(2013-2019 Öğretim Yıllları arasındaki) Dersler



CLM 101 Hijyen ve Sanitasyon

Bu derste mutfakta güvenliğin sağlanmasına yönelik olarak; sanitasyonun tanımı ve önemi, mikroorganizmaların önemi, bulaşma kaynakları, mikroorganizma üremesine etki eden faktörler, gıda üretiminde personel hijyeni, mutfakta güvenlik, HACCP konuları işlenmektedir.


CLM 102 Beslenme İlkeleri ve Menü Planlama

Bu derste, sağlıklı beslenme, besin özellikleri, sağlıklı bir diyet planlama, besin etiketleri, sindirim, emilim, taşıma, karbonhidratlar, yağlar, proteinler, metabolizma ve enerji dengesi, vücut kompozisyonu, kilo yönetimi, vitaminler, antioksidanlar, su ve majör mineraller, iz mineraller, yaşam döngüsüne göre beslenme, diyet ve sağlık, menü planlamayı etkileyen faktörler, menü oluşturma, menü planlama ve beslenme ile ilişkisi, standart reçete geliştirme, menü dizaynı, yazımı ve değerlendirmesi konuları incelenmektedir.


CLM 103 Mutfakla İlgili Kavram ve Beceriler

Bu derste mutfak araç ve gereçlerinin kullanımı, temel kesim teknikleri, temel pişirme yöntemleri, mutfak terminolojisi ve gıda ürünlerini saklama, muhafaza etme şekilleri öğretilecektir. Mutfakta uyulması gereken hijyen kuralları da uygulamalı olarak öğrencilere gösterilecek ve öğrencilerin bu kurallara uymaları pekiştirilecektir.


CLM 104 Günümüz Mutfak Kültürleri

Bu derste ticari mutfak ortamında araç gereçlerin nasıl kullanılması gerektiği, profesyonel pişirme teknilkeri ve hangi ürünün nasıl kullanılması gerektiği öğretilecektir. Aynı zamanda mutfak sanatlarının birtakım içerikleri ve teorileri bir araya getirilerek öğrencilerin kavraması sağlanacaktır.


CLM 200 Türk Mutfak Kültürü

Türk mutfağının tarihsel, ekonomik, siyasal ve toplumsal dinamikler arasındaki karışımının bir sonucu olduğunu anlatılacaktır. Bu doğrultuda öğrencilerin mesleki platformlarda, uzmanlık bilgilerini ortaya koyarken, kültürel farkındalıklarını ve profesyonel vizyonlarını arttırarak, daha bilinçli ve daha donanımlı olmaları sağlanacaktır.


CLM 202 Yiyecek ve İçecek Yönetimi

Bu derste yiyecek ve içecek endüstrisinin organizasyon yapısı, yönetim süreci ve yiyecek içecek operasyonlarının planlaması anlatılacaktır. Yiyecek ve içecek yönetim fonksiyonları ayrıntılı incelenerek yiyecek içecek işletmelerinden örneklerle açıklanacaktır.


CLM 203 Sanat,Tasarım ve Gastronomi

Bu derste temel olarak profesyonel mutfaklarda kullanılan tabak sunum teknikleri, sos çekme yöntemleri, yiyeceği görsel hale getirmenin kuralları ve incelikleri gösterilecektir. Farklı pişirme tekniklerine dayalı ürünlerin sunum modelleri ve şekilleri ele alınacaktır. Öğrencilerin uygulama sırasında hijyen kurallarını uygun şekilde kullanmaları da detaylı bir şekilde öğrencilere aktarılacaktır.


CLM 204 İçecek Kültürü

Bu ders içecek tarihi, tüketimi ve kültürü, içeceklerin üretimi, saklanması, sunumu, maliyet kontrolü, bar yönetimi, karlılık, yasal ve düzenleyicilerin incelenmesi konularını kapsar.


CLM 206 Gıda Bilimi

Bu ders gıda bilimine giriş yaparak temel kimya kavramlarını inceledikten sonra temel gıda bileşenleri (proteinler, yağlar, karbonhidratlar vb.) tanımlanarak enzimler ve sindirim ders içinde tamamlanacaktır. Son olarak et, süt, sebze ve meyve bilimine değinilecektir.


CLM 209 Gıda Üretiminde Malzeme Bilgisi ve Satınalma

Bu derste gıda satınalma ilkeleri ve süreçleri temel aşamada incelenecektir. Envanter yönetimi, ürün ve tedarikçi seçimi önemi analiz uygulamaları ile pekiştirilecektir.


CLM 212 Fırınlama Teknikleri

Fırınlama ile yapılan tariflerde kullanılan temel araç, gereç ve malzemeler. Bunların kullanımına ilişkin uygulamalar. Pişirme teknik ve süreleri , kesme ve sunum teknikleri.


CLM 301 Profesyonel Beceri Laboratuvarı I

Bu derste, öğrencilere profesyonel mutfak ortamında temel yemek servisi uygulamalı olarak öğretilecektir. Öğrencilerin belirlenen zaman içinde reçeteleri uygulaması, sunuma hazırlaması ve misafirlere servis etmesi sağlanacaktır. Öğrencilere takım çalışmasının önemi uygulamalı olarak öğretilecektir.


CLM 302 Profesyonel Beceri Laboratuvarı II

Bu derste, öğrencilerin profesyonel mutfak ortamında yemek hazırlama ve servis aşamalarını daha ileri tekniklerle uygulamaları ve öğrendiklerini pekiştirmeleri sağlanmaktadır. Öğrencilerin ders kapsamında, profesyonel mutfak servisini yönetme ve reçete hazırlama sürecinde hız kazanmaları hedeflenmektedir.


CLM 304 Soğuk Mutfak

Bu ders, soğuk mutfak öğelerini, kullanılan teknikleri ve bu tekniklerin tasarım ve stil vermede kullanış biçimlerini içermektedir.


CLM 305 Türk Mutfağı

Türk mutfağının genel yapısını ve Türk mutfağında kullanılan malzemeler ve bu malzemelerle yemek hazırlama becerilerinin geliştirilmesine yönelik uygulamaları içerir. Türk Mutfağına has tarihi ve kültürel öğeler ile bu öğelerle uyumlu yemek sunumunu ve organizasyonunu hedefler.


CLM 401 Profesyonel Beceri Laboratuvarı III

Bu derste ticari mutfak ortamında servis vermenin kuralları ve yöntemleri uygulamalı olarak öğretilecektir. Aynı zamanda öğrencilerin hıza ve misafirlerin isteğine bağlı şekilde sunum modelleri, yemek hazırlama, tabaklama, sunma yetilerinin gelişmesi sağlanacaktır. Ek olarak öğrencilerin hijyenik mutfak koşullarında servis verebilme hızını arttırıcı yöntemler de gösterilecektir.


CLM 404 Profesyonel Beceri Laboratuvarı IV

Bu derste öğrencilerin ileri düzey yemek hazırlama ve tabaklama yetileri geliştirilecektir. Günümüzde kullanılan farklı pişirme yöntemleri uygulanarak misafirlere sunma ve servis etme modelleri gösterilecektir. Dünya ve Türk mutfaklarından farklı teknikler içeren yemeklerin nasıl hızlı ve doğru bir şekilde sunulması gerektiği üzerinde durulacaktır. Aynı zamanda öğrencilerin mutfak dışında servis alanında da yetkinlik kazanmaları sağlanacaktır.


CLM 497 Araştırma/Geliştirme Projesi

Mutfak Sanatları ve gastronomi alanında yapılan araştırma ve gelişmeleri takip ederek bilgi birikimlerini araştırma yaparken nasıl kullanabileceklerini geliştireceklerdir.


CLM 498 Mezuniyet Projesi

Bu derste öğrenciler gastronomi ve mutfak sanatları alanında mezuniyet projesi hazırlayacaklardır.


ENG 101 İngilizcede Akademik Beceriler I

Bu derste öğrencilerin akademik becerilerini İngilizce dilinde gerçekleştirebilmeleri hedeflenmektedir.


ENG 102 İngilizcede Akademik Beceriler II

ENG102 dersi birinci sınıf öğrencileri için zorunlu bir derstir. Okuma, dinleme, yazma ve konuşma gibi zihinsel becerileri geliştirmeye yöneliktir. Öğrencilerimizin akademik dinleme becerileri bir ders ya da bir tartışmada geçen önemli / ilgili bilgiyi dinleyerek, okuma becerileri ise güncel akademik metinler okuyarak ve sonra bu bilgileri kullanıp bir öğrenme çıktısı oluşturmaları sonucunda gelişecektir. Konuşma becerisi akademik sunumlara ağırlık vermektedir. Öğrencilerimiz, düşünce ve fikirlerini anlamlı bir bütünlük içinde, karşısındakini ikna edecek şekilde ifade etmeye hazırlanacaktır. Yazma becerisi daha çok konuşma aktüvütelerini pekiştirmeye yöneliktir.


ENG 310 İngilizce Temel Konuşma Becerileri

ENG 310 dersi 3. sınıf öğrencileri için zorunlu bir derstir. Öğrencilerin akademik ya da mesleki alanlarda kendilerini daha iyi ifade edemilmeleri amacıyla tasarlanmıştır. Bu ders, akademik ve mesleki alanlarda "Pecha Kucha" olarak bilinen kısa sunumlara ve münazaralara katılmayı kapsar.


ENG 410 Kariyer gelişimi için İngilizce

Bu ders öğrencilerin profesyonel iş hayatlarına başlarken gerekli beceri ve bilgilerini kullanabilmelerini sağlamak üzere planlanmıştır. Bu ders, işe başvuru süreçlerinin - iş fırsatlarını yakalama, özgeçmiş yazabilme, iş başvuru formlarını doldurma, niyet mektubu yazma ve takip etme, ve aynı zamanda işi kabul veya reddetme gibi-bütün adımlarını kapsayacak şekilde öğrencilerin modelleme yapmasını sağlamak üzere hazırlanmıştır.


HIST 100 Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi

Dersin içeriği, Atatürk önderliğinde Türk milletinin geçirdiği inkılap tarihini kapsamaktadır. Osmanlı Devleti'nin yıkılış sebepleri irdelenerek, fiilen yok olmuş bir devletten Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin nasıl kurulduğu belgeler ışığında değerlendirilmektedir. İlke ve inkılapların anlamı ve önemi üzerinde durularak yakın dönem tarihimiz aydınlatılmaya çalışılmaktadır. Geçmişten günümüze küresel sorunlar ve olası çözümleri tartışılmaktadır.


MATH 107 Matematik ve İstatistiğe Giriş

Kümeler, fonksiyonlar, matrisler, istatistige giris, veri tipleri ve verileri gruplama, olasılık fonksiyonu, permütasyon, kombinasyon, olasılık hesaplamaları, rasgele degiskenler, beklenen deger ve varyansları, dagılımları.


SFL 1013 İkinci Yabancı Diller I

Lütfen Bir Dil Seçiniz


SFL 1024 İkinci Yabancı Diller II

Lütfen Bir Dil Seçiniz


SFL 201 İkinci Yabancı Diller III

Lütfen Bir Dil Seçiniz


SFL 202 İkinci Yabancı Diller IV

Lütfen Bir Dil Seçiniz


ST 104 Staj (4 hafta)

Staj, bölümün uygun gördüğü kurumda saha deneyimi kazanılmasını öngörmektedir. Öğrencilerin stajlarını başarıyla tamamlayabilmeleri için İEÜ Staj Rehberi’ndeki prosedürü izlemeleri gerekmektedir.


ST 204 Staj (4 hafta)

Staj, bölümün uygun gördüğü kurumda üç haftalık saha deneyimi kazanılmasını öngörmektedir. Öğrencilerin stajlarını başarıyla tamamlayabilmeleri için İEÜ Staj Rehberi’ndeki prosedürü izlemeleri gerekmektedir.


ST 304 Staj (4 hafta)

Staj, bölümün uygun gördüğü kurumda üç haftalık saha deneyimi kazanılmasını öngörmektedir. Öğrencilerin stajlarını başarıyla tamamlayabilmeleri için İEÜ Staj Rehberi’ndeki prosedürü izlemeleri gerekmektedir.


TURK 100 Türk Dili

Bu derste, öğrencilerin yazılı ve sözlü iletişim araçlarını etkili ve doğru şekilde kullanması üzerinde durulacaktır. Derste anlama, anlatma, okuma ve yazma etkinliği üzerinde çalışma yapılarak, çeşitli sözlü ve yazılı anlatım türleri irdelenecek ve eleştirel bir bakış açısıyla incelenecektir. Yazılı anlatımın temeli olan noktalama işaretleri ve yazım kuralları sezdirilecek, etkili ve sağlam ifade için bu kuralların doğru kullanımı sağlanacaktır. Sözlü anlatımda ise öğrenci, beden dilini kullanma, vurgu ve tonlamaya özen gösterme, sunum yapma teknikleri gibi konularda donanımlı bir hale getirilecektir.


CLM 306 Avrupa Mutfakları

Bu ders, Avrupa Mutfaklarının genel yapısı hakkında bilgileri ve Avrupa Mutfaklarında kullanılan malzemeler ve bu malzemelerle yemek hazırlama becerilerinin geliştirilmesine yönelik uygulamaları içerir. Avrupa Mutfaklarına has tarihi ve kültürel öğeleri ve bu öğelerle uyumlu yemek sunumu ve organizasyonunu kapsar.


CLM 309 Pastacılık - 1

Bu ders öğrencilere tarifi düzgün bir şekilde takip etmelerini, karıştırmayı, kurabiye, tart, pasta, muffin yapımı ile ilgili donanım kazandırır.


CLM 310 Şarküteri

Ders kapsamında temel şarküteri ürünleri ve özellikleri, şarküteri ürünlerinin üretimi ve güvenliği konuları işlenecek; şarküteri uygulamaları ve sunumu yapılacaktır.


CLM 320 Gastronomik Terminoloji

Bu ders, gastronomi ve mutfak sanatları alanında yer alan doğa bilmileri, mutfak uygulamaları ve işletme konularında yer alan terimleri ve kullanışlarını kapsamaktadır.


CLM 322 Pastacılık - 2

Bu derste, malzemelerin seçimi, doğru karıştırma ve hamur işleri teknikleri, ileri dekor ve montaj yöntemleri, özenli ve yaratıcı dekorasyon ve sunum dahil olmak üzere fırınlama uygulamalarında sağlam bir teorik ve pratik temel eğitim verilmektedir.


CLM 330 Mutfak End. Bilgisayar Uygulamaları

Bu ders mutfak endüstrisinde kullanılan bilgisayar programlarını yönetebilmek üzere stok mallarının tanımlanması, satın alma prosedürleri, stok mallarının kaydı, transfer işlemleri, reçete hazırlama, maliyet kontrolü ve envanter işlemlerini kapsamaktadır. Dersin ana teması öğrencilerin mutfak yönetiminde bilgisayar kullanım becerisi edinmesine katkı sağlamaktır.


CLM 400 Şarap Bilimi

Bu ders; üzüm, bağcılık ve şarap üretimi ile ilgili temel bilgiler, şarap terminolojisi, dünyadaki önemli şarap üretim bölgeleri, şarap tadım teknikleri, yemek ve şarap uyumu konularını içerir.


CLM 402 Maliyet Analizi ve Kontrolü

Bu derste yiyecek ve içecek işletmelerinde gelir ve giderlerin yönetimi incelenerek maliyet analizinin işletme yönetimi ve kar planlama süreçlerine olan katkısı anlatılacaktır. Maliyetlerin hesaplanması, stok yönetimi ve satış tahminleme konuları uygulamalı vaka analizleri ile pekiştirilecektir.


CLM 403 Asya Mutfakları

Bu ders, Asya mutfağına temel giriş dersi olup, öğrencilere Asya yerel mutfaklarında kullanılan malzemeler ve bu malzemelerle yemek hazırlama becerilerinin geliştirilmesine yönelik uygulamalar öğretilir. Öğrencilerin Asya mutfaklarına has tarihi ve kültürel öğeler ile bu öğelerle uyumlu reçeteler hazırlaması ve yemek sunumunu öğrenmesi amaçlanır.


CLM 405 Restoran Yönetimi

Bu derste restoran işletmeciliğinin yapısı, yönetiminin temel işletme anlayışı ve kavramları alanlar bazında incelenecektir. Restoran konsepti oluşturma ve operasyon yönetimi ilgili vaka çalışmaları ile açıklanacaktır.


CLM 410 Ekmek Yapımı

Ekmek yapımında kullanılan temel araç, gereç ve malzemeler. Bunların kullanımına ilişkin uygulamalar. Ekmek hamurlarının hazırlanması ve mayalama. Pişirme, kesme ve sunum teknikleri.


CLM 412 Ziyafet Organizasyonu ve Yönetimi

Bu derste ziyafet organizasyonlarının yapısı, planlama ve işletilmesi ile ilgili temel ilkeler anlatılacaktır. Ziyafet organizasyonlarının başarısında takım çalışmasının ve müşteri ihtiyaçlarına uygun kişiye özel organizasyon planlamasının önemi incelenecektir.


CLM 414 Zeytin, Zeytin Yağı ve Mutfak Kültürü

Bu ders zeytin ile zeytinyağının tarihçesi, tarımı, ekonomisi, ticareti, sofralık zeytin ve zeytinyağlarının kullanımı ve tadımı, kültür ve sanatta zeytinin yeri konularını kapsamaktadır. Dersin ana odağı öğrencilere yararlı bilgiler sunmak ve kusurlu, kusursuz sofralık zeytin ve zeytinyağlarını ayırt edecek beceriyi kazandırmaktır.


CLM 415 Bölgesel İtalyan Mutfağı

Bu derste İtalyan mutfağının temel prensipleri ve pişirme teknikleri öğretilecektir. İtalya’nın bölgesel ürünlerinin uygulama şekilleri öğrencilere gösterilecektir.


CLM 420 İleri Pastacılık - 1

Bu dersin amacı, dokusu ve sunumu ile tam mamül artisan pasta çeşitlerinin en iyi sekilde uygulamalı olarak öğretilmesidir. Sıvama, sıkma, kaplama teknikleri uygulanarak pratik kazandırılır. Pastacılıkta çeşitli stil ve teknikler, malzemelerin tanınması, pişirme teknikleri, şekillendirme teknikleri ders konularının içerisinde yer almaktadır. Napoleon, opera, sacher torte gibi tekniği, kremasi ve keki birbirinden farklı klasik artisan pastalar uygulanmaktadır.


CLM 422 Gıda Sektöründe Yeni Ürün Geliştirme

Bu derste gıda sektöründe yeni bir ürün geliştirilme süreçleri ve ürün başarısındaki temel ilkeler anlatılacaktır. Yeni ürün geliştirme methodlarının ayrıntıları yaratıcı bir bakış açısı ile incelenecektir.


CLM 425 Gastronomi Turizmi

Bu derste, Gastronomi turizminin dünya genelinde ekonomik değer yaratma, yönetim, pazarlama ve en iyi uygulamalar açısından durumu incelenmektedir.


CLM 430 Yemek Stilistliği ve Fotografçılığı

Temel tasarım ilkeleri doğrultusunda tabak hazırlama, süsleme ve dekore etme konuları anlatılmakta ve yemek fotoğrafçılığına ilişkin temel bilgi ve becerileri kapsamaktadır.


CLM 432 Yiyecek ve İçecek Servisi

Bu ders yiyecek ve içecek servisine girişi, servis ekipmanları bilgisi, yiyecek ve içecek servisleri için hazırlık, sipariş alma prosedürleri, Fransız, İngiliz, Amerikan ve Rus servis stillerini, servis sonrası işlemler, çorba, geridon, büfe ve kafeterya servislerini, ilişkili yöntem konularını içerir.


CLM 434 İleri Pastacılık - 2

Dersin amaci pastacılıktaki güncel akımların uygulanması ve klasik pastaların çeşitli şekillerde sunulması, ileri pastacılık tekniklerinin deneyimlenmesi, yaratıcı artisan pastaların uygulanarak tam mamül haline getirilmesidir. Pastaların tabaklanmış olarak sunulmasını da içeren bu derste, örneğin Napoleon gibi klasik bir pastanın gerek öğrencilerin yaratıcılığını kullanmalarını sağlayarak gerekse örneklemeler üzerinden farklılaştırılması, katma değer katılmış ürünler haline getirilmesi sağlanacaktır.\\nPistole kaplama, çikolata dekorlama gibi teknikler ile farklı ürün sunumlari geliştirilir.


CLM 436 Çikolata

Bu ders çikolatanın tarihi ve çikolata yapımının aşamalarını öğretir. Öğrencilerin farklı çikolata tekniklerini uygulamalarını sağlayarak çikolatanın pastacılık alanında kullanımı hakkında bilgi sahibi olmalarını sağlar.


CLM 438 Osmanlı ve Türk Tatlıları

Dersin amacı tatlıcıklta Osmanlı ve Türk mutfağının gecmişten gelen teknik ve tariflerinin uygulanarak öğretilmesidir. Günümüzde yok olan ya da unutulmaya başlanan tatlılar eski teknik ve yöntemlerle uygulanarak öğretilecek, tarihi gerekçelerle ve günümüzle bağdaştırılarak anlatılacaktır. Örneğin şerbetlerin Fransız sorbesi ile ilişkisi, eskiden neden kullanıldıkları, günümüzde neden yok olmaya yüz tuttukları kapsamlı bir şekilde anlatılıp uygulanacaktır.


CLM 440 Vejeteryan Mutfağı

Bu derste, Vejeteryan Mutfaklarının genel yapısı ve tarihinden bahsedilerek, Vejeteryan Mutfaklarında kullanılan malzemeler ve bu malzemelerle yemek hazırlama becerilerinin geliştirilmesine yönelik uygulamalar yapılır. Vejeteryan Mutfaklarına has tarihi ve kültürel öğeler ile bu öğelerle uyumlu yemek sunumunu ve organizasyonunu içerir.


CLM 444 Şeker Süsleme ve Şekerleme

Bu derste öğrenciler, kutlama pastaları yapımını öğrenir ve gelişirler. Butik pastacılık akımını tanır ve tekniklerini öğrenirler. Pastacılıkta çeşitli stil ve teknikler, kuvertür çikolataların seçimi ve uygulanması, süsleme ve pasta dekorasyonu, çiçek yapımı, figür yapımı ve çikolata süslemesi, kalıp ve trüf çikolata yapımını öğrenirler.


CLM 450 Amerika Mutfakları

Bu ders, Amerikan mutfağına temel giriş dersi olup, öğrencilere yerel mutfaklarda kullanılan malzemeler ve bu malzemelerle yemek hazırlama becerilerinin geliştirilmesine yönelik uygulamalar öğretilir. Öğrencilerin Amerikan mutfaklarına has tarihi ve kültürel öğeler ile bu öğelerle uyumlu reçeteler hazırlaması ve yemek sunumunu öğrenmesi amaçlanır


CLM 454 Şarap ve Yemeklerin Duyusal Analizi

Derste detaylı duyusal analiz yöntemleri, şarapların bölgelere göre ayırt edilmesi, menü planlama, şarap menüsü planlama, şarap servisi ve bardak, Türk yemekleri ve şarap uyumu gibi konular incelenir.


CLM 455 Gıda ve İçeceklerin Pazarlanması

Bu derste gıda ve içecek pazarlamasına özgün pazarlama yönetimi ve kapsamı tüm yönleri ile anlatılacaktır. Gıda ve içecek pazarlama stratejeleri oluşturma sürecinde gerekli teknik ve beceriler vaka çalışmaları ve sınıf içi tartışmalar ile pekiştirilecektir.


CLM 460 Geleneksel Avrupa Mutfağı

Bu derste Avrupa mutfaklarının genel yapısı, bu mutfaklarda kullanılan malzemeler, pişirme yöntemleri gösterilecektir. Aynı zamanda Avrupa mutfaklarında kullanılan farkıl reçeteler, sunumlar ve teknikler de ele alınacaktır. Avrupa bölgesinde yer alan ülkelerin tarihi ve kültürel öğelerinin mutfak kültürüne nasıl yansıdığı öğrencilere öğretilecektir.


CLM 470 Yöresel Türk Mutfakları

Bu derste Türkiye’nin farklı yörelerine ait mutfakların genel yapısı ve birbirinden farkları ele alınacaktır. Yöresel olarak Türk mutfağında kullanılan değişik malzemeler, pişirme teknikleri ve yemek hazırlama modelleri öğrencilere gösterilecek, reçeteler üzerinden öğrencilerin bu farkları algılaması sağlanacaktır. Yöresel anlamda tarihi ve kültürel öğelerin bölgelerdeki mutfak kültürünü nasıl etkilediği ve bu öğelere uyumlu yemek sunumunun incelikleri uygulamalı şekilde öğrencilere aktarılacaktır.


CLM 480 Ticari Yiyecek Üretimi

Bu derste ticari yiyecek ve içecek hizmet işletmelerinin organizasyon yapısı, yönetim süreci ve operasyonlarının planlaması anlatılacaktır. Ticari yiyecek üretiminde yönetim fonksiyonları ayrıntılı incelenerek işletmelerden örneklerle açıklanacaktır.


CLM 488 Mutfak Tarihinde Eğilimler

Bu dersin sonunda öğrencilerin; gıdanın zaman içerisindeki değişimini öğrenmesi, günümüzdeki ve geleceğe yönelik yeni trendleri anlaması ve gerektiğinde de araştırmalar doğrultusunda yeni trendler üretmesi beklenmektedir.


CLM 490 Hızlı Servis Restoran Yönetimi

Bu derste hızlı servis restoran yönetiminin temel işletme anlayışı alanlar bazında incelenecektir. Hızlı Servis Restoran konsepti oluşturma ve operasyon yönetimi vaka çalışmaları ile açıklanacaktır.


CLM 499 Yemek Kültürü Gazeteciliği

Konular örnek dökümanlar, sunumlar, dünyadan örnekler ile ele alıncaktır. Ders içeriği bu alanda kullanılan web uygulamaları ile desteklenecektir