlar, Alkoller, Esterler, Aldehit ve Ketonlar, Karboksilik asit ve türevleri, Aminler, Aminoasit ve Proteinler.


Kondüksiyon, konveksiyon ve radyasyonla ısı transferinin temelleri. Kaynama ve yoğuşma. Isı değiştiriciler.


Bu ders ısıl işlemler, kurutma, evaporasyon, dondurma, çözdürme, kristalizasyon, ekstraksiyon, distilasyon, absorpsiyonadsorpsiyon, karıştırma, filtrasyon ve boyut küçültme gibi gıda proseslerinde uygulanan temel işlemlerin matematiksel olarak incelenmesi ve gerekli analiz ve hesaplamaların yapılmasını kapsar.


Kütle transferinin temelleri, kütle transferi diferansiyel eşitlikleri, yatışkın ve yatışkın olmayan moleküler difüzyon, konvektif kütle transferi, konvektif kütle transferi korelasyonları.


Yeni ürün ve sistem geliştirme süreci, pazar araştırması ve test metotları, yeni bir pazar girişinde başarılı tahminler, pazarlama sorunları, tüketici karar sürecinin anlaşılması.


Dersin içeriği, gıda ambalajlamanın terminolojisi, fonksiyonları, etkileşimleri, malzemeleri, özellikleri, üretim, tasarım ve uygulamasını, ayrıca ilgili çevresel ve yasal konuları kapsamaktadır.


Gıda mühendisliği uygulama alanlarında gerekli pazar araştırması, ürün ve süreç yönteminin seçimi. Üretim yerinin seçimi ve fabrika yerleşiminin yapılması. Seçilen gıda üretimi için madde ve enerji denklikleri ve kütle transferi bilgilerinin uygulanması. Üretim kapasitesi, sermaye yatırımı, giderler ve maliyetlerin belirlenmesi. Paranın değeri, kâr ve amortisman hesaplamaları.


Gıda bileşenleri ve katkı maddelerinin analizi için laboratuvar deneyleri. Gıda analiz ve kalite testleri için kimyasal, fiziksel, enstrümental, kromatografik ve enzimatik yöntemlerin uygulamaları.


Proje konusu seçimi, literatür taraması, deneysel tasarım, veri toplama, verilerin değerlendirilmesi, projenin yazımı ve sunulması.


Proje konusu seçimi, literatür taraması, deneysel tasarım, veri toplama, verilerin değerlendirilmesi, projenin yazımı ve sunulması.


Bu ders kapsamında sanayi ve iş yaşamından profesyoneller verdikleri seminerler ile tecrübelerini öğrenciler ile paylaşmaktadır.


Bu ders kapsamında sanayi ve iş yaşamından profesyoneller verdikleri seminerler ile tecrübelerini öğrenciler ile paylaşmaktadır.


Bu derste Türkiye’nin yakın tarihi hakkında çok yönlü bilgiler verilirken, lâikdemokratik cumhuriyet düzeninin kuruluş ve varoluş felsefesi aktarılır, böylece yüzyılın olduğu kadar, küreselleşen dünyanın geleceği ve sorunları Atatürk’ün yöntem ve dünya görüşüyle değerlendirilir. CumhuriyetDemokrasi ve Lâiklik gibi kavramların Türkiye’nin bütünlüğü açısından, iç ve dış gelişmelerden örneklerle açıklanır.


Bu derste Türkiye’nin yakın tarihi hakkında çok yönlü bilgiler verilirken, lâik demokratik cumhuriyet düzeninin kuruluş ve varoluş felsefesi aktarılır, böylece yirminci yüzyılın olduğu kadar, küreselleşen dünyanın geleceği ve sorunları Atatürk’ün yöntem ve dünya görüşüyle değerlendirilir. Cumhuriyet, Demokrasi ve Lâiklik gibi kavramların önemi, Türkiye’nin bütünlüğü açısından, iç ve dış gelişmelerden örneklerle açıklanır.


Bilimsel bilginin doğası ve sosyal bilimlerle ilgili genel bilgilerin yanı sıra antropoloji, sosyoloji, psikoloji, sosyal psikoloji, siyaset bilimi ve ekonomi disiplinlerinden seçilmiş konular dersin içeriğini oluşturacaktır


Bu ders, modern toplumların oluşumunda etkin faktör ve bileşenleri inceler. Bu bağlamda, Aydınlanma düşüncesi, modern devletin ortaya çıkışı, modern ekonominin özellikleri, değişen sınıf ve toplumsal cinsiyet ilişkileri, dinin, seküler düşüncenin ve ideolojinin modern toplumdaki yeri dersin konularını oluşturur.


İdari Birimlerin SunumlarıAkademik Birimlerin SunumlarıÖğrenci Kulüplerinin sunumları


Calculus I tek değişkenli fonksiyonların anlaşılması ve kullanılmasında önemli bilgiler vererek matematiğin diğer alanlardaki uygulamalarına katkı sağlar.


Calculus II çok değişkenli fonksiyonların anlaşılması ve kullanılmasında önemli bilgiler vererek matematiğin diğer alanlardaki uygulamalarına katkı sağlar.


Derste ve laboratuvarlarda aşağıda verilen konular işlenecektir. Klasik mekanik ve termodinamiğe giriş. Uzay ve zaman kavramı:çizgesel düzlemde kinematik; Düzgün doğrusal hareket; Kuvvet ve statik denge; Newton yasalarının deneysel temelleri; parçacık dinamiği; İş, potansiyel enerji ve enerjinin korunumu; Çarpışmalar ve skorunum yasaları; dairesel hareket; dairesel dinamik ve açısal momentumun korunumu. Sıcaklık, ideal gazlar, van der Waals durum denklemi, ışıma, ısı akışı ve termodinamiğin birinci yasası. Maxwell Boltzmann dağılımı, olası hareket kuramı ve yayılma. Carnot çevrimi, entropi ve termodinamiğin ikinci yasası.


Elektromanyetik ve Optiğe giriş. ve elektrostatiğe giriş; elektrik yükü, Kulomb Yasası, maddenin elektri yapısı; iletkenler ve dielektrik malzeme; Elektrostatik alanlar, ve potansiyel, elektrostatik enerji. Elektrik akımları, manyetik alanlar ve Amper Yasası. Manyetik malzeme. Zamanladeğişen alanlar ve Faraday indükleme yasası. Optik: Maksvel denklemlerinin çözümleri, kutuplaşma, Snel Yasası; Yansıma ve kırılma; Girişim; Huygen İlkesi; elektromanyetik dağılma ve ızgaralar.


Lütfen Bir Dil Seçiniz


Lütfen Bir Dil Seçiniz


Lütfen Bir Dil Seçiniz


Lütfen Bir Dil Seçiniz


Lütfen Bir Dil Seçiniz


Lütfen Bir Dil Seçiniz


Lütfen Bir Dil Seçiniz


Lütfen Bir Dil Seçiniz


Staj herhangi bir iş yerinde (kamu ya da özel sektör) dört haftalık (20 işgünü) bir saha deneyimi kazanılmasını öngörmektedir. Öğrencilerin stajlarını başarıyla tamamlayabilmeleri için İEÜ Staj Rehberi’ndeki prosedürü izlemeleri gerekmektedir.


Staj herhangi bir iş yerinde (kamu ya da özel sektör) dört haftalık (20 işgünü) bir saha deneyimi kazanılmasını öngörmektedir. Öğrencilerin stajlarını başarıyla tamamlayabilmeleri için İEÜ Staj Rehberi’ndeki prosedürü izlemeleri gerekmektedir.


Bu derste, öğrencilerin yazılı iletişim araçlarını etkili ve doğru şekilde kullanması üzerinde durulacaktır. Derste anlama, anlatma, okuma ve yazma etkinliği üzerinde çalışma yapılarak, çeşitli yazılı anlatım türleri irdelenecek ve eleştirel bir bakış açısıyla incelenecektir. Yazılı anlatımın temeli olan noktalama işaretleri ve yazım kuralları sezdirilecek, etkili ve sağlam ifade için bu kuralların doğru kullanımı sağlanacaktır.


Bu derste, öğrencilerin sözlü ve yazılı iletişim araçlarının etkili ve doğru şekilde kullanması üzerinde durulacaktır. Derste anlama, anlatma, okuma ve yazma etkinliği üzerine çalışma yapılacak, hazırlıklı konuşma türleri(panel, sempozyum, konferans vb.) tanıtılacak, öğrenci; beden dilini kullanma, vurgu ve tonlamaya özen gösterme, sunum yapma teknikleri gibi konularda donanımlı bir hale getirilecektir.


 

İzmir Ekonomi Üniversitesi | Sakarya Caddesi No:156, 35330 Balçova - İZMİR Tel: +90 232 279 25 25 | webmaster@ieu.edu.tr | YBS 2010