Dersler

Bu ders temel mikroekonomi ve makroekonomi modellerini ve kavramlarını tanıtır. Bu derste incelenecek olan mikroekonomi başlıkları şunlardır: Piyasa ekonomisi, arz ve talep, tüketici teorisi, firmalar teorisi, tam rekabet. Bu derste incelenecek olan makroekonomi başlıkları şunlardır: ulusal gelir, işsizlik, enflasyon ve ekonomik büyüme.


Bu ders, öğrencilere bir hukuk meselesi hakkında eleştirel düşünebilmeleri ve kısa sunumlar yapabilmeleri için bilmeleri gereken temel hukuk terminolojisini ve genel hukuk kavramlarını öğretmeyi amaçlamaktadır.


Bu ders, öğrencilere bir hukuk meselesi hakkında eleştirel düşünebilmeleri ve kısa sunumlar yapabilmeleri için bilmeleri gereken temel hukuk terminolojisini ve genel hukuk kavramlarını öğretmeyi amaçlamaktadır.


Bu ders, öğrencilere çeşitli yasal belgeleri okuyup anlama, analiz etme ve yenisini düzenleme becerilerini kazandırmayı amaçlamaktadır.


Bu ders, öğrencilere çeşitli yasal belgeleri okuyup anlama, analiz etme ve yenisini düzenleme becerilerini kazandırmayı amaçlamaktadır.


Bu ders, öğrencilere İngilizceyi çeşitli yasal pozisyon ve görevlerde etkin bir biçimde kullanabilme yeteneğini kazandırmayı amaçlamaktadır.


Bu ders, öğrencilere İngilizceyi çeşitli yasal pozisyon ve görevlerde etkin bir biçimde kullanabilme yeteneğini kazandırmayı amaçlamaktadır.


Bu ders, öğrencilere İngilizceyi çeşitli yasal pozisyon ve görevlerde etkin bir biçimde kullanabilme yeteneğini kazandırmayı amaçlamaktadır.


Bu ders, öğrencilere İngilizceyi çeşitli yasal pozisyon ve görevlerde etkin bir biçimde kullanabilme yeteneğini kazandırmayı amaçlamaktadır.


Sosyal düzen, hukuk, haklar, hukuk sistemleri, kamu ve özel hukuk ayrımı, hukukun dalları, kaynakları; temel felsefe kavramları ve akımlarının hukuk teorisine ve uygulamasına yansımaları ve hukuk felsefesi tarihi.


Roma Hukukunun önemi ve tarihsel gelişimi, Roma Hukukunun temel kavramları, hukuk türleri, Roma hukukunda kişi kavramı ve ehliyet, sübjektif haklar; Actio ve Exceptio, genel olarak hukuki tasarruflar ve sözleşmeler, geçerlilik koşulları, hukuka aykırı işlemler incelenecektir.


Dersin esas kapsamını medeni hukukun temel ilkeleri ve kişiler hukuku oluşturmakta olup; mukayeseli hukukta kişi ve kişilik kavramı, gerçek ve tüzel kişiler (dernekler, vakıflar), hak ehliyeti, hukuki işlem ve haksız fiil ehliyeti, kişilik hakkına saldırılar, kişiliğin ve özellikle özel hayat ile kişinin itibarının korunması, ad, hısımlık, yerleşim yeri, isim, kişisel durum sicili konuları konularına ayrıntılı olarak yer verilecektir.


Dersin esas içeriğini Aile Hukuku oluşturmaktadır. Özel olarak, aile kavramı ve aile hukukunda geçerli olan ilkeler, nişanlanma, evlenme, evliliğin genel hükümleri, evlilik birliğinin ortadan kalkması, soy bağı, evlat edinme, vesayet konularına yer verilecek; Miras Hukuku alanındaki önemli kavram ve sorunlar ele alınacaktır.


Bu derste, Anayasa Hukukunun temel kavramları ve anayasa teorisine ilişkin genel bilgilerle bir giriş yapılacak, anayasa hukukunun hukuk biliminin diğer disiplinleri ile birleştiği ve ayrıldığı noktalar anlatılacak, anayasa türleri, anayasal devletanayasalı devlet arasındaki ilişki ve farklılıklar, anayasal devletten hukuk devletine yol alınan süreçte yaşanan anayasal gelişmeler karşılaştırmalı olarak değişik ülkelerin anayasacılık tarihlerinden örnekler verilerek işlenecek, anayasaların yapılış ve uygulamalarından kaynaklanan çeşitli sınıflandırmalar üzerinde durulacaktır.


Bu derste, Türk Anayasa Hukukunun kısa tarihçesi, cumhuriyet öncesi ve sonrası dönemdeki anayasalarımızın yapılış ve içeriğine ilişkin bilgiler verilecektir. Anayasa hukukunun Genel Teorisi içinde temel kavramlar olarak anlatılan bilgiler, Türk Anayasa hukuku uygulamaları içinde somutlaştırılacak, Türkiye’nin anayasal kurumlarının işleyiş esasları ve bunları belirleyen anayasalarımız masaya yatırılacaktır.


Bu dersin kapsamında Borçlar Kanunu ve Türk Borçlar Kanunu ile karşılaştırmalı olarak Borçlar Kanununun sistematiği, Borçlar Hukukunun kaynakları, borç ve borç ilişkisi, hakların türleri (alacak düzenleme hakları), sorumluluk kavramı, borç ilişkilerinin kaynakları, hukuki işlemlerden ve özellikle sözleşmeden doğan borçlar; sözleşmenin kurulması, tamamlanması ve değişen koşullara uyarlanması konuları okutulacaktır.


Bu dersin kapsamında, Borçlar Kanunu ve Türk Borçlar Kanunu ile karşılaştırmalı olarak haksız fiilden doğan borçlar, sorumluluk türleri (kusur,sebep,tehlike sorumluluğu), zarar ve tazminat, sebepsiz zenginleşmeden doğan borçlar, borçların ifası, borç ilişkilerinin ifa edilmemesi, borç ilişkilerinde özel durumlar (şarta bağlı borçlar, cezai şart, peypişmanlık akçesi) borçlu ve alacaklının birden fazla olması, borcun taraflarında değişiklik ve borcu sona erdiren nedenler ele alınacaktır.


Ceza Hukukunda temel ilkeler ve sorumluluk esası ile başlayan ders, ceza hukukunun kaynakları, ceza hukukunun zaman, kişi ve yer yönünden uygulanması konularını ilk bölümde esas almakta, sonra suç genel teorisi üzerinde durulmaktadır. Bu noktada ceza ehliyeti, kast ve taksir kavramları, haksız tahrik, tekerrür, suçun unsurları, suça teşebbüs, suça iştirak ve suçların içtimaı önem arz eder


Türkiye’de idari yargılama usulünün temel ilkeleri, özellikleri, kuralları, dava türleri, kanun yolları


İdare hukukuna ilişkin kavramlar ve temel ilkeler, idare hukukunun doğuşu, gelişimi ve özellikleri, idare hukukunun kaynakları, Türkiyenin idari teşkilatı, idari işlem, eylem ve sözleşmeler, kamu hizmeti, idari kolluk, idarenin sorumluluğu, kamu görevlileri, kamu malları ders kapsamında ele alınacak konulardır.


Ticari hüküm kavramı, ticari işletmenin tanımı, yapısı ve hukuki niteliği, ticari işletmede merkez ve şube kavramları, ticari işletmenin devri ve rehni; ticari iş kavramı, ticari iş sayılmaya bağlanan sonuçlar, özellikle müteselsil sorumluluk ve ticari işlerde faiz, ticari işe uygulanan hükümler ve bunların sırası; ticari yargı, ticari sayılan davaların belirlenmesi ve bu bağlamda mutlak ve nisbi ticari davalar; tacir ve tacir olmanın hükümleri, tacir sıfatının kazanılması ve kaybı, tacir olmanın hüküm ve sonuçları; tacir yardımcıları, bağımlı yardımcılar (ticari temsilci, ticari vekil ve diğer tacir yardımcıları), bağımsız yardımcılar (simsar, acente, komisyoncu); ticaret sicili, sicile kaydı gereken hususlar, sicil işlemleri, sicil memurunun inceleme görevi, sicile tescil ve ilan, tescil ve ilanın etkisi; gerçek ve tüzel kişilerde ticaret unvanı, bunun tescili, kullanılması ve korunması; işletme adı; marka, markanın tanımı ve türleri, markanın tescili, marka sahibinin hakları ve yükümlülükleri, marka ile ilgili hukuki işlemler, markanın hükümsüzlüğü ve marka hakkının sona ermesi, marka hakkının korunması; haksız rekabet, tanımı ve unsurları, başlıca haksız rekabet halleri (Türk Ticaret Kanunu’nda düzenlenen haller), haksız rekabetin sonuçları; ticari defterler, defter ve belgelerin saklanması, ticari defterlerin ispat fonksiyonu.


Ders, uluslararası hukuk düzeninin kurucu unsurlarını, uluslararası hukuk kişileri arasındaki karşılıklı etki ilişkilerini dikkate alarak güncel gelişmelerle birlikte açıklamayı amaçlar. Uluslararası hukukun uluslararası ilişkilerdeki karmaşık olaylara doğru ve kapsamlı bir bakış arayışının zorunlu ve tamamlayıcı bir aracı olarak sunulması amacı, ders planı ve yöntemi seçiminde belirleyici olmuştur. Bu nedenle, uluslararası kamu hukuku genel dalı dersin ana içeriğini oluşturmakla birlikte, tamamlayıcı ve bütünleyici özellikleri nedeniyle, uluslararası kamu hukukunun her biri ana dal niteliğindeki başlıca alanları uluslararası kamu hukuku ders içeriğinde bulunmaktadır. Dersin usul hukukunu ilgilendiren bölümleri, seçilen ana dallar içinde, ilgili bölümler içinde işlenecektir (uyuşmazlıklara ilişkin mevcut çözüm mekanizmaları-uluslararası yargı organları ve başvuru koşulları gibi). Benzer şekilde, uluslararası örgütler, kuruluş sebeplerini oluşturan nedenlere bağlı kalınarak güncel gelişmeler ışığında değerlendirilecektir (Birleşmiş Milletler-uyuşmazlık kuralları ve denetimi-silahlı müdahale kuralları gibi).


Uluslararası özel hukuk kavramı, uluslararası özel hukukun kaynakları, uluslararası özel hukuk kuralları, bağlama kuralları, uluslararası usul hukukuna ilişkin kurallar, komşu alanlar (vatandaşlık hukuku ve yabancılar hukuku).


Borçlar Kanunu ve Türk Borçlar Kanunu ile karşılaştırmalı olarak çeşitli sözleşme tipleri ve özellikleri dersin konusunu oluşturmaktadır. Özel olarak incelenecek sözleşme türleri arasında satım sözleşmesi (Anglo Sakson Hukukuyla karşılaştırmalı olarak), trampa, bağışlama, kira sözleşmesi, finansal kiralama sözleşmesi, ariyet sözleşmesi ve karz sözleşmesi yer almaktadır.


Kişilere karşı suçlardan hayata, vücut bütünlüğüne, cinsel dokunulmazlığa, özgürlüğe karşı suçlar, şerefe karşı suçlar ve malvarlığına karşı suçlar; topluma karşı suçlardan belgede sahtecilik ve kamu barışına karşı suçlar, devlete karşı suçlardan ise kamu idaresinin güvenilirliği ve işleyişine karşı suçlar ile adliyeye karşı suçlar dersin temel konularını oluşturmaktadır.


Medeni usul hukukunun kaynakları, Anayasa ile ilişkisi, mahkemeler teşkilatı, mahkemelerin görev ve yetkileri, yargılamaya ilişkin genel ilkeler, hakimin davaya bakmasının yasak olması ve hakimin reddi, dava, davanın tarafları, davada tarafların temsili, dava ve dava çeşitleri, davanın açılması incelenecektir.


Davanın tahkikat aşamasından itibaren özellikle ispat ve deliller başta olmak üzere davaya ilişkin bazı özel durumları( dava ihbarı, davaya müdahale ve çeşitleri, davayı ve savunmayı genişletme yasağının aşılması bakımından ıslah, davaları ayrılması ve birleştirilmesi müddeabihin temliki) karar ve karşı gidilebilecek kanun yolları geçici koruma tedbirleri( ihtiyati tedbir delil tespiti gibi)tahkim ve arabuluculuk


Ortaklık kavramı ve tarihi gelişimi; Türk hukuk sisteminde ortaklıklar ve bunların türleri; ortaklık ilişkisinde unsurlar; adi ortaklık, kuruluşu, ortaklar arasındaki ilişkiler, ortakların üçüncü kişilerle ilişkileri, ortaklığın sona erme halleri ve tasfiyesi; ticaret şirketlerine ilişkin genel hükümler, ticaret ortaklıları, büyük sermaye şirketleri, küçük sermaye şirketleri, ortakların sermaye payı yükümü, ortakların şahsi alacaklılarının durumu, ticaret ortaklıklarında birleşme, bunun türleri ve usulü, bölünme, ticaret ortaklıklarında tip değiştirme, bunun çeşitleri ve usulü; kollektif ortaklıklar, ortaklığın unsurları ve tanımı, kollektif ortaklığın kuruluş safhaları, kuruluş işlemlerinde eksiklikler, ortaklar arası ilişkiler, mali ilişkiler (sermaye koyma borcu, kâr ve zarara katılma, tasfiye payı), şahsi ilişkiler, dış ilişki, kollektif ortaklığın üçüncü kişilerle ilişkileri ve ortakların sorumluluğu, ortaklar arasında değişiklikler ve bunun hukuki sonuçları, kollektif ortaklığın sona ermesi ve tasfiyesi; komandit ortaklıklar; anonim ortaklık, anonim ortaklık kavramı, tarihi gelişimi, anonim ortaklıklara hâkim olan ilkeler, anonim ortaklıkların çeşitleri, küçük anonim ortaklıklar, halka açık anonim ortaklıklar, payları borsada işlem gören anonim ortaklıklar, şirketler topluluğu, anonim ortaklığın kuruluşu, tek kişilik anonim ortaklık, anonim ortaklığın sermayesi; esas (sabit) sermaye, kayıtlı sermaye, anonim ortaklığın işleyişi, organlar ve organlar arası ilişkiler, organlar arası yetki bölüşümü, yönetim kurulu, yönetim kurulunun görev ve yetkileri, yönetim kurulu üyelerinin hukuki durumu, yönetim kurulu üyeliği sıfatının kazanılması ve kaybedilmesi, yönetim kurulu üyelerinin yükümlülükleri ve sorumluluğu; anonim ortaklıklarda denetleme; genel kurul, genel kurulun yetkileri, genel kurulun toplantıya çağırılması, genel kurulun toplanması, genel kurul kararlarının hükümleri ve geçersizlik halleri; anonim ortaklıklarda bireysel, müktesep ve azlık hakları, pay kavramı, pay türleri, pay sahipliği sıfatının kazanılması, pay sahipliğinin yitirilmesi, pay sahibinin borcu ve yükümleri, hisse senetleri, hisse senetlerinin türleri, hamiline yazılı hisse senetleri, nama yazılı hisse senetleri, bağlı nama yazılı hisse senetleri, intifa senetleri, tahviller, esas sözleşme değişiklikleri, esas sözleşmede özel değişiklikler, esas sermayenin artırılması, şarta bağlı sermaye arttırımı, iç kaynaklardan sermaye arttırımı, dış kaynaklardan sermaye arttırımı, esas sermayenin azaltılması, anonim ortaklık hesapları, anonim ortaklığın bilânçosu ve yedek akçeler, anonim ortaklığın sona ermesi ve tasfiyesi; limited ortaklıklar, tanımı ve nitelikleri, kuruluşu, ortakların hukuki durumu, limited ortaklığın örgütü (genel kurul, yönetim ve temsil, denetim), ortaklık sözleşmesinin değiştirilmesi, ortaklığın sona ermesi ve tasfiyesi.


Kıymetli evrak kavramı, temel nitelikleri ve çeşitli bakımlardan sınıflandırılması, kıymetli evrak teorileri; nama, emre ve hamiline düzenlenen kıymetli evrakın özellikleri; kıymetli evrakın zıya ve iptali; kambiyo senetleri; poliçe, poliçenin şekil şatları, poliçenin kabulü, devri, aval, poliçenin ödenmesi, karşılık ve sebepsiz zenginleşme, emre yazılı havale, zamanaşımı; bono (emre muharrer senet), şekil şartları, bonoya uygulanacak poliçe hükümleri, emre yazılı ödeme vaadi; çek, şekil şartları, devri, aval, ödeme, ödemeden kaçınma halinde hamilin müracaat hakları, zamanaşımı, sahte ve tahrif edilmiş çek; 5491 sayılı Çek Kanunu esasları ve özellikle karşılıksız çeke dair hükümler.


Eşya Hukuku dersinin konusunu, eşya hukukun tanımı ve konusu, eşya ve ayni hak kavramları, ayni hakka hakim olan ilkeler ve unsurları, zilyetlik, tapu sicili kavramı ve unsurları, tapu sicili teşkilatı ve devletin sorumluluğu, mülkiyet kavramı ve unsurları, mülkiyetin konusu ve kapsamı, taşınır ve taşınmaz mallarda mülkiyet, mülkiyetin iktisabı, kaybı ve kısıtlamaları, kat mülkiyeti, sınırlı ayni haklar, taşınmaz mükellefiyeti, ve rehin hakları oluşturmaktadır.


miras ehliyeti tereke ve intikali zümre sistemi ve konuya ilişkin temel ilkeler mirasın açılması,mirasbırakan ve mirasçı kavramları( kanuni mirasçı ve atanmış mirasçı ayrımı) sağ kalan eşin miras hakkı çocukların miras hakkı sağ kalan anne va babanın mirasçılığı evlatlığın mirasçılığı devletin mirasçılığı ölüme tasarruflar ve iptali saklı pay ve korunması,tenkis davası(koşullarıhükümleritenkiste sırahak düşürücü süreler) vasiyeti tenfiz memuru ve görevleri,


İş hukuku dersi iki dönemde ayrı ayrı okutulmakla birlikte içerik olarak bireysel iş hukuku, toplu iş hukuku, sendikalar hukuku ve sosyal güvenlik hukukunu kapsamaktadır. Bu ilk dersin ana konusunu bireysel iş hukuku oluşturur. Bu kapsamda geniş kapsamda, iş hukukunun kaynakları, uygulanacağı işler, kişiler ve yerler, iş sözleşmesi, iş sözleşmesine taraf olanların borçları, iş sözleşmesinin sona ermesi ve sona ermenin sonuçları, işin düzenlenmesi, iş sağlığı ve işçi güvenliği ve iş yargısı incelenmektedir. Bunun yanı sıra uluslararası alanda ön planda olan atipik sözleşmeler ile esneklik ve güvenceli esneklik konuları içeriğe işlenmektedir.


İcra hukukunun kaynakları, icra teşkilatı, şikayet, icra harç ve giderleri, icra takibinin tarafları, ilamsız icra, genel haciz yolu, icra takibinin başlaması, takip talebi, ödeme emri ve kesinleşmesi, ödeme emrine itiraz, itirazın iptali davası ve itirazın kaldırılması, haciz safhası, paraya çevirme, paraların paylaştırılması, kambiyo senetlerine mahsus haciz yolu ile takip, kiralanan taşınmazın tahliyesi, ilamlı icra ve rehnin paraya çevrilmesi yolu, ihtiyati haciz. Bu konuları takiben iflas hukuku, konkordato, sermaye şirketleri ve kooperatiflerin uzlaşma yolu ile yeniden yapılandırılması, iptal davaları ve icra suçlarının genel esasları konuları dersin kapsamındadır.


Ders, ceza muhakemesi hukukunun temel ilkeleri ile başlamaktadır. Bu doğrultuda, insan haklarının korunması, kıyasın mümkün olması, muhakemenin hazırlanması, muhakemenin şekli ve ispata ilişkin ilkeler ön plana çıkar. Ceza muhakemesi kurallarının uygulama alanı, muhakeme engelleri, ceza muhakemesi işlemleri, muhakeme süjeleri, muhakemeye katılanlar, koruma tedbirleri, koruma tedbirleri nedeniyle tazminat, soruşturma, kovuşturma, uzlaşma ve müsadere, olağan ve olağanüstü kanun yolları ve yargılama giderleri bu ders kapsamında incelenmektedir.


Sigorta Hukukunun kaynakları, sigorta sözleşmesinin Borçlar Hukuku ve Ticaret Hukuku boyutuyla ele alınması, sigorta sözleşmesinin tarafları, tarafların hak ve yükümlülükleri, zarar sigortaları ve zarar sigortalarına egemen olan ilkeler, sorumluluk sigortaları, can sigortaları; Hayat sigortası, grup sigortaları, kaza sigortası, hastalık ve sağlık sigortası, yeni doğan ve evlat edinilenin sigortası, sigorta ve reasürans şirketlerinin kuruluşu, işleyişi ve sona ermeleri, Sigorta aracıları; sigorta acenteleri ve brokerler, sigorta eksperleri, aktüerler, sigortacılık sektörünün mesleki örgütlenmesi, Sigortacılık Tahkim Komisyonu, Sigorta Eğitim Merkezi (SEGEM),Güvence Hesabı, Sigortacılıkta Denetim dersin içeriğini oluşturmaktadır.


Deniz ticaret hukuku ve kaynakları hakkında genel bilgi. Gemi ve gemi tescil prosedürü, gemi mülkiyeti, kaptanın hakları ve sorumlukları, denizaşırı satış sözleşmeleri, navlun sözleşmeleri, konşimento, taşıyanın sorumluluğu, hususi ve müşterek avarya, kurtarma ve yardım, çatma, gemi rehni.


Sosyal güvenlik kavramı, temel ilkeleri, sosyal riskler, Türk sosyal güvenlik sistemi, primli rejim primsiz rejim ayrımı, kısa vadeli ve uzun vadeli sigorta kolları ve özel sosygal güvenlik düzenlemeleri dersin ana hatları ile içeriğini oluşturmaktadır.


Yaşayan hukuk uygulamasında önem taşıyan hususlar ile sıklıkla karşılaşılan sorunlar, konunun uzmanı uygulayıcı hukukçular (yargıç, savcı, avukat, hukuk danışmanı, noter) tarafından öğrenciyle interaktif bir çalıştay (workshop) ortamında ele alınacaktır. Ders İngilizce okutulmaktadır.


Yaşayan hukuk uygulamasında önem taşıyan hususlar ile sıklıkla karşılaşılan sorunlar, konunun uzmanı uygulayıcı hukukçular (yargıç, savcı, avukat, hukuk danışmanı, noter) tarafından öğrenciyle interaktif bir çalıştay (workshop) ortamında ele alınacaktır. Ders İngilizce okutulmaktadır.


İdari Birimlerin SunumlarıAkademik Birimlerin SunumlarıÖğrenci Kulüplerinin sunumları


Staj herhangi bir iş yerinde (kamu ya da özel sektör) dört haftalık (20 işgünü) bir saha deneyimi kazanılmasını öngörmektedir. Öğrencilerin stajlarını başarıyla tamamlayabilmeleri için İEÜ Staj Rehberi’ndeki prosedürü izlemeleri gerekmektedir.


Bu derste Türkiye’nin yakın tarihi hakkında çok yönlü bilgiler verilirken, lâikdemokratik cumhuriyet düzeninin kuruluş ve varoluş felsefesi aktarılır, böylece yüzyılın olduğu kadar, küreselleşen dünyanın geleceği ve sorunları Atatürk’ün yöntem ve dünya görüşüyle değerlendirilir. CumhuriyetDemokrasi ve Lâiklik gibi kavramların Türkiye’nin bütünlüğü açısından, iç ve dış gelişmelerden örneklerle açıklanır.


Bu derste Türkiye’nin yakın tarihi hakkında çok yönlü bilgiler verilirken, lâik demokratik cumhuriyet düzeninin kuruluş ve varoluş felsefesi aktarılır, böylece yirminci yüzyılın olduğu kadar, küreselleşen dünyanın geleceği ve sorunları Atatürk’ün yöntem ve dünya görüşüyle değerlendirilir. Cumhuriyet, Demokrasi ve Lâiklik gibi kavramların önemi, Türkiye’nin bütünlüğü açısından, iç ve dış gelişmelerden örneklerle açıklanır.


Bu derste, öğrencilerin yazılı iletişim araçlarını etkili ve doğru şekilde kullanması üzerinde durulacaktır. Derste anlama, anlatma, okuma ve yazma etkinliği üzerinde çalışma yapılarak, çeşitli yazılı anlatım türleri irdelenecek ve eleştirel bir bakış açısıyla incelenecektir. Yazılı anlatımın temeli olan noktalama işaretleri ve yazım kuralları sezdirilecek, etkili ve sağlam ifade için bu kuralların doğru kullanımı sağlanacaktır.


Bu derste, öğrencilerin sözlü ve yazılı iletişim araçlarının etkili ve doğru şekilde kullanması üzerinde durulacaktır. Derste anlama, anlatma, okuma ve yazma etkinliği üzerine çalışma yapılacak, hazırlıklı konuşma türleri(panel, sempozyum, konferans vb.) tanıtılacak, öğrenci; beden dilini kullanma, vurgu ve tonlamaya özen gösterme, sunum yapma teknikleri gibi konularda donanımlı bir hale getirilecektir.


HUK 200Türk Hukuk Tarihi

Hukuk tarihinin hukuk bilimi içindeki yeri, hukuk tarihinin temel inceleme konuları, ilkçağdan günümüze hukuk kurallarının doğuş ve gelişimine etki eden faktörler, hukuk sistemlerinin zaman, yer ve koşullara bağlı olarak çeşitlenmesi ve farklılaşmasının sebep ve sonuçları, İslam hukuku, Roma hukuku, Kilise hukuku gibi dogmatik hukuk örneklerinin hukuk tarihi içinde, hukukun evriminde oynadıkları rol gibi konular bu dersin içeriğini oluşturur.


HUK 210Vakıflar Hukuku

Bu derste Osmanlıdan beri son derece olan vakıf ve buna bağlı olarak bazı kavramlar (vakıf senedi vakıf yöneticisi hayrat akarmukataalı vakıf icareteynli vakıfmazbut vakıf mülhak vakıf galle fazlası gibi)kavramlar ele alınacak, 5737 sayılı Vakıflar Kanunu hükümleri irdelenecektir. Ayrıca 6760 sayılı Vakıflar Umum Müdürlüğü Vazife ve Teşkilatı Hakkında Kanun un yanısıra Vakıflar alanındaki Yönetmelikler örneğin Vakıf Kültür Varlıkları İhale Yönetmeliği, 5737 sayılı Vakıflar kanununun geçici 11.maddesinin uygulanmasına ilişkin yönetmelik ele alınacaktır.


HUK 300Noterlik Hukuku

Noterlik mesleğinin mesleğin niteliği, noterlerin hak ve yetkileri; yükümlülükleri ile sorumlulukları hukuki, cezai ve disipliner boyutuyla incelenecek ayrıca noterin meslek kuruluşuyla ilişkisi ve bu bağlamda sahip olduğu hakları ve yükümlülükleri de irdelenecektir


HUK 310Sosyal Haklar

Sosyal haklar, temel haklarla ve sosyal devlet ile ilişkisi, temel haklarla farklılığı ve tarihsel gelişimi, sosyal temel haklar, uluslararası sosyal hak belge ve kuralları, Anayasal sosyal haklar, ulusal mevzuatta yeri, yargısal denetim mekanizmaları ve hukuk uygulamasında yeri.


HUK 400Avukatlık Hukuku

mesleğin niteliği, avukatların hakları(yetkileri) ve yükümlülükleri( avukat müvekkil ilişkisi; avukat mahkemeler ilişkisi;avukatın meslektaşlarıyla ilişkisi vb. bağlamda) , avukatın hukuki, cezai ve disipliner sorumluluğu,Avukatın barosuyla ilişkisi ve bu bağlamda sahip olduğu haklarla tabi bulunduğu yükümlülükler


HUK 410Vergi Hukuku

Vergi hukukunun konusu, kapsamı ve kaynakları, vergi hukukuna ilişkin anayasal ilkeler, vergi ödevi ve vergilendirme süreci, vergi çeşitleri ve hukuki nitelikleri, vergi hukukunda süreler, vergi idaresinin örgütlenmesi, vergi kanunlarının uygulanması, vergi suç ve cezaları, vergi uyuşmazlıkları ve vergi yargılaması hukuku ders kapsamında işlenecek konulardır.


HUK 412Perakende Hukuku

Sözleşme Hukuku genel ilkeleri ve bazı sözleşme tipleri, tüketicinin korunması hukuku, Perakendecilikle ilgili ticaret hukuku, iş hukuku ve ceza hukuku konuları.


HUK 420İnfaz Hukuku

Bu derste infaz hukukunun amacı, temel kavramları ele alınacaktır. Ceza kavramı, nitelikleri, türleri, infaz kurumlarının hukuki yapısı, bunlara uygulanacak rejim, infazın gevşetilmesi, tahliye hazırlığı vb. gibi konular dersin içeriğini oluşturur.


HUK 460Milletlerarası Satım Sözleşmeleri (CISG)

Be derste, Uluslararası Mal Satış Sözleşmeleri Konusunda Birleşmiş Milletler Konvansiyonunun (CISG) hükümleri incelenecek ve iç hukuk düzenlemeleriyle karşılaştırmalar yapılacaktır.


HUK 461Incoterms

Bu dersin amacı milletlerarası ticari kayıtlar hakkında öğrencilerin bilgi sahibi olmasını sağlamaktır


HUK 462Uyuşmazlıkların Alternatif Çözüm Önerileri (ADRM)

Bu dersin içeriğini alternatif uyuşmazlık çözüm methodlarına ilişkin ilkeler oluşturmaktadır. Bu kapsamda, arabuluculuk, uzlaştırma, hakem bilirkişilik ve tahkime dair temel esaslar dersin konusuna girmektedir.


HUK 464Enerji Hukuku

Ders, Türk enerji piyasasının tarihsel gelişimi yanında özellikle Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu’nun idari açıdan yapılanması, düzenleyici ve denetleyici kurumların hukuki niteliği, işleyişi ve kararlarına karşı başvuru yolları, Türk Enerji mevzuatı, enerji sözleşmeleri, enerji üretim, iletim, dağıtım ve perakende satış süreçleri, rekabet hukuku kurallarının enerji piyasasına uygulanması, uluslararası enerji piyasaları ve uluslararası uyuşmazlıkların çözümü ve enerjinin vergilendirilmesi konularını içermektedir.


HUK 466Toplu İş Hukuku

Bu dersin konusu, ana hatları ile toplu iş hukuku ve sosyal güvenlik hukuku kavram, kural ve kurumlarıdır. Toplu iş hukuku ile ilgili olarak; örgütlenme hakkı, sendika kavramı, sendikaların dünyada ve ülkemizde tarihsel gelişimi, toplu iş hukukunun uluslararası ve ulusal kaynakları, sendika hak ve özgürlüğü, kavram ve hukuki güvenceleri, işçi, işveren ve kamu sendikaları kuruluş, örgütlenme ve işleyiş kuralları, toplu pazarlık, toplu iş ilişkisi ve uyuşmazlığı kavramları, kural ve süreçleri, grev ve lokavt kavramları ile yasal prosedür ve kuralları, toplu iş sözleşmesi, hukuki niteliği ve uygulanması, yorum davaları işlenecektir. Sosyal güvenlik hukuku ile ilgili olarak sosyal güvenlik hakkı, kapsamı, sosyal güvenlik ilke,kural ve organizasyonu, sosyal sigorta kavramı ve çeşitleri, dünyada ve Türkiye’de tarihsel gelişimi ve yürürlükteki yasal düzenlemeler, ana esasları ile ele alınacaktır


HUK 467Sağlık Hukuku

Sağlık hukukuna ilişkin temel kavramlar ve ilkeler, hukuk kuralları, Türkiye’deki sağlık teşkilatı, hasta hakları, hekim ve hastanelerin sorumlulukları dersin içeriğini oluşturur.


HUK 468Rekabet Hukuku

Mukayeseli rekabet hukuku, ABD ve AB rekabet hukuku, hakim durumun kötüye kullanılması, rekabeti etkileyen uygulamalar, rekabetin yatay ve dikey kısıtlanması, münhasır dağıtım, tekeller ve tekelleşme faaliyetleri, birleşmeler ve devir almalar.


HUK 469Bilişim Hukuku

Kişisel veriler kavramı ve türleri özel hayat ve sır saklama yükümlülüğü kapsamında incelendikten sonra, verilere erişim hakkı, bilgilerin ifade özgürlüğü kapsamında açıklaması ve bilgi edinme hakkı, kişisel verilerin değeri, kişisel verilerin ticari kullanımı, kişisel verilerin saklanmasında kamu ve özel sektörün rolü konuları Türk ve AB mevzuatı ile karşılaştırmalı olarak ele alınacaktır.


HUK 470Çevre Hukuku

Çevre sorunları ve çevre hukukunun gelişimi, ilkeleri ve güvenceleri; haber alma, katılma hakkı ve başvuru hakkı; sürdürülebilir kalkınma ilkesi ile ilişkisi, Uluslararası sözleşmeler ve Anayasa’da çevre hakkına ilişkin düzenlemeler ve güvenceler, çevre zararlarından doğan sorumluluk.


HUK 471Kriminoloji

Bu derste kriminoloji kavramı ve tarihi gelişimi, kriminolojinin önemi ve görevi, kriminolojide araştırma yöntemleri, bilinen ve bilinmeyen suçluluk gibi temel ve diğer ilgili kavramlar dersin içeriğini oluşturmaktadır.


HUK 472Uluslararası İnsancıl Hukuk

Uluslararası insancıl hukuk, insan acılarının en aza indirilmesini amaçlar. Bunun için de, savaşın olabildiğince insancıl ve kurallara bağlanması gerekir. İşte bu amaç, yüzyıllarca süren bir çalışmanın ürünü olarak Cenevre Sözleşmeleri'nde ve ek protokollerinde somutlanmıştır. Kızılhaç tarafından hazırlanan ve Cenevre Sözleşmeleri diye de bilinen sözleşmeler, İnsancıl Hukukun en önemli kaynağı olup derste Cenevre Sözleşmeleri esas alınarak uluslararası insancıl hukukun temel kavramları öğretilecektir.


HUK 473Avrupa Birliği Hukuku

Avrupa Birliğini kuran andlaşma, AB kurumları, Avrupa Birliği müktesebatı ve Avrupa Toplulukları Adalet Divanı ağırlıklı olmak üzere, Avrupa Birliği hukukunun ve yasal süreçlerin incelenmesi. AB ile üye ülkeler arasındaki ilişkilerin hukuki boyutu


HUK 475Fikri Mülkiyet Hukuku

Fikri hakların korunması ile ilgili olarak taraf olduğumuz anlaşmalar, özellikle Bern Sözleşmesi, WIPO, WTO TRIPS anlaşmaları kapsamında fikri hakların türleri ve hukuki olarak korunması incelenecek; ilişkili olduğu haklar ile fikri haklar arasındaki fark ve benzerlikler ele alınacaktır.


HUK 476Medya Hukuku

Tüketici kavramı, tüketicinin korunması ile ilgili uluslararası ve ulusal hukuki kaynaklar, 4077 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun, tüketici sözleşmeleri ve kapıdan satış, taksitli satışlar, tüketici kredileri, devre mülk, paket tur, kampanyalı satışlar, abonelik sözleşmeleri, ayıplı mal ve hizmet kavramı ve hukuki sorumluluk, cezalarla ilgili özel kurallar, tüketici kuruluşları, tüketici mahkemeleri.


HUK 477Tüketici Hukuku

4077 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun ve ilgili yönetmelik hükümleri uyarınca günümüz tüketim dünyasında önemi artan tüketici hukukunun ilke ve kuralları


HUK 478Cinsiyet ve Hukuk

Anayasal eşitlik ilkesi ve cinsiyet açısından hukukumuzda yansımaları, uluslararası düzenlemeler çerçevesinde cinsiyet eşitliği açısından iç hukukun değerlendirilmesi.


HUK 479Bankacılık Hukuku

Banka Hukuku, bankacılığın tarihçesi ve gelişimi; banka hukukunun kaynakları; Türk bankacılık sistemi, bankaların hukuki yapısı, özellikle kuruluşları ve türleri, bankaların malvarlıksal düzenleri, organları; Banka Sözleşmeleri Hukuku, Banka ile müşterileri arasındaki ilişkilerin genel olarak değerlendirilmesi, banka sözleşmelerinin genel özellikleri, genel işlem şartları; Bankacılık İşlemleri; tevdi işlemleri, mevduat kavramı ve niteliği, banka hesabına ilişkin açıklamalar, banka hesabının türleri ve özellikle câri hesap; kredi işlemleri, kredi kavramı, kredi açma sözleşmeleri, kredilerin sınıflandırılması, doğrudan kredi ve dolaylı kredi, açık krediteminatlı kredi, ticari kredi, bireysel kredi, verilen kredi miktarına göre yapılan ayrım (büyük krediler) ve özellikle nakdî ve gayrınakdî kredi ayrımı ve bunların özel görünümleri; ödeme işlemleri ve özellikle havale, havalenin amacı, genel olarak işleyişi, havalede taraflar, havalenin hukuki niteliği, havalede taraflar arasındaki hukuki ilişkiler; akreditif işlemi, akreditifin amacı, işleyişi, tarafları, akreditif işleminde taraflar arasındaki ilişkilerin değerlendirilmesi, akreditif işleminin işlevleri ve şekilleri, akreditifin hukuki niteliği, akreditifte def’iler sistemi, akreditifin türleri, akreditifin sona ermesi


HUK 480Adli Tıp

Adli tıp ile ilgili temel esaslar bu dersin içeriğini oluşturmaktadır.


HUK 481İmar Hukuku

İmar Hukukuna ilişkin kavramlar, ilkeler, kurallar ve uygulamaları


HUK 482Sermaye Piyasası Hukuku

Sermaye Piyasası araçları, halka açık anonim şirketler, yatırımcıların korunması, aracı kurumlar, sermaye piyasası yatırım şirketleri, Sermaye Piyasası Kurulu ve düzenleme yetkisi


HUK 484İflâs Tasfiyesi ve İşçi Alacakları

İflas olgusu ödeme güçlüğü içine düşme olgusu ve bu ikisi arasındaki ilişki, iflas alacaklılarının durumu, özellikle de işçilerin alacaklarının tahsili hususundaki ayrıcalıklarının gerekçeleri, hangi işçi alacakları bakımından bu tür bir koruma ayrıcalık tanındığı üzerinde durulacaktır.


HUK 485İnsan Hakları Hukuku

İnsan hakları hukukunun tarihsel gelişimi, temel klasik metinleri, uluslararası düzeydeki kaynakları, ulusal anlamda oluşturulmuş temel hakları koruma mekanizmaları ile uluslararası düzeyde çalışmalarda bulunan yargısal veya yargısal niteliği olmayan koruma mekanizmaları, işleyişleri bu dersin genel olarak içeriğini oluşturmaktadır.


HUK 488Taşıma Hukuku

Taşıma Hukuku kavramı ve kapsamı. Taşıma türleri; karayolu, denizyolu, suyolu, havayolu, demiryolu, boru hatları (Eşya taşımayolcu taşıma. Ulusal taşımauluslararası taşıma). Taşıma Hukukunun ulusal ve uluslararası kaynakları. Taşıma Hukukunda uygulanabilecek hükümlerin sırası. Uluslararası eşya taşıma; kavramı, unsurları, kullanılan belgeler, taşıma sözleşmesini kanıtlayan belgeler, alt taşıma ve asıl taşıma sözleşmeleri, çoklu taşımalar, taşıma sözleşmelerinin tarafları, üçüncü şahıslar, taşıma aracıları, tarafların yükümlülükleri, taşımayla ilgili uyuşmazlıklarda uygulanabilir hukuk ve uyuşmazlıkların çözümü yolları.


LAW 340Sermaye Piyasası Düzenlemeleri

Bu derste, sermaye piyasası düzenlemeleri ve sermaye piyasası temel kavramları ele alınmaktadır. Öğrenciler finansal araçlar, menkul kıymetler, türev araçlar, Sermaye Piyasası Kurulu’nun önemi ve işlevi ile diğer bağlantı konular hakkında bilgi sahibi olabileceklerdir.


LAW 350Bankalar ve Diğer Finansal Kuruluşlara İlişkin Düzenlemeler

Banka, banka türleri, Türk banka sektörü, bankacılık düzenlemeleri, BDDK, TMSF diğer finansal kuruluşlar, sigorta şirketleri, leasing ve factoring şirketleri, diğer finansal kuruluşlar


 

İzmir Ekonomi Üniversitesi | Sakarya Caddesi No:156, 35330 Balçova - İZMİR Tel: +90 232 279 25 25 | webmaster@ieu.edu.tr | YBS 2010