Dersler



CLM 101 Hijyen ve Sanitasyon

Bu derste mutfakta güvenliğin sağlanmasına yönelik olarak; sanitasyonun tanımı ve önemi, mikroorganizmaların önemi, bulaşma kaynakları, mikroorganizma üremesine etki eden faktörler, gıda üretiminde personel hijyeni, mutfakta güvenlik ve HACCP konuları işlenmektedir.


CLM 102 Beslenme İlkeleri ve Menü Planlama

Bu derste, sağlıklı beslenme, besin özellikleri, sağlıklı bir diyet planlama, besin etiketi okuma, sindirim, emilim, taşıma, karbonhidratlar, yağlar, proteinler, metabolizma ve enerji dengesi, vücut kompozisyonu, vitaminler, antioksidanlar, su ve mineraller, menü planlamayı etkileyen faktörler, menü oluşturma, menü planlama ve beslenme ile ilişkisi konuları incelenmektedir.


CLM 103 Mutfakla İlgili Kavram ve Beceriler - I

Bu derste, temel mutfak uygulamaları içerisinde yer alan mutfak ve hijyen kural ve prensipleri ile temel besin grupları, ısı transferi türleri ve pişirme teknikleri açıklanmaktadır. Ders kapsamında ayrıca, bıçak kullanımı ve temel kesim teknikleri, stoklar, temel soslar ve çorbaların hazırlanmasının akabinde temel yumurta pişirme, sandviç, salata ve salata sosu hazırlama teknikleri uygulamalı olarak ele alınmaktadır.


CLM 104 Mutfakla İlgili Kavram ve Beceriler - II

Bu derste, profesyonel mutfak ortamında uygulanan farklı pişirme teknikleri, temel ürünlerin ön hazırlıkları ve uygun pişirme tekniklerinin seçimi ile bu ürünlerin doğru bir şekilde eşleştirilerek tabak sunumu hazırlanması uygulamalı olarak öğretilmektedir.


CLM 105 Gastronomiye Giriş

Bu ders gastronomi tanımı ve tarihsel akış içinde ilişkili olan terimlere dayanmaktadır. Bu derste, mutfak akımlarını ve mutfak hiyerarşisini temel terminoloji ve temel beceriler üzerinden tartışılacaktır.


CLM 108 Mutfak Uygulamaları İçin Hesaplamalar

Bu ders yemek sektöründeki reçetelendirme, porsiyonlama, ana yemek gruplarına göre maliyet, mönü ve personel maliyetleri hesaplamaları için gerekli temel hesaplama bilgisine sahip olmayı hedeflemektedir.


CLM 202 Yiyecek ve İçecek Yönetimi

Bu derste yiyecek ve içecek endüstrisinin organizasyon yapısı, yönetim süreci ve yiyecek içecek operasyonlarının planlaması anlatılacaktır. Yiyecek ve içecek yönetim fonksiyonları ayrıntılı incelenerek yiyecek içecek işletmelerinden örneklerle açıklanacaktır.


CLM 206 Gıda Bilimi

Bu ders, temel ve organik kimyaya dayalı gıda ve pişirme biliminin kimyasal reaksiyonlarını içermektedir. Gıdalarda bulunan ana ve minör moleküllerin ısı ve sıcaklık ile olan ilişkisini çözümleyerek mutfakta uygulamayı yorumlayacaklardır.


CLM 211 Türk Mutfak Kültürü

Tanımı Bu derste, Türk mutfağının tarihsel, ekonomik, siyasal ve toplumsal dinamikler arasındaki karışımının bir sonucu olduğunu anlatılacaktır. Bu doğrultuda öğrencilerin mesleki platformlarda, uzmanlık bilgilerini ortaya koyarken, kültürel farkındalıklarını ve profesyonel vizyonlarını arttırarak, daha bilinçli ve daha donanımlı olmaları sağlanacaktır.


CLM 213 Pişirme ve Fırınlama Teknikleri

Bu derste, pişirme ve ısı transfer yöntemlerinde kullanılan temel araç, gereç ve malzemelerin doğru kullanımına ilişkin kurallar anlatılmakta; pişirme teknikleri ve farklı ürünlere göre pişirme süreleri öğretilmektedir. Pişirme metotlarına uygun temel tabak sunum teknikleri karşılaştırmalı olarak ele alınmaktadır.


CLM 214 Sanat, Tasarım ve Gastronomi

Bu derste, profesyonel mutfaklarda temel olarak kullanılan tabak sunum teknikleri, sos çekme yöntemleri, yiyecekleri görsel açıdan çekici hale getirmenin kuralları ve incelikleri açıklanmaktadır.


CLM 215 Temel Pastacılık ve Hamur İşleri - I

Bu ders öğrencilerin pastacılık alanında uygulanan tarifleri doğru bir şekilde takip etmelerini ve uygulama teknikleri kavramlarını hedeflemektedir. Kurabiye, turtalar, kekler ve mayalı hamurlar gibi temel pastacılık ürünleri ile donatarak temel ürünler ve hammaddeler hakkında bilgi sahibi olmalarını sağlar.


CLM 216 Temel Pastacılık ve Hamur İşleri - II

Bu ders, hamur işi alanındaki temel bileşenlerin seçimi, bir tarifin hesaplanması ve geliştirilmesi için doğru yöntemler, krema, muhallebi, meyve tatlıları, çikolatalar için teknikler ve bir tatlı tabağı tasarlama konusunda sağlam bir teorik ve pratik temel sağlar.


CLM 217 Gastronomide Etik

Bu ders, temel etik teorilerin savları, etik sorunların ve ilkelerin yapısı ve bunların meslek etiğiyle olan ilgisi incelemeyi; etik karar verme, bireysel, sosyal sorumluluklar ve mesleğin doğası, mesleki etik kodları ve sorumluluk tartışmaları ile kişinin bireysel karakterine ve mesleki sorumluluklarına dair farkındalık kazandırmayı içermektedir.


CLM 219 Gıda Üretiminde Malzeme Bilgisi ve Satın Alma

Bu derste gıda satınalma ilkeleri ve süreçleri temel aşamada incelenecektir. Envanter yönetimi, ürün ve tedarikçi seçimi önemi analiz uygulamaları ile pekiştirilecektir.


CLM 301 Profesyonel Beceri Laboratuvarı I

Bu derste öğrencilere profesyonel mutfak ortamında temel yemek servisi ve ekip çalışmasının önemi uygulamalı olarak öğretilecektir. Ders kapsamında, öğrencilerin belirlenen zaman içerisinde reçeteleri uygulamaları, sunuma hazırlamaları ve misafirlere servis etmeleri sağlanacaktır.


CLM 302 Profesyonel Beceri Laboratuvarı II

Bu derste, öğrencilerin profesyonel mutfak ortamında yemek hazırlama ve servis aşamalarını daha ileri tekniklerle uygulamaları ve öğrendiklerini pekiştirmeleri sağlanmaktadır. Öğrencilerin ders kapsamında, profesyonel mutfak servisini yönetme ve reçete hazırlama sürecinde hız kazanmaları hedeflenmektedir.


CLM 304 Soğuk Mutfak

Bu ders, soğuk mutfak öğelerini, kullanılan teknikleri ve bu tekniklerin tasarım ve stil vermede kullanış biçimlerini içermektedir.


CLM 305 Türk Mutfağı

Türk mutfağının genel yapısını ve Türk mutfağında kullanılan malzemeler ve bu malzemelerle yemek hazırlama becerilerinin geliştirilmesine yönelik uygulamaları içerir. Türk Mutfağına has tarihi ve kültürel öğeler ile bu öğelerle uyumlu yemek sunumunu ve organizasyonunu hedefler.


CLM 308 Restoran Yönetimi

Bu derste restoran işletmeciliğinin yapısı, yönetiminin temel işletme anlayışı ve kavramları alanlar bazında incelenecektir. Restoran konsepti oluşturma ve operasyon yönetimi ilgili vaka çalışmaları ile açıklanacaktır.


CLM 317 Maliyet Analizi ve Kontrolü

Bu derste yiyecek ve içecek işletmelerinde gelir ve giderlerin yönetimi incelenerek maliyet analizinin işletme yönetimi ve kar planlama süreçlerine olan katkısı anlatılacaktır. Maliyetlerin hesaplanması, stok yönetimi ve satış tahminleme konuları uygulamalı vaka analizleri ile pekiştirilecektir.


CLM 404 Profesyonel Beceri Laboratuvarı IV

Bu derste, öğrencilerin ileri düzey yemek hazırlama ve tabaklama becerileri geliştirilmekte; günümüzde kullanılan farklı pişirme yöntemleri uygulanarak sunum ve servis etme modelleri gösterilmektedir. Ek olarak, Türk ve dünya mutfaklarından farklı teknikler içeren yemeklerin nasıl hızlı ve doğru bir şekilde sunulması gerektiği üzerinde durulmakta ve öğrencilerin mutfak dışında servis alanında da yetkinlik kazanmaları sağlanmaktadır.


CLM 406 Ege Mutfağı

Bu ders, Ege mutfak kültürünü ve Ege mutfağında yer alan yöresel farklılıkları uygulamalı biçimde tanımlar. Öğrencilere Ege’ye özgü lokal malzemelerle yemek hazırlama becerilerinin geliştirilmesine yönelik uygulamalar öğretilir. Ege mutfağına has tarihi ve kültürel öğeler ile bu öğelerle uyumlu reçeteler uygulanır ve sunumunu yapılır.


CLM 408 İçecek Kültürü

Bu ders, içecek tarihi, tüketimi ve kültürü, içeceklerin türleri ve türlerine göre üretim metotlarını, bar yönetimi, maliyet kontrolü, karlılık, yasal ve düzenleyicilerin incelenmesi konularını kapsamaktadır.


CLM 413 Profesyonel Beceri Laboratuvarı - III

Bu derste, profesyonel mutfak servisinin kural ve yöntemleri uygulamalı olarak öğretilmekte; öğrencilerin şefin stiline bağlı şekilde yemek hazırlama, tabaklama ve sunma becerilerinin gelişmesi sağlanmaktadır.


CLM 495 Mezuniyet Projesi - I

Mutfak Sanatları ve gastronomi alanında yapılan araştırma ve gelişmeleri takip ederek bilgi birikimlerini araştırma yaparken nasıl kullanabileceklerini geliştireceklerdir.


CLM 496 Mezuniyet Projesi - II

Öğrenci öğrenmiş olduğu gastronomi ve mutfak sanatları alanındaki bilgi ve becerileri ile bir proje tasarlar, analizini yapar ve iş planları hazırlar. Günümüz teknolojisini kullanarak projenin detaylarını raporlayabilir ve sunumunu yapar.


CLMST 304 Staj (8 Hafta)

Staj, bölümün uygun gördüğü öğrencilerin yiyecek içecek işletmeleri ve konaklama işletmelerinde saha deneyimi kazanmalarını öngörmektedir.


CLMST 404 Staj (12 Hafta)

Staj, bölümün uygun gördüğü öğrencilerin yiyecek içecek işletmeleri ve konaklama işletmelerinde saha deneyimi kazanmalarını öngörmektedir.


ENG 101 İngilizcede Akademik Beceriler I

Bu derste öğrencilerin akademik becerilerini İngilizce dilinde gerçekleştirebilmeleri hedeflenmektedir.


ENG 102 İngilizcede Akademik Beceriler II

ENG102 dersi birinci sınıf öğrencileri için zorunlu bir derstir. Okuma, dinleme, yazma ve konuşma gibi zihinsel becerileri geliştirmeye yöneliktir. Öğrencilerimizin akademik dinleme becerileri bir ders ya da bir tartışmada geçen önemli / ilgili bilgiyi dinleyerek, okuma becerileri ise güncel akademik metinler okuyarak ve sonra bu bilgileri kullanıp bir öğrenme çıktısı oluşturmaları sonucunda gelişecektir. Konuşma becerisi akademik sunumlara ağırlık vermektedir. Öğrencilerimiz, düşünce ve fikirlerini anlamlı bir bütünlük içinde, karşısındakini ikna edecek şekilde ifade etmeye hazırlanacaktır. Yazma becerisi daha çok konuşma aktivitelerini pekiştirmeye yöneliktir.


ENG 310 İngilizce Temel Konuşma Becerileri

ENG 310 dersi 3. sınıf öğrencileri için zorunlu bir derstir. Öğrencilerin akademik ya da mesleki alanlarda kendilerini daha iyi ifade edemilmeleri amacıyla tasarlanmıştır. Bu ders, akademik ve mesleki alanlarda "Pecha Kucha" olarak bilinen kısa sunumlara ve münazaralara katılmayı kapsar.


ENG 410 Kariyer gelişimi için İngilizce

Bu ders, öğrencileri mesleki yaşamlarına başladıklarında ihtiyaç duyacakları gerekli bilgi ve becerilerle donatmak için tasarlanmıştır. Bu ders, iş fırsatları bulma, özgeçmişler, iş başvuru formları, ön yazı mektupları, iş görüşmeleri ve takibi ve bunların yanı sıra iş teklifleri alma ve reddeilme gibi konular dahil iş başvurusu sürecinin tüm aşamalarını simüle eder


HIST 100 Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi

Dersin içeriği, Atatürk önderliğinde Türk milletinin geçirdiği inkılap tarihini kapsamaktadır. Osmanlı Devleti'nin yıkılış sebepleri irdelenerek, fiilen yok olmuş bir devletten Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin nasıl kurulduğu belgeler ışığında değerlendirilmektedir. İlke ve inkılapların anlamı ve önemi üzerinde durularak yakın dönem tarihimiz aydınlatılmaya çalışılmaktadır. Geçmişten günümüze küresel sorunlar ve olası çözümleri tartışılmaktadır.


IUE 100 Oryantasyon ve Kariyer Planlama

Bu ders, öğrencilerin üniversite hayatı ve kariyer hedefleri için gerekli becerileri tanımalarına yardımcı olacaktır. Bu beceriler arasında öz farkındalık, hedef belirleme, zaman yönetimi, etkili iletişim, farkındalık ve analitik düşünme yer alır. Ders ayrıca öğrencilerin bağımlılık ve zorbalık gibi sorunlara karşı farkındalıklarını da artıracaktır.


SFL 1013 İkinci Yabancı Diller I

Lütfen Bir Dil Seçiniz


SFL 1024 İkinci Yabancı Diller II

Lütfen Bir Dil Seçiniz


SFL 201 İkinci Yabancı Diller III

Lütfen Bir Dil Seçiniz


SFL 202 İkinci Yabancı Diller IV

Lütfen Bir Dil Seçiniz


TURK 100 Türk Dili

Bu derste, öğrencilerin yazılı ve sözlü iletişim araçlarını etkili ve doğru şekilde kullanması üzerinde durulacaktır. Derste anlama, anlatma, okuma ve yazma etkinliği üzerinde çalışma yapılarak, çeşitli sözlü ve yazılı anlatım türleri irdelenecek ve eleştirel bir bakış açısıyla incelenecektir. Yazılı anlatımın temeli olan noktalama işaretleri ve yazım kuralları sezdirilecek, etkili ve sağlam ifade için bu kuralların doğru kullanımı sağlanacaktır. Sözlü anlatımda ise öğrenci, beden dilini kullanma, vurgu ve tonlamaya özen gösterme, sunum yapma teknikleri gibi konularda donanımlı bir hale getirilecektir.


CLM 220 Yemek Stilistliği ve Fotoğrafçılığı

Bu ders temel tasarım ilkeleri doğrultusunda kamera için tabak hazırlama ve tasarlama konuları ile yemek fotoğrafçılığına ilişkin temel bilgi ve becerileri kapsamaktadır.


CLM 221 Zeytin, Zeytin Yağı ve Mutfak Kültürü

Bu ders zeytin ile zeytinyağının tarihçesi, tarımı, ekonomisi, ticareti, sofralık zeytin ve zeytinyağlarının kullanımı ve tadımı, kültür ve sanatta zeytinin yeri konularını kapsamaktadır. Dersin ana odağı öğrencilere yararlı bilgiler sunmak ve kusurlu, kusursuz sofralık zeytin ve zeytinyağlarını ayırt edecek beceriyi kazandırmaktır.


CLM 222 Çikolata

Bu ders çikolatanın tarihi ve çikolata yapımının aşamalarını öğretir. Öğrencilerin farklı çikolata tekniklerini uygulamalarını sağlayarak çikolatanın pastacılık alanında kullanımı hakkında bilgi sahibi olmalarını sağlar.


CLM 223 Ekmek Yapımı

Bu ders, mayalama ve pişirme gibi ekmek yapımının tüm aşamalarını detaylı şekilde konu alan ve bu aşamalara etki eden faktörleri içermektedir. Öğrencilerin farklı kültürlere ait ekmek türü reçeteleri üzerinden ekşi maya ve endüstriyel maya farkını kavramalarını ve kullanılan unların özelliklerini ve pişirme aşamalarını öğrenmesini sağlar.


CLM 224 İleri Ekmekçilik

Dersin içeriğinde çeşitli eksi mayalar, bu mayalar ile yapılacak artizan ekmekler, profesyonel ekmek şekillendirme, dünya ekmeklerinden popüler örnekler, profesyonel kruvasan, milföy, danish gibi lamine hamurların uygulamaları, çeşitli unların kombinasyonları ile farklı ekmeklerin yapımı uygulanacak, ekmekçilikte uzmanlaşacak, ekmek ile fark yaratacak derinlikte uygulama profesyonelliği sağlanacaktır.


CLM 225 Gastronomik Terminoloji

Bu derste, gastronomi ve mutfak sanatları alanı ile ilişkilendirilen doğa bilimleri, mutfak uygulamaları ve işletme konularında kullanılan terimler ve kullanılışları işlenecektir. Aynı zamanda bu bilgilerin mesleki konularda etkin olarak kullanılabilmesi için çalışmalar yapılacaktır.


CLM 226 Yiyecek İçeçek Servisi

Bu ders yiyecek ve içecek servisine giriş, servis ekipmanları bilgisi, yiyecek ve içecek servisleri için hazırlık, sipariş alma prosedürleri, Fransız, İngiliz, Amerikan ve Rus servis stilleri, servis sonrası işlemler; çorba, geridon, büfe ve kafeterya servislerini, ilişkili yöntem konularını içerir.


CLM 227 Yemek Kültürü Gazeteciliği

Bu ders, web uygulamaları ile birlikte örnek dokümanları, sunumları ve yemek kültürü gazeteciliğine ilişkin dünya çapındaki uygulamaları kapsar.


CLM 228 Mutfak Tarihinde Eğilimler

Bu derste, günümüzdeki trendlerin ve geleceğe yönelik yeni trendlerin anlaşılması için gıdanın zaman içerisindeki değişimi işlenecektir.


CLM 232 Gastronomide Yeni Eğilimler

Bu derste, gastronomi alanında ortaya çıkan yeni eğilim ve gelişmeler hakkında bilgi edinilerek, bu eğilim ve gelişmelerin yiyecek içecek sektör ve işletmelerinin uygulamaları ile tüketiciler açısından etki ve yansımaları incelenmektedir.


CLM 321 Pastacılık - I

Bu derste öğrenciler pastacılık alanında uygulanan reçeteleri doğru bir şekilde takip etmeyi, pasta ve tatlı hazırlama ile sunumuna ilişkin temel teknikleri uygulamayı ve yeni pasta tarifleri geliştirmeyi öğrenirler.


CLM 322 Pastacılık - 2

Bu ders pastacılık alanında temel malzemelerin seçimini, doğru karıştırma ve pişirme yöntemlerini ve farklı hamur işi tekniklerini öğreterek sunum dahil olmak üzere ileri dekor ve montaj yöntemleri, özenli ve yaratıcı dekorasyon konularında sağlam bir teorik ve pratik temel sağlamaktadır.


CLM 323 Önoloji

Bu ders; bağcılık ile ilgili temel bilgiler ve gastronomi alanı ile olan ilişkisini kapsamaktadır.


CLM 324 Önoloji, Yemek ve Duyusal Analiz

Derste detaylı duyusal analiz yöntemleri, bağcılığın bölgelere göre ayırt edilmesi, menü planlama, fermente üzüm suyu servisi, Türk yemekleri ve fermente üzüm suyu uyumu gibi konular incelenir.


CLM 325 Avrupa Mutfakları

Bu ders öğrencilere çeşitli Avrupa mutfakları, yerel Avrupa ürünleri ve bunlara ilişkin sunum uygulamalarını öğretmektedir. Öğrenciler ders kapsamında, Avrupa'daki farklı bölgelerin tarihi ve kültürel unsurlarına göre Avrupa menüleri hazırlama ve yemek sunma becerilerini geliştireceklerdir.


CLM 326 Vejetaryen Mutfağı

Bu derste, vejetaryen mutfaklarının genel yapısı ve tarihinden bahsedilerek, öğrencilerin vejetaryen mutfaklarında kullanılan malzemeler ve bu malzemelerle yemek hazırlama becerilerinin geliştirilmesine yönelik uygulamalar gerçekleştirilmektedir.


CLM 327 Ziyafet Organizasyonu ve Yönetimi

Bu ders, ziyafet organizasyonu ve yönetiminin temel ilkelerine bir giriş niteliğindedir. Ziyafet operasyonlarında ekip çalışmasının önemine vurgu yaparak temel kavram ve bileşenleri ele alacağız. Öğrenciler, ziyafet operasyonlarına olan talebi ve bu talebin yerine getirilmesinde yer alan önemli faktörleri keşfedeceklerdir. Ayrıca kişiye özel etkinliklerin nasıl planlanacağına da odaklanacağız.


CLM 328 Gastronomi Turizmi

Bu derste, gastronomi ve gastronomi turizminin dünya genelinde ekonomik değer yaratma, yönetim, pazarlama ve en iyi uygulamalar açısından durumu incelenmektedir.


CLM 329 Gıda Sektöründe Yeni Ürün Geliştirme

Bu derste gıda sektöründe yeni bir ürün geliştirme sürecindeki basamaklar ve ürünün başarılı olmasındaki temel ilkeler anlatılacaktır. Uygun metodlar kullanılarak yeni ürün geliştirmenin ayrıntıları yaratıcı bir bakış açısı ile incelenecektir.


CLM 331 Asya Mutfağı

Bu ders, Asya mutfağına giriş dersi olup, bu derste öğrencilere Asya yerel mutfaklarında kullanılan malzemeler ve bu malzemelerle yemek hazırlama becerilerinin geliştirilmesine yönelik uygulamalar öğretilir. Öğrencilerin Asya mutfaklarına has tarihi ve kültürel öğeler ile uyumlu reçeteler hazırlaması ve yemek sunumunu öğrenmesi amaçlanır.


CLM 332 Mutfak Endüstrisinde Bilgisayar Uygulamaları

Bu ders mutfak endüstrisinde kullanılan bilgisayar programlarını yönetebilmek üzere stok mallarının tanımlanması, satın alma prosedürleri, stok mallarının kaydı, transfer işlemleri, reçetelerin sisteme tanımlanması, maliyet kontrolü ve envanter işlemlerini kapsamaktadır.


CLM 333 Beslenme ve Menü Planlamada Özel Konular

Bu ders kapsamında makro ve mikro besin öğelerinin; besinsel kaynakları, menüdeki önemi ve özel beslenme türleri için menü planlama konuları incelenecektir.


CLM 341 Pişirme Kimyası: Uygulamalı Mutfak Reaksiyonları

Bu ders öğrencilerin pişirme kimyası alanında bulunan uygulamaları doğru bir şekilde takip etmelerini ve kimyasal reaksiyonların uygulama teknikleri kavramlarını hedeflemektedir.


CLM 355 Gıda ve İçeceklerin Pazarlanması

Bu derste gıda ve içecek pazarlamasına özgün pazarlama yönetimi ve kapsamı tüm yönleri ile anlatılacaktır. Gıda ve içecek pazarlama stratejeleri oluşturma sürecinde gerekli teknik ve beceriler vaka çalışmaları ve sınıf içi tartışmalar ile pekiştirilecektir.


CLM 421 İleri Pastacılık - I

Bu derste, dokusu ve sunumu ile artizan pasta çeşitleri uygulamalı olarak öğretilecektir. İleri uygulama teknikleri alanında pratik kazandırılmaktadır. Pastacılık alanında kullanılan fırınlama ve şekillendirme teknikleri gösterilmektedir.


CLM 423 Şarküteri

Bu ders, temel şarküteri konusuna giriş dersi olup, şarküteri ürünlerinin üretimi, sunumu ve güvenliği konularında bilgi ve becerileri geliştirerek, dünya genelindeki farklı şarküteri türlerini uygulamalı olarak gösterir.


CLM 424 Bölgesel İtalyan Mutfağı

Bu ders, İtalya’nın bölgesel mutfak kültürüne temel giriş dersi olup, öğrencilere İtalya’nın farklı bölgelerinin yerel mutfaklarında kullanılan malzemeler ve bu malzemelerle yemek hazırlama becerilerinin geliştirilmesine yönelik uygulamaları kapsamaktadır.


CLM 426 Amerika Mutfakları

Bu ders, Amerikan mutfağına giriş dersi olup, bu derste öğrencilere Amerika yerel mutfaklarında kullanılan malzemeler ve bu malzemelerle yemek hazırlama becerileri öğretilir. Öğrencilerin Amerika mutfaklarına has tarihi ve kültürel öğeler ile bu öğelerle uyumlu reçeteler hazırlaması ve yemek sunumunu öğrenmesi amaçlanır.


CLM 427 Osmanlı ve Türk Tatlıları

Bu ders Türk ve Osmanlı tatlılarında kullanılan malzeme, yöntem, teknik, ekipman ve sunumu kapsamaktadır.


CLM 428 Gastronomide Uygulama Atölyeleri

Öğrenciler uzmanlar eşliğinde yerel ürünleri, üretim süreçlerini ve kullanım alanları ile deneyim sahibi olacaktır.


CLM 429 Şeker Süsleme ve Şekerleme

Bu derste öğrenciler butik pastacılığı tanıyarak, farklı teknikleri öğrenirler. Buna ilaveten, kutlama pastaları yapımı alanında uzmanlaşarak, süsleme ve pasta dekorasyonu, çiçek yapımı, şeker hamurundan figür oluşturma ve çikolata süslemelerinin yapımını öğrenirler.


CLM 431 Ticari Yiyecek Üretimi

Bu derste ticari yiyecek ve içecek hizmet işletmelerinin organizasyon yapısı, yönetim süreci ve operasyonlarının planlaması anlatılacaktır. Ticari yiyecek üretiminde yönetim fonksiyonları ayrıntılı incelenerek işletmelerden örneklerle açıklanacaktır.


CLM 433 Gastronomi Stratejileri ve Markalaşma

Bu ders, Türkiye gastronomi endüstrisinin kalkınması, sürdürülebilirliği ve ulusal-uluslararası alanda markalaşması üzerine gastronomi alanında projeler üretilmesini kapsamaktadır.


CLM 442 İleri Pastacılık - II

Bu derste, dokusu ve sunumu ile artizan tatlılar uygulamalı olarak öğretilmektedir. İleri uygulama teknikleri alanında pratik kazandırılacaktır. Pastacılıkta kullanılan yeni tat eşleşmeleri ve sunum teknikleri gösterilmektedir.


CLM 462 Geleneksel Avrupa Mutfağı

Bu derste Avrupa mutfaklarının genel yapısı, bu mutfaklarda kullanılan malzemeler, pişirme yöntemleri uygulamalı olarak gösterilecektir. Aynı zamanda Avrupa mutfaklarında kullanılan farklı reçeteler, sunumlar ve teknikler de ele alınacaktır. Avrupa bölgesinde yer alan ülkelerin tarihi ve kültürel öğelerinin mutfak kültürüne nasıl yansıdığı incelenecektir.


CLM 472 Yöresel Türk Mutfakları

Bu ders, Türkiye’nin farklı yörelerine ait mutfakların genel yapısı ve birbirinden farkları, yöresel olarak Türk mutfağında kullanılan değişik malzemeler, pişirme teknikleri, yöresel anlamda tarihi ve kültürel öğelerin bölgelerdeki mutfak kültürünü nasıl etkilediği konularını içerir.


CLM 491 Hızlı Servis Restoran Yönetimi

Bu derste, hızlı servis restoranlarının tarihçesi, hızlı servis restoran işletmeciliğinin yönetim ilkeleri ve kavramları, literatür taraması ve vaka çalışmaları yoluyla incelenecektir.