Bu ders, maddenin özellikleri, bilimsel ölçüm (hassasiyet ve doğruluk), atom, molekül, iyonlar ve özellikleri, stokiometri ve kimyasal hesaplamalar, sulu çözeltilerdeki kimyasal reaksiyonlar, termokimya, atomik yapı, elektron konfigürasyonu, atomik özellikler ve periyodik tablo konularını içerir.
Bu derste öğrencilerin akademik becerilerini İngilizce dilinde gerçekleştirebilmeleri hedeflenmektedir.
ENG102 dersi birinci sınıf öğrencileri için zorunlu bir derstir. Okuma, dinleme, yazma ve konuşma gibi zihinsel becerileri geliştirmeye yöneliktir. Öğrencilerimizin akademik dinleme becerileri bir ders ya da bir tartışmada geçen önemli / ilgili bilgiyi dinleyerek, okuma becerileri ise güncel akademik metinler okuyarak ve sonra bu bilgileri kullanıp bir öğrenme çıktısı oluşturmaları sonucunda gelişecektir. Konuşma becerisi akademik sunumlara ağırlık vermektedir. Öğrencilerimiz, düşünce ve fikirlerini anlamlı bir bütünlük içinde, karşısındakini ikna edecek şekilde ifade etmeye hazırlanacaktır. Yazma becerisi daha çok konuşma aktivitelerini pekiştirmeye yöneliktir.
ENG 310 dersi 3. sınıf öğrencileri için zorunlu bir derstir. Öğrencilerin akademik ya da mesleki alanlarda kendilerini daha iyi ifade edemilmeleri amacıyla tasarlanmıştır. Bu ders, akademik ve mesleki alanlarda "Pecha Kucha" olarak bilinen kısa sunumlara ve münazaralara katılmayı kapsar.
Bu ders, öğrencileri mesleki yaşamlarına başladıklarında ihtiyaç duyacakları gerekli bilgi ve becerilerle donatmak için tasarlanmıştır. Bu ders, iş fırsatları bulma, özgeçmişler, iş başvuru formları, ön yazı mektupları, iş görüşmeleri ve takibi ve bunların yanı sıra iş teklifleri alma ve reddeilme gibi konular dahil iş başvurusu sürecinin tüm aşamalarını simüle eder
Bu ders mikroorganizmaların özellikleri, beslenme ve gelişme ihtiyaçları, mikrobiyal metabolizma ve temel mikrobiyoloji laboratuvar tekniklerini kapsar.
Gıda mikrobiyolojisine giriş, gıdalarda mikrobiyal aktivite ve mikroorganizmaların gıdalardaki olumlu ve olumsuz rolleri, gıdalarda bulunan olan önemli mikroorganizma grupları, mikrobiyal bulaşma kaynakları, gıdalarda mikrobiyal gelişmeyi etkileyen iç ve dış faktörler, belirli gıda gruplarının mikrobiyal florası ve önemi, çeşitli gıda gruplarındaki mikrobiyel bozulma tipleri, gıda kaynaklı mikrobiyal hastalıklar, gıdalarda mikrobiyal gelişmenin engellenmesi ve mikroorganizmaların öldürülmesinde kullanılan yöntemler.
Bu ders birim ve boyut sistemlerini, problem çözümünün temellerini, kimyasal reaksiyon içeren ve içermeyen işlemlerdeki madde denkliklerini, gazlar ve buharlar, enerji denklikleri, buhar tablolarının kullanımı, eş zamanlı madde ve enerji denkliklerini kapsar.
Akışkanlar statiği. Genel moleküler taşınım denklemleri. Viskozite ve sınır tabaka teorisi. Newtonian ve Newtonian olmayan akışkan davranışları. Enerji denklikleri. Bernoulli denklemi. Sürtünme kaybı. Borularda çizgisel ve kargaşalı akış. Pompalar ve akış ölçüm cihazları.
Bu dersin içeriği, gıda analizlerinde kalitatif ve kantitatif metotları işleyerek asit-baz, kompleksleşme, çökelme reaksiyon dengelerini anlamak ve gerekli hesaplamaları yapabilmektir. Laboratuvar uygulamalarında örnekleme, hata kaynakları ve hata hesaplamaları ile laboratuvar temel araç-gereç kullanımını uygulamaktır.
Termodinamiğin tanımı ve uygulama alanları, açık ve kapalı sistemler, saf maddelerin özellikleri, termodinamiğin birinci yasası ve diğer temel kavramlar (sıcaklık ve tersinirlik; iş ve ısı kavramları); ikinci yasa ve entropi; kimyasal tepkime termodinamiği; kimyasal denge ve faz dengesi
Karbon Bileşikleri ve Kimyasal bağlar, Fonksiyonel gruplar, Asitler ve bazlar, Hidrokarbonlar, Alkoller, Esterler, Aldehit ve Ketonlar, Karboksilik asit ve türevleri, Aminler.
Gıdaların bileşenleri: Karbonhidratlar, yağlar, proteinler, mineraller, vitaminler ve su. Gıdaların hazırlanması, depolanması, saklanması ve işlenmesi sırasında bileşiminde meydana gelen kimyasal değişiklikler. Nitel ve nicel yöntemler ile gıda bileşenlerinin analiz yöntemleri. Gıda bileşenlerinde meydana gelen değişikliklerin gıdaların fiziksel, işlevsel ve besinsel özelliklerine etkileri. Gıdalardaki doğal lezzet ve aroma bileşenleri, renk maddeleri. Gıda katkı maddeleri.
Isı transferinin temelleri, kondüksiyon, konveksiyon ve radyasyonun prensipleri. Isı transfer katsayılarının değerlendirilmesi için empirik modeller. Gıda mühendisliğinde ısı transferi işlemleri
Bu ders ısıl işlemler, kurutma, evaporasyon, dondurma, ekstraksiyon, distilasyon ve boyut küçültme gibi gıda proseslerinde uygulanan temel işlemlerin matematiksel olarak incelenmesi ve gerekli analiz ve hesaplamaların yapılmasını kapsar.
Kütle transferinin temelleri, kütle transferi diferansiyel eşitlikleri, yatışkın ve yatışkın olmayan moleküler difüzyon, konvektif kütle transferi, konvektif kütle transferi korelasyonları
Süt ve et bileşenleri ve kimyasal yapısı. Süt ve et ürünlerinin üretimi. Süt ve et ürünlerinin muhafazası.
Bu ders, sebze ve meyve; hububat ve tahıl; bitkisel ve hayvansal yağların bileşenleri, kimyasal yapıları; üretim teknolojileri; muhafaza yöntemleri içerir.
Gıda mühendisliği uygulamaları alanındaki gerekli piyasa araştırması ile ürün ve proses seçimi. Üretim yerinin seçimi ve üretim alanının düzeninin belirlenmesi. Seçilen gıda üretimi için malzeme ve enerji dengeleri ve kütle transferi ile ilgili bilgilerin uygulanması. Üretim kapasitesi, sermaye yatırımı, harcamalar ve maliyetlerin belirlenmesi.
Öğrenci öğrenmiş olduğu mühendislik teknikleri ile takım halinde bir proje tasarlar, analizini yapar ve iş planları hazırlar. Çağdaş araçları kullanarak projenin detaylarını raporlayabilir ve sunumunu yapar.
Öğrenci öğrenmiş olduğu mühendislik teknikleri ile takım halinde bir proje tasarlar, analizini yapar ve iş planları hazırlar. Çağdaş araçları kullanarak projeyi gerçekleştirir ve uygulamasını yapar. Projenin tüm detaylarını raporlayabilir ve sunumunu yapar.
Dersin içeriği, Atatürk önderliğinde Türk milletinin geçirdiği inkılap tarihini kapsamaktadır. Osmanlı Devleti'nin yıkılış sebepleri irdelenerek, fiilen yok olmuş bir devletten Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin nasıl kurulduğu belgeler ışığında değerlendirilmektedir. İlke ve inkılapların anlamı ve önemi üzerinde durularak yakın dönem tarihimiz aydınlatılmaya çalışılmaktadır. Geçmişten günümüze küresel sorunlar ve olası çözümleri tartışılmaktadır.
Bu ders, öğrencilerin üniversite hayatı ve kariyer hedefleri için gerekli becerileri tanımalarına yardımcı olacaktır. Bu beceriler arasında öz farkındalık, hedef belirleme, zaman yönetimi, etkili iletişim, farkındalık ve analitik düşünme yer alır. Ders ayrıca öğrencilerin bağımlılık ve zorbalık gibi sorunlara karşı farkındalıklarını da artıracaktır.
Calculus I tek değişkenli fonksiyonların anlaşılması ve kullanılmasında önemli bilgiler vererek matematiğin diğer alanlardaki uygulamalarına katkı sağlar.
Bu derste integral alma teknikler ve integral uygulamaları, Taylor ve Maclaurin serileri ve uygulamaları, çok değişkenli fonksiyonlar, türevleri ve integralleri incelenir.
Ders ve uygulamaları kapsamında hareket ve Newton yasaları, iş ve kinetik enerji kavramları, potansiyel enerji ve enerji korunumu yasası, momentum ve çarpışmalar, dönmenin dinamiği ve kütle çekimi konuları işlenecektir.
Dersin İçeriği Bu ders öğrencilere Python programlama dilini kullanarak programlamanın temel kavramlarını öğretir.
Staj, bölümün uygun gördüğü kurumda üç haftalık saha deneyimi kazanılmasını öngörmektedir. Öğrencilerin stajlarını başarıyla tamamlayabilmeleri için İEÜ Staj Rehberi’ndeki prosedürü izlemeleri gerekmektedir.
Bu derste, öğrencilerin yazılı ve sözlü iletişim araçlarını etkili ve doğru şekilde kullanması üzerinde durulacaktır. Derste anlama, anlatma, okuma ve yazma etkinliği üzerinde çalışma yapılarak, çeşitli sözlü ve yazılı anlatım türleri irdelenecek ve eleştirel bir bakış açısıyla incelenecektir. Yazılı anlatımın temeli olan noktalama işaretleri ve yazım kuralları sezdirilecek, etkili ve sağlam ifade için bu kuralların doğru kullanımı sağlanacaktır. Sözlü anlatımda ise öğrenci, beden dilini kullanma, vurgu ve tonlamaya özen gösterme, sunum yapma teknikleri gibi konularda donanımlı bir hale getirilecektir.
Ders biyomalzemelerin yapısı ve özellikleri, uygulama alanları, işlenmesi, bozulması ve biyouuyumluluğunu kapsar.
Biyoelektronik cihazlar ve temel çeviriciler. Tayin Edilen Maddeler. Biosensör Düzenleyicileri: Potansiyometrik (Cam, Sıvı, Katı Hal Membran, Gaz Duyarlı Membran Elektrodlar), Amperometrik. Optik, Floresan,, Kalorimetrik, ve Diğer Düzenleyici Sistemler. Enzim Elektrodları, Substrat Elektrodları. İmmun Sensörler, aptamer bazlı sensörler, Biyosensörlerde yeni yaklaşımlar konularını kapsar.
Birinci dereceden diferansiyel denklemler, ikinci dereceden diferansiyel denklemler, temel gıda mühendisliği problemlerinin diferansiyel denklemler yoluyla modellenmesi, diferansiyel denklemlerin analitik ve numerik yöntemler ile çözümü, Laplace dönüşümleri, diferansiyel denklem çözümünden bilgisayar programlarının kullanımı
Karbonhidrat, lipid ve proteinlerin kimyasal yapı ve özellikleri, metabolizmaları, metabolizmalarının kontrolü, canlı organizmada enerji sentezi, enzim kinetiği, DNA replikasyonu ve onarımı, genetik bilgi aktarımı
Fermantasyon ve fermantasyon proseslerine giriş, endüstride kullanılacak olan mikroorganizmaların seçimleri, biyoproses tipleri ve ilkeleri, kesikli, sürekli ve kesikli-beslemeli üretimler, peynir üretimi, et, zeytin, ekmek üretimleri, laktik asit fermantasyonu ve turşu üretimi, şarap ve bira fermantasyonları ve üretim prensipleri, endüstriyel üretimlerde izlenen teknolojik basamaklar, mühendislik uygulamaları ve sorun çözme yöntemleri.
Bu ders, kimyasal analiz ve klasik ya da enstrümantal analiz tekniklerini, enstrümanların optik bileşenlerini, atomik ve moleküler spektroskopi, atomik spektroskopi tekniklerinin ve moleküler spektroskopi tekniklerinin karşılaştırmalarnı, uygulamalarını içermektedir.
Bilimsel kavramları algılamak, araştırma konusu seçebilmek, araştırma türlerine göre değerlendirme yapabilmek, veri toplamak ve verileri analiz etmek, verilere dayalı rapor yazabilmek ve analiz sonuçlarını sunabilmek
Ekonomide temel kavramlar, elastisite, maliyet analizi yöntemleri, faiz hesaplamaları, amortisman hesaplamaları, karlılık analizi, Gıda Mühendisliği süreçlerinin ekonomik analizi
Gıdalarda raf ömrü tanımı; Raf ömrü ve gıda bozulmalarına etki eden faktörler; Raf ömrü tespit yöntemleri; Raf ömrü tahmini için geliştirilen simulasyon modelleri; Hızlandırılmış raf ömrü analizleri; Şekerlemede, çikolata ve çikolata bazlı ürünlerde, unlu mamullerde, süt ve süt ürünlerinde, et ve et ürünlerinde raf ömrü ve son kullanma süresi.
Dersin içeriği. Ambalajın işlevleri; Gıdaların bozulma reaksiyonları; Ambalaj malzemeleri; Gıdaların aseptik ambalajlaması; Mikrodalgada ısınabilen gıdaların ambalajlama sistemleri; Aktif ve akıllı ambalajlama sistemleri; Modifiye atmosfer ambalajlama sistemleri; Gıda güvenliği, ambalaj kanun ve yönetmelikleri; Çevreye etkisi ve sürdürebilirliğidir.
Katı atıklar sınıflandırması; Geri kazanılan malzemeler; Malzemelerin toplanımı ve işlemesi; Sürdürebilirliği olan malzemeler; Açık ve kapalı döngü; Çevre için malzeme tasarımı; Kanun ve Yönetmelikler.
Ambalajın Fonksiyonu; Ambalaj Sektörüne Genel Bakış; Cam; Metal ve Teneke; Tahta, Kağıt ve Oluklu Mukavva; Plastik Ambalaj Malzemeleri; Gıda ve İçecek Ambalajları; Tıbbi Cihaz ve İlaç Ambalajları; Kozmetik ve Kişisel Bakım Ambalajları; Otomotiv, Endüstriyel, Elektrik ve Elektroniklerin Ambalajları; Ambalaj Makinaları; Kanun ve Yönetmelikleri; Çevreye Etkisi ve Sürdürebilirliği.
Mikroorganizmalar ve zirai, medikal ve çevre biyoteknolojilerinde kullanım alanları
İnsan organizmasını oluşturan sistemlerin yapı ve işlevlerinin makroskopik ve mikroskopik düzeyde tanımlanmasını kapsar.
Bu ders akışkanların özelliklerini, akışkan hareketindeki basınç değişimlerini, dolaşımda sıvı taşınımını, Bernoulli prensibinin biyolojik sistemlerdeki uygulamalarını, momentum ve kütle taşınımlarına ilişkin denklemleri, difüzyon ve konveksiyonu kapsamaktadır.
Bu ders biyoteknolojinin temel konseptlerini ve nükleik asitlerin (DNA ve RNA) manipülasyonunda kullanılan yöntemleri kapsar. İlgili biyoetik konular da tartışılır. Bu ders biyoteknolojinin temel konseptlerini ve nükleik asitlerin (DNA ve RNA) manipülasyonunda kullanılan yöntemleri kapsar. İlgili biyoetik konular da tartışılır.
Gıda Ambalajına odaklı olarak: Ana ders kavramları, görme ve tasarlamayı içerecektir; üç boyut, kütle ve prestij tasarımı, hedef pazarlar için tasarım, eğlenceli tasarım, yeni ürün lansmanları.
Bu kurs yalın terminolojisini ve detaylı şekilde işlenen yalın üretim tekniklerini, gerçek uygulama örneklerini, bunun yanısıra yalın yönetim ve endüstriyel ergonomi konularını içermektedir.
Bu ders, öğrencilere, İş sağlığı ve güvenliğinin temel ilke ve kavramlarını öğretir.
Dersin içeriği, teknolojilerde yenilikçilik kavramının öğrenilmesi, yenilikçilik süreci, teknolojilerde yeniliklerin çeşitleri, başarılı yenilikçiliklerin analizi, yeni teknolojilerin ticari ortama aktarılması ve etkili sunum
Mühendislik ve yönetim karar verme problemlerinin ekonomik analizi. Muhtemel projelerinin, yatırım fırsatlarının ve tasarım seçeneklerinin değerlerinin ölçülmesinde kullanılan teknikler. Faiz ve paranın zaman değeri, alternatifleri karşılaştırmak için kullanılan yöntemler : bugünkü değer, yıllık eşlenik değer, getiri oranı, yatırım geri dönüş süresi. Enflasyon, vergi sonrası ekonomik analiz. Duyarlılık ve risk analizi.
Bu ders IE 372 ve ISE 380 ile ilgili konuları kapsamaktadır.
Öğrenciler faiz oranları ve gelir üzerine bilgi sahibi olacaklar. Arbitraj ve uygulamaları ile ekonomik değerlendirmelerde ne zaman yetersiz kaldıkları derslerde öğretilecektir. Finansta matematiksel modelleme yöntemleri de dersin konuları arasındadır.
Bu ders mühendislik ve bilişim etiğinde yer alan temel konuları ele alır. Bilişim teknolojilerinin birey ve toplum üzerindeki etkilerini irdeleyerek, etik–toplum–teknoloji arasındaki karşılıklı ilişkiyi ve bilişim toplumunda ortaya çıkan etik sorunları inceler.Vaka çalışmalarıyla pekiştirilen irdelemelerde öğrencilerin, meselelerin farklı boyutlarını görmeleri ve kendi görüşlerini temellendirebilmeleri hedeflenir. Bu doğrultuda etik alana ilişkin kavramlar, etik kuramlar ve meslek ahlak ilkeleri gözden geçirilir, bilişim teknolojilerinin gücü nedeniyle taşınılan özel sorumluluk vurgulanır.
Dersin bioistatistik ve data toplama ile ilgili teorik alt yapısı dönemin ilk yarısında kazanılmak üzere planlanmıştır. İkinci yarısında ise, sağlık ile ilgili çeşitli verileri demografik değişkenler, toplum sağlığı ile ilgili veriler ile bu verilerin analizi, gruplanması ve yorumlanması üzerinde durulacaktır.
Bu derste adi diferansiyel denklemlerin başlıca kavramları işlenecektir. Birinci mertebeden adi diferansiyel denklemlerin çeşitleri ve çözüm yöntemleri öğretilecektir. Ayrıca yüksek mertebeden adi diferansiyeI denklemler ve onların çözüm yöntemleri analiz edilecektir.
Bu derste kısmi türevli diferansiyel denklemlerin başlıca kavramları ve sınıflandırılması işlenecektir. Isı denklemi, dalga denklemi ve Laplace denklemi ve onların çözümleri öğretilecektir.
Bu dersin konuları arasında örnekleme dağılımı, istatistiksel kestirim, hipotez testi, basit ve çoklu doğrusal regresyon bulunur. Ayrıca, deney tasarımı ve bu konuların endüstri sistemleri mühendisliğine uygulamaları tartışılmaktadır.
Bu derste olasılıkla ilgili bazı önemli teoremler incelenmektedir. Ayrıca rassal değişkenlerin ve olasılık dağılımlarının uygulamaları tartışılmaktadır.
Vektör ve matris işlemleri, vektörlerin doğrusal bağımsızlığı ve doğrusal vektör uzayları ve alt uzaylar, vektör uzaylarının boyutu ve taban vektörleri, doğrusal dönüşümler, determinantlar, mühendislik uygulamaları ile birlikte doğrusal cebirin, özdeğer-özvektör analizi ve köşegenleştirme konuları işlenmektedir.
Bu ders olasılık, kesikli ve sürekli olasılık dağılımlarını analiz eder, Ayrıca örnekleme dağılımları, tek ve iki ana kütle için güven aralığı tahminleri ve hipotez testlerini oluşturmada katkı sağlar.
Kristal yapılar, mekanik özellikler , polimer kimyası, yapısal kusurlar, difüzyon, kırılım, yorulma, kırılma
Bu dersin içeriğinde, nano malzemelerin tanımı, sınıflandırılması, özellikleri, teknolojik uygulamaları, nanoteknolojide kullanılan karakterizasyon ve üretim teknikleri ile mikro fabrikasyon ve nano fabrikasyon teknikleri bulunmaktadır.