Dersler

Bu derste yönetim bilimi mikro (birey) seviyeden makro (toplumsal) seviyeye kadar adımlar halinde analiz edilecek ve öğrenilecektir.


Bu ders,defter tutma süreci ve bilanço, gelir tablosu, nakit akım tablosu ve dağıtılmamış kârlar tablosunda gibi temel mali tabloların raporlama ve defter tutma sürecini kapsayarak gelecek muhasebe dersleri için temel oluşturmayı amaçlamaktadır.Ayrıca, yönetim muhasebesi ile ilgili temel kavramları anlamayı hedeflemektedir.


Dersin kapsamında, pazarlamanın gelişimi, pazarlama çevresi, tüketici davranışları, hedef kitle belirleme, ürün geliştirme, fiyatlandırma, dağıtım ve iletişim stratejileri gibi konular incelenir.


Mutfakta güvenliğin sağlanmasına yönelik olarak; sanitasyonun tanımı ve önemi, mikroorganizmaların önemi, bulaşma kaynakları, mikroorganizma üremesine etki eden faktörler, gıda üretiminde personel hijyeni, mutfakta güvenlik, HACCP.


Sağlıklı beslenme, besin özellikleri, sağlıklı bir diyet planlama, besin etiketleri, sindirim, emilim, taşıma, karbonhidratlar, yağlar, proteinler, metabolizma ve enerji dengesi, vücut kompozisyonu, kilo yönetimi, vitaminler, antioksidanlar, su ve majör mineraller, iz mineraller, yaşam döngüsüne göre beslenme, diyet ve sağlık, menü planlamayı etkileyen faktörler, menü oluşturma, menü planlama ve beslenme ile ilişkisi, standart reçete geliştirme, kazanç testleri süreci, menü dizaynı, yazımı ve değerlendirmesi, menü özellikleri menü ve yiyecek hizmetleri ekipman analizi.


Ticari bir mutfak ortamında araç gereçlerinin kullanımı, basit pişirme yöntemleri, mutfak terminolojisi, saklama ve muhafaza etme, hijyen, temizlik gibi kavramlara giriş. Aynı zamanda mutfak sanatların bazı içerikleri ve teorileri bir araya getirmek.


Fransızcadan Mutfak Sanatları terminolojisine yerleşmiş uluslararası nitelikteki kullanım kalıplarının öğrenci tarafından tanınması. Gerek akademik gerek profesyonel platformlarda öğrencinin uzmanlık alanlarındaki bilgilerini uygulamaya aktarırken daha bilinçli, donanımlı olmalarının sağlanması ve bunun yanı sıra kültürel farkındalık ve mesleki vizyon düzeyinde ayrıcalık yaratılması.


Konaklama endüstrisinde kullanılan otomasyon sistemleri, kelime işlem, hesap tablosu ve sunum yazılımları hakkında ileri bilgiler, fotoğraf işleme ve çizim yazılımları hakkında temel bilgiler ve bunlara ilişkin uygulamalar


Ders içeriği, yiyecek içecek faaliyetlerine genel bakış, yiyecek içecek pazarlaması, menü planlama, beslenme konuları, menü maliyetleri ve fiyatlama stratejileri, üretim, servis, içecek yönetimi, sanitasyon ve güvenlik konuları, ekipman yönetimi ve dizaynı, muhasebe ve yiyecek servisi otomasyon sistemlerinden oluşmaktadır. Bu teorik konuların yanı sıra öğrenciler dönem sonunda bir yiyecek içecek işletmesi simülasyonu hazırlayacaklardır


Bu ders genel olarak öğrencinin mutfak sanatı ile sanat ve tasarım arasındaki bağı çözmesini hedefler ve mutfakta yaratıcılığını kullanıp yemek tasarlamasını öngörür.


Alkollü ve alkolsüz içeceklerin üretimi, saklanması ve sunumu. İçecek tüketimi ve kültürü, yemek ve içecek uyumu ile ilgili uygulamalar.


Hazır gıda teknolojisinde hammaddeler ve bileşimleri, gıda bozulma etkenleri ve kontrolü, fiziksel gıda muhafaza yöntemleri (soğutma, dondurma, sterilizasyon, pastörizasyon, radyasyon, gaz basıncı, vakum, ek filtrasyon, kataditin), kimyasal gıda muhafaza yöntemleri ve biyolojik gıda muhafaza teknikleri, endüstriyel gıdalar işleme teknolojileri, işlenmiş gıdalarda kalite kontrol ilkeleri.


Gıdaların bileşenleri: karbonhidratlar, yağlar, proteinler, mineraller, vitaminler ve su. Gıdaların hazırlanması, depolanması, saklanması ve işlenmesi sırasında bileşiminde meydana gelen kimyasal değişiklikler. Gıda bileşenlerinde meydana gelen değişikliklerin gıdaların fiziksel, işlevsel ve besinsel özelliklerine etkileri. Gıda bulaşanları, gıda katkı maddeleri ve ilgili gıda mevzuatları.


Ders, gıda satın alma dinamikleri, gıda pazarları, gıdaya ilişkin yasal düzenlemeler, satın alma bölümünün önemi, satın alma ilkeleri, satın alma şartnameleri ve test konuları, teslim alma, depolama, kontrol süreçleri ve gıda maddeleri tedarik ve hizmetlerini içeren toplan 14 temel bölümden oluşmaktadır.


Fırınlama ile yapılan tariflerde kullanılan temel araç, gereç ve malzemeler. Bunların kullanımına ilişkin uygulamalar. Pişirme teknik ve süreleri , kesme ve sunum teknikleri.


Dönem boyunca işlenen konular çerçevesinde mutfak bilgi ve becerilerinin geliştirilmesine yönelik atölye çalışmaları


Dönem boyunca işlenen konular çerçevesinde mutfak bilgi ve becerilerinin geliştirilmesine yönelik atölye çalışmaları


Bu ders öğrencileri başlangıçlara, hors d’oeuvres, canapés, pates, sosis, terrines, ve salata büfeleri ve büfe dizaynı, konumlandırma ve sunumu ve menü planlamada yeterli dereceye getirir.


Türk mutfağının genel yapısı. Türk mutfağında kullanılan malzemeler ve bu malzemelerle yemek hazırlama becerilerinin geliştirilmesine yönelik uygulamalar. Türk Mutfağına has tarihi ve kültürel öğeler ile bu öğelerle uyumlu yemek sunumu ve organizasyonu


Dönem boyunca işlenen konular çerçevesinde mutfak bilgi ve becerilerinin geliştirilmesine yönelik atölye çalışmaları


Dönem boyunca işlenen konular çerçevesinde mutfak bilgi ve becerilerinin geliştirilmesine yönelik atölye çalışmaları


Restaurant servis ve müşteri memnuniyeti hakkında öğrenciler bilgilendirilecek, böylece öğrenciler gerçek iş hayatı uygulamaları hakkındaki bilgi kaynağına ulaşma fırsatı yakalamış olacaklardır. Grup çalışmalarını geliştirmek amacıyla, öğrencilere işlenen konularla ilgili grup projeleri verilecektir. Bu gruplara belirli konular verilecek ve projenin hazırlanması esnasında sektör çalışanlarıyla yapılacak yüzyüze görüşmeler sonucunda elde edilecek bilgilerin kullanılması istenecektir.


Sektörden uzman konuşmacılar derse davet edilecektir. Böylece öğrenciler, gerçek iş hayatı uygulamaları hakkındaki bilgi kaynağına ulaşma fırsatı yakalamış olacaklardır. Grup çalışmalarını geliştirmek amacıyla, öğrencilere işlenen konularla ilgili grup projeleri verilecektir. Bu gruplara belirli konular verilecek ve projenin hazırlanması esnasında sektör çalışanlarıyla yapılacak yüzyüze görüşmeler sonucunda elde edilecek bilgilerin kullanılması istenecektir.


Bu derste öğrenciler mezuniyet projesi hazırlayacaklardır.


Bu ders temel mikroekonomi ve makroekonomi modellerini ve kavramlarını tanıtır. Bu derste incelenecek olan mikroekonomi başlıkları şunlardır: Piyasa ekonomisi, arz ve talep, tüketici teorisi, firmalar teorisi, tam rekabet. Bu derste incelenecek olan makroekonomi başlıkları şunlardır: ulusal gelir, işsizlik, enflasyon ve ekonomik büyüme.


Bu derste akademik amaçlı İngilizce dersinin iki temel konusu olan akademik dinleme ve not alma ile akademik konuşma konuları ele alınır.


Bu derste akademik amaçlı İngilizce dersinin iki temel konusu olan akademik okuma ile akademik yazma konuları ele alınır.


Bu derste Türkiye’nin yakın tarihi hakkında çok yönlü bilgiler verilirken, lâikdemokratik cumhuriyet düzeninin kuruluş ve varoluş felsefesi aktarılır, böylece yüzyılın olduğu kadar, küreselleşen dünyanın geleceği ve sorunları Atatürk’ün yöntem ve dünya görüşüyle değerlendirilir. CumhuriyetDemokrasi ve Lâiklik gibi kavramların Türkiye’nin bütünlüğü açısından, iç ve dış gelişmelerden örneklerle açıklanır.


Bu derste Türkiye’nin yakın tarihi hakkında çok yönlü bilgiler verilirken, lâik demokratik cumhuriyet düzeninin kuruluş ve varoluş felsefesi aktarılır, böylece yirminci yüzyılın olduğu kadar, küreselleşen dünyanın geleceği ve sorunları Atatürk’ün yöntem ve dünya görüşüyle değerlendirilir. Cumhuriyet, Demokrasi ve Lâiklik gibi kavramların önemi, Türkiye’nin bütünlüğü açısından, iç ve dış gelişmelerden örneklerle açıklanır.


Bilimsel bilginin doğası ve sosyal bilimlerle ilgili genel bilgilerin yanı sıra antropoloji, sosyoloji, psikoloji, sosyal psikoloji, siyaset bilimi ve ekonomi disiplinlerinden seçilmiş konular dersin içeriğini oluşturacaktır


Bu ders, modern toplumların oluşumunda etkin faktör ve bileşenleri inceler. Bu bağlamda, Aydınlanma düşüncesi, modern devletin ortaya çıkışı, modern ekonominin özellikleri, değişen sınıf ve toplumsal cinsiyet ilişkileri, dinin, seküler düşüncenin ve ideolojinin modern toplumdaki yeri dersin konularını oluşturur.


İdari Birimlerin SunumlarıAkademik Birimlerin SunumlarıÖğrenci Kulüplerinin sunumları


Kümeler, fonksiyonlar, matrisler, istatistige giris, veri tipleri ve verileri gruplama, olasılık fonksiyonu, permütasyon, kombinasyon, olasılık hesaplamaları, rasgele degiskenler, beklenen deger ve varyansları, dagılımları.


Lütfen Bir Dil Seçiniz


Lütfen Bir Dil Seçiniz


Lütfen Bir Dil Seçiniz


Lütfen Bir Dil Seçiniz


Lütfen Bir Dil Seçiniz


Lütfen Bir Dil Seçiniz


Staj herhangi bir iş yerinde (kamu ya da özel sektör) dört haftalık (20 işgünü) bir saha deneyimi kazanılmasını öngörmektedir. Öğrencilerin stajlarını başarıyla tamamlayabilmeleri için İEÜ Staj Rehberi’ndeki prosedürü izlemeleri gerekmektedir.


Staj herhangi bir iş yerinde (kamu ya da özel sektör) dört haftalık (20 işgünü) bir saha deneyimi kazanılmasını öngörmektedir. Öğrencilerin stajlarını başarıyla tamamlayabilmeleri için İEÜ Staj Rehberi’ndeki prosedürü izlemeleri gerekmektedir.


Staj herhangi bir iş yerinde (kamu ya da özel sektör) dört haftalık (20 işgünü) bir saha deneyimi kazanılmasını öngörmektedir. Öğrencilerin stajlarını başarıyla tamamlayabilmeleri için İEÜ Staj Rehberi’ndeki prosedürü izlemeleri gerekmektedir.


Bu derste, öğrencilerin yazılı iletişim araçlarını etkili ve doğru şekilde kullanması üzerinde durulacaktır. Derste anlama, anlatma, okuma ve yazma etkinliği üzerinde çalışma yapılarak, çeşitli yazılı anlatım türleri irdelenecek ve eleştirel bir bakış açısıyla incelenecektir. Yazılı anlatımın temeli olan noktalama işaretleri ve yazım kuralları sezdirilecek, etkili ve sağlam ifade için bu kuralların doğru kullanımı sağlanacaktır.


Bu derste, öğrencilerin sözlü ve yazılı iletişim araçlarının etkili ve doğru şekilde kullanması üzerinde durulacaktır. Derste anlama, anlatma, okuma ve yazma etkinliği üzerine çalışma yapılacak, hazırlıklı konuşma türleri(panel, sempozyum, konferans vb.) tanıtılacak, öğrenci; beden dilini kullanma, vurgu ve tonlamaya özen gösterme, sunum yapma teknikleri gibi konularda donanımlı bir hale getirilecektir.


CLM 306Avrupa Mutfakları

Avrupa Mutfaklarının genel yapısı. Avrupa Mutfaklarında kullanılan malzemeler ve bu malzemelerle yemek hazırlama becerilerinin geliştirilmesine yönelik uygulamalar. Avrupa Mutfaklarına has tarihi ve kültürel öğeler ile bu öğelerle uyumlu yemek sunumu ve organizasyonu.


CLM 309Hamur İşleri

Bu ders öğrencilere tarifi düzgün bir şekilde takip etmelerini, karıştırmayı, kurabiye, tart, pasta, muffin yapımı ile ilgili donanım kazandırır.


CLM 310Şarküteri

Temel şarküteri ürünleri ve özellikleri, şarküteri ürünlerinin üretimi ve güvenliği. Şarküteri uygulamaları ve sunumu.


CLM 400Şarap Bilimi

Üzüm, bağcılık ve şarap üretimi ile ilgili temel bilgiler, dünyadaki önemli şarap üretim bölgeleri ve bunların gastronomi ile ilişkilendirilmesi.


CLM 402Maliyet Analizi ve Kontrolü

Ders aşağıdaki konulardan oluşmaktadır;Satınalma faktörlerinin fonksiyonları, ürün seçimi, satınalma prosedürleri, stok kontrolü, menu fiyatlama, yiyecek maliyet, satış, kar planlaması, gelir kontrolü, stok düzeyleri, bozulma, atık stok değeri ve menü analizi.


CLM 403Asya Mutfakları

Asya Mutfaklarının genel yapısı. Asya Mutfaklarında kullanılan malzemeler ve bu malzemelerle yemek hazırlama becerilerinin geliştirilmesine yönelik uygulamalar. Asya Mutfaklarına has tarihi ve kültürel öğeler ile bu öğelerle uyumlu yemek sunumu ve organizasyonu


CLM 405Restoran Yönetimi

Bu derste başarılı bir restoran yönetiminin tüm ana başlıkları ve birbirleriyle olan ilişkileri incelenecektir.


CLM 410Ekmek Yapımı

Ekmek yapımında kullanılan temel araç, gereç ve malzemeler. Bunların kullanımına ilişkin uygulamalar. Ekmek hamurlarının hazırlanması ve mayalama. Pişirme, kesme ve sunum teknikleri.


CLM 412Ziyafet Organizasyonu ve Yönetimi

Çeşitli organizasyon, toplantı ve ziyafetlerin planlanması ve yönetimi. Bu toplantılarda yemek sunumuna ilişkin pratik uygulamalar.


CLM 414Zeytin, Zeytin Yağı ve Mutfak Kültürü

Bu derste zeytin, zeytinyağı tarihçesi, üretimi ile ilgili temel bilgiler verilmektedir. Dünyadaki önemli zeytin, zeytinyağı üretim bölgeleri ve yöresel zeytin, zeytinyağı tanıtılması hedeflenmektedir.
Farklı zeytin, zeytinyağı türlerinin anlatılması,yemek ve zeytinyağı uyumu, eşleştirmesinin öğretilmesi.


CLM 420İleri Pastacılık

Pastacılıkta kullanılan krema, şurup ve benzer sosların hazırlanması, pasta hamurları, kekleri ve dolguların hazırlanması. Pastacılıkta çeşitli stil ve teknikler, kuvertür çikolataların seçimi, süsleme ve pasta dekorasyonu, krem brule, sufle ve parfe gibi çeşitli tatlıların hazırlanması.


CLM 422Gıda Sektöründe Yeni Ürün Geliştirme

Bu derste tasarım disiplini kapsamında bilimsel, kültürel ve sosyal araştırma ele alınmaktadır; öğrencilerin bireysel olarak ve gruplar halinde araştırma soruları tanımlayabilmesi ve farklı araştırma yöntemlerini uygulayabilmeleri ve yeni ürünler yaratabilmeleri beklenmektedir.


CLM 430Yemek Stilistliği ve Fotografçılığı

Temel tasarım ilkeleri doğrultusunda tabak hazırlama, süsleme ve dekore etme. Yemek fotoğrafçılığına ilişkin temel bilgi ve beceriler.


CLM 432Yiyecek ve İçecek Servisi

Bu ders yiyecek ve içecek servisine girişi, servis ekipmanları bilgisi, yiyecek ve içecek servisleri için hazırlık, sipariş alma prosedürleri, Fransız, İngiliz, Amerikan ve Rus servis stillerini, servis sonrası işlemler, çorba, geridon, büfe ve kafeterya servislerini, ilişkili yöntem konularını içerir.


CLM 440Vejeteryan Mutfağı

Vejeteryan Mutfaklarının genel yapısı ve tarihi. Vejeteryan Mutfaklarında kullanılan malzemeler ve bu malzemelerle yemek hazırlama becerilerinin geliştirilmesine yönelik uygulamalar. Vejeteryan Mutfaklarına has tarihi ve kültürel öğeler ile bu öğelerle uyumlu yemek sunumu ve organizasyonu


CLM 444Şeker Süsleme ve Çikolata

Kutlama pastaları yapımını öğrenir ve gelişirler. Butik pastacılık akımını tanır ve tekniklerini öğrenir. Pastacılıkta çeşitli stil ve teknikler, kuvertür çikolataların seçimi ve uygulanması, süsleme ve pasta dekorasyonu, çiçek yapımı, figür yapımı ve çikolata süslemesi, kalıp ve trüf çikolata yapımını öğrenirler.


CLM 450Amerika Mutfakları

Orta ve Latin Amerika mutfaklarının genel yapısı. Amerika Mutfaklarında kullanılan malzemeler ve bu malzemelerle yemek hazırlama becerilerinin geliştirilmesine yönelik uygulamalar. Amerika Mutfaklarına has tarihi ve kültürel öğeler ile bu öğelerle uyumlu yemek sunumu ve organizasyonu


CLM 460Geleneksel Avrupa Mutfağı

Geleneksel Avrupa mutfaklarının genel yapısı. Geleneksel Avrupa Mutfaklarında kullanılan malzemeler ve bu malzemelerle yemek hazırlama becerilerinin geliştirilmesine yönelik uygulamalar. Geleneksel Avrupa Mutfaklarına has tarihi ve kültürel öğeler ile bu öğelerle uyumlu yemek sunumu ve organizasyonu


CLM 470Yöresel Türk Mutfakları

Orta ve Latin Yöresel Türk mutfaklarının genel yapısı. Yöresel Türk Mutfaklarında kullanılan malzemeler ve bu malzemelerle yemek hazırlama becerilerinin geliştirilmesine yönelik uygulamalar. Yöresel Türk Mutfaklarına has tarihi ve kültürel öğeler ile bu öğelerle uyumlu yemek sunumu ve organizasyonu


CLM 480Ticari Yiyecek Üretimi

Ticari yiyecekiçecek hizmet işletmelerinin tanımlanması, sınıflandırılması ve özellikleri. Ticari yiyecek üretiminde menü planlama. Ticari yiyecek üretiminde genel yönetim, maliyet analizleri, işgücü kontrolü ve planlaması.


CLM 488Mutfak Tarihinde Eğilimler

Bu dersin sonunda öğrencilerin; gıdanın zaman içerisindeki değişen yeriyle araştırmaya yönelik çalışmalar sonunda geleceğe yönelik yeni trenler üretmesi beklenilmektedir.


CLM 490Hızlı Servis Restoran Yönetimi

Bu derste başarılı bir hızlı servis restoran yönetiminin tüm ana başlıkları ve birbirleriyle olan ilişkileri incelenecektir.


CLM 499Yemek Kültürü Gazeteciliği

Çeşitli veri tabanlarından elde edilen bilgilerin sunum haline getirilmesine yönelik uygulamalar, profesyonel dokumanlar, sunumlar ve görsellerin hazırlanması


 

İzmir Ekonomi Üniversitesi | Sakarya Caddesi No:156, 35330 Balçova - İZMİR Tel: +90 232 279 25 25 | webmaster@ieu.edu.tr | YBS 2010